Със социалноотговорната си програма Българските добродетели“ Група ГЕОТЕХМИН подобрява живота

...
Със социалноотговорната си програма Българските добродетели“ Група ГЕОТЕХМИН подобрява живота
Коментари Харесай

Подкрепа за големи проекти в малки общини

Със социалноотговорната си стратегия „ Българските добродетели “ Група ГЕОТЕХМИН усъвършенства живота на хората в региона на своята активност

За втора поредна година „ Геотехмин “ ООД получи националната премия за социалноотговорна акция от Българската минно-геоложка камара на професионалния празник Деня на миньора. Призът тази година е за поддръжката, оказана през последната година на 5 общини – Етрополе, Мирково, Златица, Чавдар и Челопеч, по програмата „ Българските добродетели “. Тя е основана през 2018 година по самодейност на проф. дтн инж. Цоло Вутов и в нея вземат участие и сдруженията от Група ГЕОТЕХМИН – „ Геотехмин “ ООД, „ Елаците-Мед “ АД, „ Геострой “ АД и „ Геотрейдинг “ АД. Идеята на създателите е да надградят напъните си в интерес на обществото с персонални и фирмени средства.

Какво вършат фирмите

През 2020 година бяха подписани рамкови съглашения сред четирите сдружения и петте общини и беше контрактувано реализирането на значими за локалното население планове, които общинските управляващи желаят да осъществят, само че са затруднени в невижданата обстановка поради пандемията от Covid-19.

Кои и какви са плановете, осъществени по програмата „ Българските добродетели “? Как се отразява активността на бизнеса в районите и общините върху безработицата и развиването на общностите? Потърсихме представители на институциите, които дават отговор на въпросите с съответни образци.

Група ГЕОТЕХМИН реагира по възрожденски на наболелите публични проблеми. “ Така дефинира получаваната от години поддръжка директорката на едно от най-големите учебни заведения в страната СУ „ Христо Ясенов “ в Етрополе Мила Манчева. „ Нашето учебно заведение още веднъж получава подарък, който не се мери количествено. Той е решение на дългогодишни проблеми с материалната база в учебното заведение и реализира фантазиите на генерации етрополци за ново газово стопанство, качествено парно отопление във всички здания и пространства и освежен физкултурен салон. На финалната права сме и на цялостния ремонт на басейна “, споделя Манчева. По думите ѝ всеки, който мисли за утрешния ден, цели да построява, а не да разрушава, би трябвало да слага основите през днешния ден и върху тях да развива своите политики отсега нататък. „ Образованието е сфера, която работи със и за новите генерации. Тя има потребност от сподвижници и поддръжка, с цел да предлага съответно и съвременно образование и образование “, уверена е Манчева. Затова е признателна на екипа на проф. дтн инж. Цоло Вутов за поддръжката и вярата в колектива на учебното заведение и за това, че фирмите от Група ГЕОТЕХМИН са негов безрезервен покровител. Според директорката на етрополското учебно заведение Благотворителна стратегия „ Българските добродетели “ е образец за учителите, родителите и учениците, както и за цялото общество, за социалноотговорно държание.

Община Мирково също е измежду получилите навременна поддръжка от сдруженията в Група ГЕОТЕХМИН за решение на наболели проблеми. Един от първите осъществени планове по Благотворителна стратегия „ Българските добродетели “ е дарен нов автомобил за обществения патронаж в селото. След подписването на рамковото съглашение сред община Мирково и „ Геотехмин “ ООД, „ Елаците-Мед “ АД, „ Геострой “ АД и „ Геотрейдинг “ АД е закупена нова сметосъбираща машина, а остарялата е изведена от употреба, сменено е уличното осветяване в село Бенковски, изработен е план за рекултивация на депото в село Смолско. „ Нивото на безработица в общината е 6,38% “, споделя кметът на Мирково Цветанка Йотина, която е щастлива, че в общината е регистриран най-големият шеф в региона „ Елаците-Мед “. Според нея дейностите по Благотворителна стратегия „ Българските добродетели “ са в допълнение на 22-годишната социалноотговорна политика на сдружението, част от Група ГЕОТЕХМИН. Част от нея е дарителството. Още в средата на 2000 година проф. Цоло Вутов и медодобивната компания подаряват средства за построяването на мемориалния комплекс „ Васил Левски “ край Буново и храма „ Св. Константин и Елена “ на Таушан тепе в община Мирково. В края на предходната година са засадени и над 200 дървета в селото по самодейността „ Нашето зелено на следващия ден “, самодейност от програмата „ Българските добродетели “. Програмите за засаждане на фиданки и вложенията в облагородяването на градската среда също имат дългогодишна традиция.

Образование, опазване на здравето, туризъм

Проекти в интерес на тези три области са осъществени и в община Чавдар. „ Със средства по програмата бяха извършени и безвъзмездни медицински прегледи за жителите на общината от разнообразни експерти “, изяснява кметът на Чавдар Григор Даулов. Профилактичните прегледи са осъществени от медицински експерти от болничното заведение в Пирдоп и по този начин на жителите на селото не им се постанова да пътуват до друго обитаемо място и да чакат пред лекарските кабинети. Посещенията при медицински експерти в Чавдар стават налични за жителите на общината и поради построения нов здравен кабинет в постройката на пощата, също по програмата „ Българските добродетели “.

Подкрепата за община Чавдар през последната година е и в образованието. Закупена е техника за нов кабинет за образование по осведомителни технологии, построен е кабинет за приобщаващо обучение и е ремонтирано фоайето на ОУ „ Св. св. Кирил и Методий “. Те са публично открити по случай 24 май.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР