Със сделката Ковачки си гарантира плащания още за първия месец,

...
Със сделката Ковачки си гарантира плащания още за първия месец,
Коментари Харесай

Новата игра на Ковачки при търговията с ток

Със договорката Ковачки си подсигурява заплащания още за първия месец, а подозренията са, че може да заявява по-голямо произвеждане

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Парите за Бареков първо идваха в пликове, а след това в чувал

Въпреки множеството доказателства, че е получавал пари от КТБ, прокуратурата отхвърля да проверява евродепутата
1 юни 2018
Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " се отхвърли от 2.8 млн. лева в интерес на централата на Папазов

Държавната компания ненадейно разтрогна контракта си за леден запас, а Топлоелектрическа централа " Варна " беше единственият претендент на изключителния търг
9 май 2018
Скъпият ток от тецове на Ковачки и Папазов няма да бъде обезпечено изкупен

Включването им в системата би коствало 330 млн. лева годишно, което би вдигнало цената на електрическата енергия за бита с 16%
24 апр 2018
Безплатният обяд на Ковачки и Папазов

ТЕЦ-овете на двамата предприемачи ще бъдат включени в контролирания пазар на високи цени, макар че няма потребност от тях
20 апр 2018
Топлоелектрическа централа " Брикел " не получи позволение да усили мощността си

Върховен административен съд е удостоверил дефинитивно отхвърли на организацията по околна среда да промени комплексното позволение на централата
11 мар 2018 Дни преди енергийната борса да бъде тествана като наложителна за съвсем всички производители на ток, една огромна странна договорка смути участниците на пазара. На 27 и 28 юни посредством една от платформите на Българската самостоятелна енергийна борса по подозрителен метод в два пакета е продадена електрическа енергия за над 150 млн. лв.. Офертата купува е от новия търговец на ток " Юропиан трейд оф енерджи ", а препоръчаната цена е под пазарната спрямо други покупко-продажби със същия период на доставка - от 1 юли 2018 година до 30 юни 2019 година Въпреки това се явяват продавачи, които да обезпечат въпросното количество електрическа енергия. Имената им остават скрити, защото това е възможно от разпоредбите на борсата. Но обстоятелствата и източници на " Капитал " насочват към Христо Ковачки както при продавачите, по този начин и при купувача.

Сделката е законна, само че демонстрира пропуск в разпоредбите за борсова търговия, който разрешава анонимна търговия сред авансово договорили се контрагенти. И на процедура изкривява свободния пазар.

Новата борсова скица

Миналият август АЕЦ " Козлодуй " подписа гигантска договорка за ток - за близо 100 млн. лева, при съмнителни условия - всеобщо търговците не бяха осведомени за нея и надлежно не бяха внесли нужните гаранции, а единствено незнайни просветени компании съумяха да купят количества на доста преференциални цени. За да не се повтори тази процедура, бяха направени промени в Закона за енергетиката, а през януари бяха променени и разпоредбите на борса за търговия с електрическа сила посредством двустранни контракти - точно те се употребяват за такива дълготрайни покупко-продажби. Въпреки това с известни промени в този момент схемата още веднъж се повтаря - този път основател на търга е обвързваният с Христо Ковачки и банкрутиралото борсово сдружение " Енергони " търговец " Юропиантрейд оф енерджи " (виж карето), а продавачът остава неизвестен, макар че договорката е за над 150 млн. лв..

Отправената оферта от търговеца е с, нагледно казано, неуместни параметри. Освен че препоръчаната цена от 71 лева./мВтч е със 7 лева (9%) по-ниска от постигнатата при други покупко-продажби от края на юни със същия период на доставка (което значи към 14 млн. лева загуба за продавача), са заложени и внушителни месечни отклонения на доставките. Те варират от +50% до -90%, което е задоволително съображение да се счита, че подобен артикул е непродаваем.

" Това остава голям брой подозрения за неяснота и предварителна договореност сред комерсиалните участници и вмешателство в техническото осъществяване на подписаните покупко-продажби ", споделя ръководителят на асоциацията " Свободен енергиен пазар " Соня Кадиева.

Продажбата е направена на борсовата платформа " Централизиран пазар " посредством двустранни контракти, където работят два екрана - " Непрекъсната търговия " (IBEX Continuous Trading) и " Търгове " (IBEX Auctions). При първият всички артикули са стандартизирани - закрепени са разнообразни интервали на доставка, профили, способи на поръчителство и периоди на заплащане. При втория основателят на търг (за покупка или за продажба) има опция да дефинира всички параметри, по които да се организира процедурата. Именно него избира " Юропиан трейд оф енерджи ".

" Името на основателя е очевидно за всички пазарни участници, с цел да могат те да преценяват дали да вземат участие в търга и вероятно да сключат договорка за тъкмо този артикул с тъкмо този основател ", изяснява шефът на БНЕБ Константин Константинов. По този метод съгласно него се подсигурява прозрачността на процеса, от една страна, и от друга, анонимността на комерсиалните параметри за всяка съответна договорка. " Участвайки на екран " Търгове ", всеки основател и останалите търговски участници избират съответната си тактика за покупко-продажба. Ето за какво всички параметри, избрани от основателя, както и параметрите на подадените предложения са напълно според от пазарната тактика на всеки обособен търговски участник ", споделя той.

Ковачи в деяние

При въпросната договорка обаче нито тактиката е пазарна, нито комерсиалните участници - самостоятелни едно от друго сдружения. Няколко източника потвърдиха пред " Капитал ", че освен купувачът " Юропиан трейд оф енерджи " е обвързван с Христо Ковачки, само че и продавачите на електрическата енергия са част от бизнес групата му. Става въпрос за топлофикационите сдружения с комбинирано произвеждане, зад които стои Христо Ковачки - в Сливен, Перник, Бургас, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе, както и " Брикел ". Досега техният ток се изкупуваше на преференциални цени от НЕК, само че с последните промени в Закона за енергетиката те бяха задължени да продават електрическата енергия си през борсата. За отплата на приходите е планувано когенерациите да получат закрепени награди от фонда " Сигурност на енергийната система " (ФСЕС) над сумата, взета от борсата. Грубо може да се пресметна, че за групата на Ковачки тази връхнина е към 150 млн. лв.. И точно приемането на тези пари е повода за въпросната договорка.

Формално продавачът и купувачът не са свързани - собствеността на топлофикациите е разпиляна в разнообразни офшорни компании и със договорката сдруженията извършват законовите разпореждания. Но въпреки договорите за доставка да са с едногодишен интервал, заплащанията от страна на фонда ще се случват на база действително творбата във всеки месец количества.

Участници в търговията с сила обаче показват проблем - в законодателството няма безапелационна изясненост по какъв начин и кой ще мери тези количества. Единствено в проектодоговорите с фонда написа, че това ще става на база декларация от страна на производителя за размера на електричеството и за подписаните покупко-продажби, като са вероятни следващи инспекции. Така че заплащанията въпреки всичко ще се случат на база контракта за продажба с " Юропиан трейд оф енерджи ". Вероятно тъкмо по тази причина са заложени и огромните месечни отклонения в параметрите на търга.

Реално със договорката Ковачки си подсигурява заплащания от фонда още за първия месец, а подозренията са, че може да се опитва да заявява по-голямо произвеждане още през лятото. Освен това, разполагайки с тези огромни количества електрическа енергия за година напред, " Юропиан трейд оф енерджи " може да се трансформира в един от огромните търговци на ток на пазара.

Дъмпинг или не

" Сделките са на подпазарни цени ", безапелационна е Соня Кадиева. Мениджърът на борсата Константинов обаче акцентира, че нито борсовият оператор, нито който и да било пазарен участник е в положение да дефинира коя е пазарната цена, преди да има подписани покупко-продажби за несъмнено количество електрическа сила, за избран интервал на доставка, с избран профил на доставка, с избрани обезпечения и периоди на заплащане. Според други производители на електрическа енергия, с които " Капитал " беседва, няма по какъв начин да се приказва за подпазарни равнища при дълготрайните контракти, защото там има доста самостоятелни особености на офертите.

Реално в покупко-продажбите на " Юропиан трейд оф енерджи " са спазени прогнозите за референтна пазарна цена на КЕВР - към 70 лева./мВтч. И това, че сега се подписват покупко-продажби на равнища от 78-79 лева./мВтч, демонстрира, че анализите на регулатора не са били напълно точни. Това, несъмнено, може да се промени в идващите седмици както в посока към по-голямо разминаване сред действителната и плануваната цена, по този начин и към доближаването им.

Само за определени

Проблемът е, че покупко-продажбите слагат в неравностойно състояние останалите търговци, които не са имали достъп до тока от обвързваните с Ковачки централи. Вярно, че в тази ситуация основател на търга са не производителите, а " Юропиан трейд оф енерджи ", което обръща модела и изключва от играта останалите търговци. Но даже да бе приложена противоположна скица - производителите да разгласят търг за тока си, конкуренцията при купувачите отново можеше да е лимитирана. Причина за това е условието за авансово сключване на двустранен Стандартизиран контракт за покупко-продажба на електрическа сила (СДППЕЕ) сред контрагентите, което лимитира равния достъп на членове на борсата до търговете на централизирания пазар посредством двустранни контракти. " Така се основават предпоставки даден купувач/продавач да осъществя стеснен брой, даже и единствено един СДППЕЕ, което автоматизирано му дава опция авансово да избере с кой да търгува, кои участници да изключи, гарантирайки си авансово избрана цена на договорката. Правилата разрешават и опазване на анонимността на продавача, което е още една причина за осъществяване на злоупотреби, когато има съгласуваност сред търговски участници ", изяснява Соня Кадиева.

Още от януари търговците на ток сигнализират за този пропуск в разпоредбите на БНЕБ и упорстват за промени в разпоредбите, като дават образец с румънската енергийна борса (OPCOM), която е най-сходна с българската. Там е въведено условие към пазарните участници да имат контракти с най-малко 8 контрагенти.

Какво може да се направи

Според асоциацията " Свободен енергиен пазар " решението за попречване на бъдещо непазарно държание на търговски участници е въвеждането на по-голям регулаторен надзор над активността и разпоредбите на БНЕБ. Сдружението упорства да се отстранят всички пропуски, позволяващи операции в борсовата търговия, и да се вкарат принадлежности за недопускане на издание на предложения с 20% отклоняване от пазарната цена. " Изискваме Българската самостоятелна енергийна борса обществено да разкрие всички участници в осъществените покупко-продажби на непазарни цени ", се споделя в публично мнение на АСЕП.

" За да се подсигурява цялостна бистрота, сигурност и анонимност, БНЕБ е в процедура по желание на ново клирингово решение на централизирания пазар за двустранни контракти, което ще наложи и съответни актуализации на разпоредбите ", разяснява шефът на борсата Константин Константинов. Кой стои зад " Юропиан трейд оф енерджи "

" Юропиан трейд оф енерджи " е записано като търговец на ток от ЕСО на 14 декември 2017 година А компанията е учредена още през 2012, само че на процедура не е работила. От 2016 година тя се управлява от Ивелина Димитрова, която е и мажоритарен притежател. В ръководството са още Александрос Хаджидимитриу и Кирил Кирилов.

Хаджидимитриу е един от някогашните шефове на банкрутиралото " Енергони ". Това е компанията, изкуствено достигнала рекордна за българската реалност пазарна капитализация – над 2 милиарда лева през 2012 година Собственият капитал на сдружението бе внушителните 547 млн. лева, който се формираше от патент на " Метод да създаване на вятърна електроцентрала ". " Енергони " по този начин и не стартира да прави никаква активност. Първоначалното желание на сдружението бе да строи вятърни паркове с мощ над 2000 мВт, т.е. повече от работещите блокове на АЕЦ " Козлодуй ", и слънчеви паркове с мощ над 200 мВт. Но нищо от това не се случи.

Кирил Кирилов пък е в управата на " Прохорово майнинг " - сдружение, в което половината от акциите държи свързаната с Христо Ковачки " Минна компания ". Останалите 50% от акциите са на " Дар финанс " - дъщерно на записаното в Лихтенщайн " Дару акционерно сдружение ", зад което стои Атанас Тилев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР