Със сигурност е имало мерки, които е трябвало да бъдат

...
Със сигурност е имало мерки, които е трябвало да бъдат
Коментари Харесай

Танева призна за пропуски в мерките за справянето с чумата по свинете

Със сигурност е имало ограничения, които е трябвало да бъдат подхванати по-рано. Това призна пред Българска национална телевизия земеделският министър Десислава Танева във връзка разпространяването на африканската чума по свинете.

По мотив на рецензиите на Еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис, министърът съобщи, че няма какво да каже, защото те очевидно са основателни поради ситуацията, в което се намира бранша.

Танева акцентира, че сигурно свиневъдството ни е под голяма опасност, по тази причина би трябвало да се направи всичко допустимо да се спре разпространяването на болестта. Според нея най-важното изискване е да не се гледат прасета в персоналните стопанства.

На въпрос дали построена ограда по границата с Румъния не е била бутафорна, тя уточни, че каквото и да е направено е по-добре да се направи, в сравнение с да не се направи.

Министър Танева съобщи изрично, че няма заплаха от екокатастрофа. Тя акцентира, че работи един от екарисажите във Варна.

По думите й ветеринарните управляващи считат, че унищожените животни би трябвало да бъдат загробени, с цел да се понижи вероятността от разпространяването на АЧС. Танева посочи, че самите места за загробване се сортират съгласно избрани условия по разпоредба.

Земеделският министър увери, че болестта не заплашва здравето на хората и не би трябвало да се всява суматоха.

Няма инфектирано месо в комерсиалната мрежа, акцентира тя.

Танева разясни, че месото би трябвало да влиза в комерсиалната мрежа единствено от регламентиран източник.

По мотив компенсациите след унищожаването на животните, тя уточни, че страната е отпуснала задоволително средства, само че не се ангажира с точна сума и добави, че за нерегламентираните и персоналните стопанства няма по какъв начин да има компенсации.

Министърът разяснява и думите на шефа на БАБХ Дамян Илиев, че вредите от чумата по свинете ще бъдат за към 2 милиарда лева, като акцентира, че има много висока доза страст в определянето на тази цифра.

Танева посочи още, че след ограничение на болестта свинефермите ще могат да стартират работа след към 40 дни. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР