Със сигурност, един от най-внушителните щандове на изложението Moto Expo 2020

...
Със сигурност, един от най-внушителните
щандове на изложението Moto Expo 2020
Коментари Харесай

Moto Expo 2020: Italia Motors с атрактивни премиери и дизайнерски машини

Със сигурност, един от най-внушителните щандове на ревюто Moto Expo 2020 ще бъде щанда на Italia Motors. За това приказва обстоятелството, че компанията е представител на най-големият производител на мотоциклети в Европа - Piaggio Group. Под знамето на групировката са няколко атрактивни и изискани марки – от скутери до спортни и турър машини.

Традиционното ревю Moto Expo 2020 за втора поредна година ще бъде в обновената зала Асикс Арена (бивша зала Фестивална) от 20 до 24 март 2020 година То е организирано от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), взаимно с одобрения си дългогодишен сътрудник - “Експо Тим ” ООД.

Vespa
Italia Motors приготвя няколко изненади и атрактивни министър председатели. Започваме с легендарните скутери Vespa, най-продаваните у нас. Това са машини, които имаха премиера единствено преди няколко месеца на ревюто EICMA 2019 в Милано. Миналата година за първи път видяхме Vespa Elettrica. Сега обаче тя идва като произведение на изкуството с най-високо технологично наличие. Ако предишната оригинална Vespa Elettrica бе основана за чисто градска приложимост и следователно хомологизирана като мотопед, с максимална скорост от 45 км /ч., то новата от EICMA 2019 Vespa Elettrica към този момент е по-бърза и развива 70 км/ч.

Скутерът е беззвучен, екологичен, иновативен и още по-мощен, плод на опита на групата Piaggio със захранващия блок и литиево-йонната батерия, Vespa Elettrica вече може да измине до 100 км, до момента в който в режим Power - до 70 км. Батерията резервира размера и теглото на истинската версия, само че е модифицирана, с цел да обезпечи по-висока непрекъсната мощ, което също се подпомага от усъвършенствания в софтуера за управление на електродвигателя. Сърцето на Vespa Elettrica е електрически елемент, способен да обезпечава непрекъсната мощност от 3,6 кВт и оптималната мощ от 4 кВт и въртящ миг от над 200 Нм.

Vespa Elettrica има ефикасна система за възстановяване на кинетична сила (KERS), която я зарежда във етапите на закъснение. Литиево-йонната батерия се зарежда напълно за 4 часа напрегнато 220 V.

Други специфични издания на Vespa, които видяхме и предходната година в Милано са доста атрактивни. Една от тях бе Vespa Primavera Sean Wotherspoon е особено и ограничено издание, което показва цялата творческа енергия както на Vespa, по този начин и на Шон Уотърспун. Той е една от изгряващите звезди на младежката мода в Съединени американски щати, носещ чиста сила, безпределно любопитен, експериментатор и маниак на уличната култура, и на всичко, което може да обхване във връзка с модата и цвета. Vespa Primavera Sean Wotherspoon ще бъде разполагаем през тази година в определена мрежа от дилъри в класическите двигателни мощности от 50, 125 и 150 кубика.

Две версии - Vespa Sprint и Vespa GTS Super Racing Sixties са в чест на скоростта, надпреварите и битките на пистата през 60-те години. Това е именит интервал в историята на състезанията и мотоциклетизма. Чисто новите жълти и червени графики се отличават на шасито, зелено и бяло съответно, на най-отличителните модели от Vespa - Sprint с неговите 50, 125 и 150 куб. см и GTS Super - 125 и 300 куб. см.

Piaggio Group още веднъж работи в съдействие с (RED) като показва и Vespa Primavera 125 (RED). Тя се задвижва от съвременен 125-кубиков четиритактов едноцилиндров i-get мотор, с въздушно изстудяване и оборудван с електронно впръскване и разпределение на 3 клапана.

Piaggio

След като сме на вълна скутери, дано да споменем още една знакова машина - Piaggio Medley. Това е скутер, който комбинира гъвкавостта присъща за градски скутер, динамичността на високите гуми, а също комфорта и товароносимостта на по-голям GR модел. Промените по модела са изключително доста, само че главната промяна е, че мощността на 125-кубиковия мотор с водно изстудяване е увеличена значително от 11 к.с. на 15 к.с.. Това позволява значително по-широко приложение на модела, както в града, по този начин и отвън него. Изцяло изменена е предница с ново по-ергономично кормило, нов LED фар и иновативен цифров LCD клъстър с възможност за следене на редица показатели.
Мултимедийната система Piaggio MIA (като стандартна алтернатива на S версията) свързва смартфон с транспортното средство и управлява позвънявания, гласови команди и музика. USB врата в предната жабка оказва помощ с това да имате постоянно вид за зареждане на телефона си. Системата `Start & Stop`, която може да бъде изключена във всеки един миг, понижава средния разход на гориво. Двуканалния ABS също е компонент на скутера, който постоянно е срещан единствено при по-големи и мощни скутери на пазара.

Aprilia

Все отново да вдигнем малко скоростта. Това ще стане с новите модели на Aprilia. Историята на Aprilia постоянно е била свързана с буквите RS. Те постоянно са отразявали спортното завещание в мотоциклетите от Ноале. Завръщане към двигателита със среден потенциал, подсилен с технология и електроника от Aprilia Racing. Първия представител на тази нова епоха е Aprilia RS 660.
Aprilia RS 660 е отговор на потребностите на новите поколения, които търсят развлечение, задоволяване, лесни за управление мотоциклети, които могат да те развълнуват, както на пътя, по този начин и на пистата. Моторът изпъква със своя жанр и форми, носещи сполучливите белези на Aprilia. Дизайнът е новаторски, модернизиран, автентично състезателен. Личат и белезите на RSV4.
Новата епоха стартира за Aprilia с въвеждането на нов вид мотор, който ще оборудва пълна гама от нови мотоциклети. Надлъжния 660-кубиков двуцилиндров двигател е от последно потомство, хомологирано с Euro5. Той произлиза от предния ред на V4-ката на TUONO 1100. Двигателят е със 100 к.с. и има отлично съотношение тегло/мощност, което е сред най-добрите в класа си. Цялостната окомплектовка, комбинирана с бързо и леко шаси, придава на RS 660 динамичен характер.
Другата сериозна машина е по плана RSV4. Той е преследвал ясна цел: да бъде най-добрият и бърз безкомпромисен супербайк, непосредствен до състезателните мотоциклети Aprilia. Затова Aprilia RSV4 1100 Factory има изключителна продуктивност в съчетание със спортна рамка, окачване и първокласна електронна система за надзор, като към това е добавено и полуактивното окачване Öhlins. Да не приказваме за мощта на машината - 217 к.с. при 13 200 об/мин. Максималният въртящ момент има нарастване от 10% по цялата крива на мотора 1000 куб. см. Достига максимална стойност от 122 Нм при 11 000 об / мин.
Естествено в фамилията мотоциклети Tuono V4 на Moto Expo 2020 ще забележим Tuono V4 1100 RR - един от най-ефективните и най-бързи мотори в сегмента, както и извънредната версия Tuono V4 1100 Factory.

Moto Guzzi
Другата марка, показана от Italia Motors у нас е именитата Moto Guzzi. Мотоциклетите, родени на брега на езерото Комо имат изненадващ триумф. Особено V85 TT Travel. Първото класическо ендуро на пазара, представя своята Travel версия, подготвена за пътешествия, посредством на специализираното си съоръжение. Това са по-висока туристическа слюда с повърхност 60% по-голяма от общоприетата, два куфара от пластмасови и алуминиеви детайли - 37 л на десния и 27.5 л на левия. Инак двигателят е напречен 90° V-twin, два клапана на цилиндър с размер 853 куб. см, мощ 80 к.с. при 7750 об/мин. и въртящ миг от 80 Нм при 5000 об/мин.
Moto Guzzi V7 Racer постоянно е бил най-спортния член на гамата V7. Създадения през 2010 година модел еволюира през 2015 и 2017 година, а тази година преоткрива себе. На пръв взор дизайна на новия Moto Guzzi V7 III Racer 10th Anniversary не се различава от предходните си версии, но всеки нов детайл е деликатно подбран поставен на своето място. Във V7 III Racer е интегриран челен обтекател, който диктува достоверния му café racer жанр, а червените графики, блестящо подчертават спортния му темперамент.
Със спортна визия е и Moto Guzzi V7 III Stone S. В 99-годишната история на марката моделното обозначение “S ” провокира мемоари за спортните модели от 70-те години. Това е единственият член на гамата за 2020, който ще се създава в тъкмо избран брой – 750, номер който явно насочва към легендарната кубатура на модела.

Mondial

Миналата година на нашия пазар посредством Italia Motors стъпи и марката FB Mondial. Тази марка се възроди през 2015 година, откакто в средата на ХХ век имаха страхотни триумфи на пистата и отвън нея. След две години на проектиране, през 2016 година Hipster 125 и Hipster 300 се превърнаха в действителност. Моделът представлява завръщане към славното минало и към хипстърското придвижване, което е толкоз определящо за марката до 60-те години. Moto Expo 2020 ще посрещне моделната гама на FB Mondial - HPS 125, HPS 300, както и новия модел Pagani 300. Последният е с двигател в мощ 17 кВт при 8500 об/мин. и въртящ миг от 22,5 Нм при 6500 об/мин.

Източник: Moto Expo 2020
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР