Със спорове около отчета за онлайн заседанията на правителството и

...
Със спорове около отчета за онлайн заседанията на правителството и
Коментари Харесай

БСП се възмути, че министрите заседават онлайн и че в НС бавят отчета на Иван Гешев

Със разногласия към доклада за онлайн съвещанията на държавното управление и активността на прокуратурата стартира парламентарното съвещание. И двата въпроса сложи Българска социалистическа партия, заяви Българска телеграфна агенция.

Иван Ченчев от левицата изиска пояснение за какво министър председателят Бойко Борисов и членовете на държавното управление не участват в Министерски съвет, а не престават да заседават онлайн.

" Ние сме тук, нямаме онлайн съвещания, а те заседават отдалечено. В същия миг учители, лекари са по работните места. Да информирате за какво Министерски съвет заседава онлайн или да извикате премиера да пристигна и да изясни ", настоя той пред ръководителя на Народното събрание и народен представител от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Другият спор беше към доклада за активността на прокуратурата за шестте месеца на годината, който основният прокурор, по решение на Народно събрание от юли, трябваше да внесе в Народното събрание до края на септември.

Антон Кутев загатна писмо на Иван Гешев до Караянчева, в което написа, че е подготвен да направи цялостен доклад до юни.

" Не виждам за какво не е внесъл този отчет в Народно събрание ", разяснява социалистът.

Това, по думите му, можело да бъде тълкувано като редовно несъблюдение на отговорностите .

На собствен ред Караянчева изрази страдание, че сътрудника му Георги Свиленски не е срещнал групата си с диалога, който са имали в петък, и не ги е уведомил за предлагането й за ново решение.

Тя уточни, че има писмо на Гешев, в което осведоми, че може да извърши решението на Народно събрание след 8 октомври, когато ще е подготвен отчетът. Писмото е до всички парламентарни групи.

" Проблемът е, че отчетът не е разпределен нито в комисии, нито за пленарната зала , вие (Караянчева) би трябвало да разпоредите това ", отвърна Свиленски.

На днешното съвещание депутатите би трябвало да прегледат на второ четене промени в Закона за Министерство на вътрешните работи.

Заседанието и през днешния ден стартира с кворум на косъм - със 122 народни представители, при нужни най-малко 121. От залата отсъстваха депутатите от групата на Българска социалистическа партия. Те влязоха в пленарната зала, откакто бе открит кворум. Същото направиха и сътрудниците им от Движение за права и свободи.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР