Със сигурност вече знаете много за здравословното хранене. Въпреки това

...
Със сигурност вече знаете много за здравословното хранене. Въпреки това
Коментари Харесай

Здравословно хранене. Какво означава това?

Със сигурност към този момент знаете доста за здравословното хранене. Въпреки това е елементарно да се изгубим измежду всички препоръки за храненето, които могат да се намерят в обществените мрежи и интернет. Какво съставлява здравословното хранене, кои са главните правила за хранене и по какъв начин да се храним по-добре?
Какво значи здравословно хранене и здравословна диета?
За доста хора фразата " здравословно хранене " значи ограничавания и предели. След като съблюдавам здравословна диета, не мога да хапвам избрани храни, би трябвало да пия по 2 литра вода всеки ден и да хапвам колкото се може повече зеленчуци. Отчасти това е правилно, само че здравословното хранене напълно не значи да се откажете изцяло от обичаните си храни.

В края на краищата не става дума за това да се измъчвате и да си налагате нереалистични упования. Ако до момента сте консумирали най-вече мощно модифицирани артикули, т.е. ястия за бързо подготвяне, подготвени ястия за микровълнова фурна, fast food и солени и сладки закуски, ще бъде мъчно да измененията навиците си от през днешния ден за на следващия ден.
Здравословното хранене не значи да се откажете от това, което обичате
Здравословното хранене не значи да се лишавате от всичко, което обичате, и да стартирате ограничаващи диети. Здравословното хранене се състои в това да си осигурявате всекидневно нужните хранителни субстанции. Благодарение на тях ще се чувствате добре физически и душевен, с високи равнища на сила и предпочитание за живот. Забелязали ли сте, че откакто сте хапнали сладостен кроасан за закуска, единствено час по-късно ви се желае да хапнете още една сладка закуска? А следобяд усещате уязвимост и изнемощялост? Това е по този начин, тъй като тялото Ви не получава всичко, от което се нуждае.

Много специалисти по хранене поучават да се изключат избрани съставки от диетата и по този метод да се премине към здравословно хранене. Ако не страдате от алергии и нетърпимост към избрани артикули, яжте всичко! Заменете обаче модифицираните артикули с най-простите, т.е. със зеленчуци и плодове. Опитайте се да включите в диетата си допустимо най-вече от зеленчуци.
Основи на здравословното хранене

Зеленчуков обяд в бамбуков съд

За да действа вярно, Вашият организъм се нуждае от протеини, мазнини и въглехидрати в вярното съответствие. Можете да се придържате към някоя от стилните диети, които предлагат отвод от глутен, ограничение на въглехидратите до най-малко (кетогенна диета) или ястие единствено на плодове (фрутарианство), само че дали сходна диета в действителност ще бъде потребна за здравето Ви?
Протеин
Организмът се нуждае от богати на протеини храни, с цел да има сила. Протеините са нужни също по този начин за вярното действие на мозъка и за поддържане на положителното въодушевление. Храните, в които ще откриете огромни количества от този макронутриент, са: месо (птичето месо е най-здравословно), бобови растения, риба, морски блага, жълти сирена, извара, йогурти.
Въглехидрати
За тези хранителни субстанции са публикувани доста легенди. В диетите за намаляване се предлага те да бъдат строго лимитирани или изцяло отказани. Някои хора считат, че е потребно да изключат от диетата си хляба, картофите и макаронените произведения. Но дали в действителност това е належащо, с цел да се храним здравословно? Въглехидратите са главният и леснодостъпен източник на сила за Вашия организъм. Те са Ви нужни, с цел да можете всекидневно да функционирате и да работи мозъкът Ви.

Заменете простите въглехидрати със комплицирани и Вашата диета ще стане по-здравословна. Вместо бял самун изберете пълнозърнест самун, вместо макаронени произведения от бяло брашно изберете пълнозърнести макаронени произведения от твърда пшеница. В стационарните магазини на Pepco ще намерите доста функционални и закуски, в които можете да вземете със себе си такава здравословна храна. Ограничете до най-малко сладките и солените закуски. Не забравяйте обаче, че здравословното хранене не значи да си налагате строги правила. Всеки се поддава на изкушения и понякога протяга ръка към чипс, fast food и сладкиши.


Инфографика на Pepco за други възможности на сладкишите
Мазнини
Тези макронутриенти са известни с в действителност неприятна популярност. Но въпреки всичко те са от значително значение за живота ни! Без омега-3 мастни киселини, съдържащи се в здравословните мазнини, е невероятно да се усещаме добре физически и душевен. Мазнините, най-вече ненаситените, произхождащи от растения и риба, са източник на сила и притежател на витамини. В средиземноморската диета, която през днешния ден е приета за една от най-здравословните, за здравословни мазнини се считат тези от зехтина, авокадото, ядките и рибата. Диета, богата на омега-3 мастни киселини (които се съдържат във всички упоменати продукти), значи вярно функционираща сърдечносъдова система, положително зрение и здрава кожа, както и чудесно въодушевление и благоденствие.
Зеленчуци и плодове
При зеленчуците няма ограничавания за потреблението им. Те съдържат огромно количество фибри, които са от значително значение за вярното храносмилане и поддържането на положително здраве. Освен това в тях има доста витамини и минерали. Препоръчително е да се употребяват 5 порции плодове и зеленчуци дневно, само че колкото повече са зеленчуците, толкоз по-добре. Ако приказваме за здравословно хранене, минималното количество зеленчуци за възрастен човек е 500 грама.
Преминете на здравословно хранене
Не може да измененията питателните си привички от през днешния ден за на следващия ден, само че можете постепенно да въвеждате дребни промени. Вместо да си купувате за втора закуска или обяд сладка закуска, сладостен йогурт и бар, пригответе авансово в къщи салата и я опаковайте за изнасяне на открито. Достатъчни са консерва нахут, моцарела, няколко чери домата, зелена краставица и зехтин и здравословното и питателно ядене е готово!

Планирайте храненето си авансово и по-рядко ще посягате към подготвени и мощно модифицирани артикули. Пазарувайте със лист на продуктите, които ще употребявате, с цел да приготвите вкусни ястия - такива, каквито обичате, само че с по-малко мазнини, сол и нездравословни добавки.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР