Със 700 хил. лева се увеличава бюджетът за 2018 г.

...
Със 700 хил. лева се увеличава бюджетът за 2018 г.
Коментари Харесай

Фонд "Земеделие" увеличи помощта за застраховане на земеделски площи

Със 700 хиляди лв. се усилва бюджетът за 2018 година по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни награди при обезпечаване на селскостопанска продукция. Това реши на свое съвещание управителният съвет на Държавен фонд " Земеделие " и общата сума, с която ще се подкрепят стопаните през тази година нараства от 1.5 млн. лв. на 2.2 млн. лв., оповестява институцията.

С в допълнение отпуснатите средства повече аграрни стопани ще могат да се възползват от финансовата поддръжка.

Целта на подпомагането е да се насърчат дребните и междинните предприятия и земеделските стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, непринудено да застраховат селскостопанската си продукция против неподходящи климатични събития. Помощта се дава под формата на заплащане на застрахователни награди на аграрни стопани при обезпечаване на продукцията. Максималният размер на финансирането, което може да получи един аграрни собственик, е до 65% от цената на застрахователната награда.

Заявления за кандидатстване по схемата ще се одобряват до привършване на ресурса, само че не по-късно от 31 август 2018 година

С друго свое решение фондът утвърди спомагателен финансов запас от 631 хиляди лв. по към този момент подадени заявки по Схемата за държавна помощ за компенсиране на разноските на аграрни стопани за пазаруване на средства за растителна отбрана за надзор на почвени неприятели по картофите за 2018 година. Общо средствата по схемата доближават 1 631 000 лв. с отпуснатите през март 1 млн. лв..

Помощта се дава под формата на компенсиране на част от разноските на земеделските стопани за пазаруване на артикули за растителна отбрана за надзор на почвения пакостник. Срокът за подписване на контракти и погашение на помощта е до 22 юни 2018 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР