Със скандали започна днешното пленарно заседание, въпреки че до ранни

...
Със скандали започна днешното пленарно заседание, въпреки че до ранни
Коментари Харесай

Депутатите се скараха за среднощните заседания по бюджета

Със кавги стартира днешното пленарно съвещание, макар че до ранни зори Народното събрание заседава.

Вече трети ден гледаме бюджет, съобщи от трибуната Хамид Хамид от Движение за права и свободи. Той попита и за какво членове на кабинета не участват на разискванията.

Затова изиска да пристигна финансовият министър. Това се споделя министър, непрекъснато стои тук, похвали той министърът на туризма Христо Проданов, който беше в зала. Или докарайте финансовият министър, или изберете това момче за финансов министър, акцентира той.

Заместник-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов изясни.
„ Вицепремиерът Василев е отвън страната. Няма по какъв начин да се случи това нещо “.

Десислава Атанасова, ГЕРБ също се ядоса, че депутатите до 05.25 часа тази заран са обсъждали бюджета без министър. Тя изиска да пристигна вицепремиерът Корнелия Нинова, която през вчерашния ден обвинила опозицията, че не желае да одобри бюджета. Тъй като Асен Василев бил в Париж на ЕКОФИН, по тази причина трябвало да се появи водачът на Българска социалистическа партия.

Този бюджет не е настоящ, включи се Делян Добрев, ГЕРБ. В него поради войната не били заложени обезщетения за цените на тока от 1 април. Той се тормози, че незабавно ще се наложи актуализация поради войната. Бюджетът, по думите му, не бил съответен. Добрев още веднъж изиска бюджетът да се върне в бюджетна комисия.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия отбрани Нинова, че до 02.00 била с Народното събрание. 117 процедури правели опозицията, а пък изявленията били дребни. Социалистът настоя бюджетът да бъде признат.

Хамид Хамид обаче го сряза, че не може да споделя на опозицията какви процедури да прави в пленарна зала.

Дебатите до обяд бяха за това дали да се провиснал спомагателни пари за превоз и финансови разноски.

Близо три часа депутатите спореха за това, дали да бъдат дадени в допълнение 178 милиона лв. на Столична община като дотация към вътрешно-градският превоз.

С отнемане от тази дотация ще се задълбочат отговорностите, сподели Румен Христов от ГЕРБ-СДС.

„ Аз не желая да има опълчване на помощта, която ще получи София, и други общини, и изключително пък тези в планински и полупланински региони. “

Венеция Ангова от „ Продължаваме промяната “ разяснява, че в случай че сумата не бъде мечтаната не може да се приказва, че Столична община ще бъде осъдена.

„ Тук задачата е да върнем справедливостта и равнопоставеността в отношението към общините. Общината е могла да направи доста повече преди Covid пандемията. “

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия прикани да не се прави популизъм.
„ Не правете чиновниците в градския превоз заложници на тези ползи, тъй като заплащането с пачки не е най-правилният метод. “

От „ Възраждане “ ще поддържат спомагателните средства за превоз. Цончо Ганев:
„ Няма по какъв начин столицата ни да изпадне в апокалиптично положение във връзка с градски превоз, тъй като тука става дума за хиляди, да не кажа стотици хиляди поток от хора, които го употребяват “.

Дебатът към 12 часа бе за това дали да бъдат увеличени целевите дотации за финансовите разноски по общини.

Припомняме, през вчерашния ден Народното събрание съумя да одобри бюджетите на администрацията на президента и на Министерския съвет и на обособените министрества за 2022 година

Заседанието продължи целия ден, а и цялата нощ, защото денем дебатите бяха отдадени на първо място на декларацията, отдадена на Украйна и напрежението в Източна Европа.

Скандалите започнаха към 21 ч, когато се обсъждаха парите за просвета.

След това от опозицията обявиха и че няма да поддържат средства за разходната част на новото министерство на нововъведенията.

Наложи се министърът на стопанската система Корнелия Нинова да вземе думата, с цел да даде изясненост по въпроса, след което ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански прикани дебатите да продължат всъщност.

Няма да подкрепим препоръчаните бюджети заради няколко аргументи. Първо, за нас разделянето в Министерството на стопанската система е изкуствено и беше направено единствено, с цел да бъде открит пост на един съответен човек. Второ, с разделянето на двете министерства се усилва общата администрация. Трето, се усилва общата щатна численост на държавната администрация, в случай, че държавното управление на Кирил Петков разгласи, че ще прави съкращения, сподели Десислава Трифонова, ГЕРБ-СДС.

Уважаема г-жо Трифонова, пробвам се за трети път да ви обясня каква е разликата сред започващо дружество и малко и приблизително дружество. За да разберете разделянето сред започващо дружество и стартъп и малко и приблизително дружество от действителната стопанска система, апелирам да излезете и да обясните каква е разликата, какви са им потребностите, за какво е належащо да се прави целенасочена политика за развиването и за какво в действителност се основават тези две министерства, сподели Венеция Ангова Политическа партия.

Радвам се, че най най-после към 11 стана и дума за стопанска система. Защото без работеща стопанска система, няма да има средства и за нищо останало. Но не се веселя от това, което чух в залата. В Иновациите и растежа отиват Агенцията за дребни и междинни предприятия и политиката за тях, само че в Министерството на стопанската система и промишлеността са външнотърговските представители на България и едно от техните отговорности е да показват в своята работа в чужбина капацитета на българските дребни и междинни предприятия. Затова, въпреки и в дребен размер, в бюджета на Министерството на стопанската система и промишлеността са планувани средства тъкмо за това, съобщи министър Корнелия Нинова.

Не знам дали си спомня някой отляво и отдясно на второ гласоподаване на бюджета, който и да било от трите, да е имало такова поведение, като че преглеждаме на първо гласоподаване. Не, не е постоянно било по този начин, тъй като има хора от Министерството на финансите и те помнят повече от вас, вие очевидно имате бели петна. Много Ви апелирам, намираме се на второ гласоподаване на бюджетите и такива свободни съчинения, които вършиме от тук, са безусловно несъстоятелни, сподели Любомир Каримански, Има Такъв Народ.

Предстоят значими диспути за разпределението на парите за защита, където са заложени 6,5 милиарда лева Очаква се и сериозен спор за парите за общините.

Очаквйте подробности
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР