Със сигурност може да се каже, че пандемията от Covid-19

...
Със сигурност може да се каже, че пандемията от Covid-19
Коментари Харесай

Как Covid-19 може да счупи вашия сайт |

Със сигурност може да се каже, че пандемията от Covid-19 ще е измежду определящите събития за 2020г., и за жалост – ще има своето отражение в цялото десетилетие.

Ситуацията се трансформира бързо. Места, които бяха изпълнени със стотици и даже хиляди хора – в този момент са (в най-хубавия случай) на половина празни. И доста чиновници от всевъзможни сфери са изправени пред нови провокации по отношение на метода, по който работят. Живеем в невиждано време, което се отразява на държанието ни, в това число и на държанието ни като онлайн консуматори. А то, на собствен ред – въздейства на работата на уеб страниците.

Как Covid-19 може да повлияе на уеб страницата ми?

Струва ви се неуместно, нали? Все отново, компютърните вируси нямат нищо общо с човешките! И въпреки всичко – това е изцяло допустимо. Covid-19 промени настройката на хората към извършването на покупки, и в частност – към онлайн покупките. Бяхме очевидци на запасяване с какви ли не артикули. А обществените мрежи бяха изпълнени с разнообразни Memes по тематиката.

Заради несигурността, която коронавирусът донесе със себе си, и спорната информация от многочислени източници – се задейства инстинкта на човек да се презапаси, вместо да търпи ограничения. Да прибавим към това и всички тези, които обичат шопинга – внезапно обичаните им магазини и МОЛ-ове станаха недостъпни. Как повлия това на доста уеб сайтове, и най-много онлайн магазини? С претоварване на сървърите, което на собствен ред резултира в прекъсване работата на уеб страниците.

Как може да се претрупа сървър?

Повечето притежатели на онлайн магазини употребяват споделен хостинг, който да ги обслужва. Какво е споделеният хостинг? За да го обясня по-просто, ще направя прилика с вашия компютър.

Диск C: е с избран потенциал. На този диск вие имате разнообразни папки, всяка от която съхранява друга информация. Ресурсите, които тази директория, и файловете в нея употребяват, когато се отворят - се споделят с всичко останало, което правите на компютъра в този миг. Вие, като ползващ споделена хостинг услуга – действително наемате една „ директория “ от сървъра. Споделяте ресурсите на този сървър дружно с всички други, които имат „ директория “ на него. Разбира се, ресурсите на сървъра са доста по-големи от тези на компютъра ви.

Когато има, обаче, огромен напор към уеб страницата ви – сървърът може да „ падне “, или може да се наложи хостинг доставчикът да ограничи работата на вашия уебсайт, с цел да не влияете на другите консуматори. Същото важи и, в случай че има мощно ползване от различен уебсайт, на различен притежател – той може да се отрази на работата на вашия.

Как Covid-19 повлия на претоварването?

Разбирате, че когато обстановката с Covid-19 наложи засилено прилагане на онлайн магазините – в действителност счупването на доста от тях беше реалност. Много сфери означиха с до 300% нарастване на продажбите, а даже повече от този % е бил растежа на трафика към уеб страницата (защото не всеки, който преглежда уеб страницата – купува от него).

Както споделих – времената са невиждани, и доста хора не бяха готови за потребностите на техните уеб сайтове. Затварянето на обществени места се случваше от през днешния ден за на следващия ден, и търсейки опция огромна част (дори такива, които в никакъв случай не бяха пазарували онлайн преди) – се обърнаха към онлайн извършването на покупки.

Нека прибавим също, че други консуматори започнаха да търсят всевъзможен вид услуги онлайн, освен магазини. Т.е. трафикът и към уеб сайтове от други сфери също се ускори. И, бивайки на споделен хостинг проект, който няма потенциала да поеме този трафик – много от тези уеб сайтове се счупиха.

Какво е решението?

Има ли проблем, нормално има и решение. Със сигурност има освен едно в тази обстановка. Виртуалният частен сървър е един от тях, облачният сървър – различен. И двата имат своите позитиви.

При виртуалния (VPS) – не споделяте пространство и запаси с никой. Всичко е непокътнато единствено за вас.

При облачния сървър – можете да добавяте запаси или пространство, когато имате потребност от тях. Имате засилен трафик – добавяте повече ядра на процесора и повече RAM. Не ви доближава пространството – бързо добавяте още 10ГБ към него. Всичко става в границите на минута.

Най-доброто решение? Комбинацията от двете! Днес има услуга, която се назовава Cloud VPS, или Облачен Виртуален Частен Сървър – която сплотява двата свята. Това решение е измежду най-хубавите на пазара – комбинира сигурност, еластичност, по-добра непоклатимост и по-голяма експедитивност. И, несъмнено, не се ръководи от вас. При използването му рискът вашият уебсайт да се срине, поради засилен трафик (и други причини) понижава фрапантно.

Заключение

Не е допустимо да предвидим всичко. Covid-19 ни го потвърди много бързо. Последните месеци живеем, без да знаем дали на следващия ден ще можем да напуснем града и дали ще можем да посетим обичаната ни книжарница.

Една от дребното сфери, на които коронавирусът повлия удобно е онлайн бизнеса и използването на уеб сайтове като цяло. Наблюдавахме растеж на онлайн продажбите (в някои сфери забележителен ръст), растеж на търсене на услуги като „ уеб дизайн и направа на уеб сайтове “, търсене на хрумвания за основаване на онлайн бизнес и още, и още. Всичко това докара до доста повече трафик, за който огромна част не бяха готови.

Преминаването към по-съвременни решения, обаче, бе бързо решение на казуса им. И поради непредвидеността на Ковид-ситуацията – би било добре да вземем ограничения за уеб страницата си в точния момент.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР