Със 177 гласа за“ депутатите единодушно приеха на първо четене

...
Със 177 гласа за“ депутатите единодушно приеха на първо четене
Коментари Харесай

Депутатите подкрепиха проследяването на лекарствата и отхвърлиха държавните денонощни аптеки

Със 177 гласа „ за “ депутатите единомислещо одобриха на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, импортиран от ГЕРБ, с който се задължава Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) всекидневно да дава на Националния съвет по цени и реимбурсиране (НСЦРЛП) обвързвания код на медикаментите, посредством който се разпознава името, общоприетото название, фармацевтичната форма, концентрацията, размера на опаковката и типа опаковка.

Според депутата от ГЕРБ доцент Лъчезар Иванов нормативните промени целят повишение проследимостта на наличните количества лекарствени артикули в България от страна на държавните институции и основаване на опция за ограничение на съществуващите недобри практики за нерегламентиран успореден експорт. Запълва се и съществуващата нормативна празнина по повод обмена на данни и информация сред другите осведомителни системи и регистри в региона на лекарствените артикули.

Със Законопроекта се планува кодът да се подава към ИАЛ от притежателите на позволение за приложимост, както и от притежателите на позволение за успореден импорт. НСЦРЛП пък ще обезпечава съгласуваност на националния номер за идентификация на лекарствения артикул с кода на продукта в Позитивния лекарствен лист. Медикаментите, за които не е предоставена на ИАЛ информация за кода на продукта, ще бъдат изключвани от Позитивния лекарствен лист и няма да се заплащат с обществени средства, а нарушителите ще бъдат наказвани с административна глоба от ИАЛ.

Доц. Иванов акцентира, че обмена на информация сред институциите не е на равнище, както и налагането на надзор. Той добави, че сред първо и второ четене на законопроекта ще се съобрази с всички направени бележки в мненията на институциите във връзка с определянето на периода, в който кодовете би трябвало да бъдат предоставяни на ИАЛ.

Според доцент Иванов макар че разглеждането на законопроекта е било забавено с месеци, самото му внасяне в Народното събрание е имало предпазен темперамент, защото търговците на дребно са почнали да дават кодовете на медикаментите на ИАЛ под угрозата, че се планува административно-наказателна отговорност за тях.

Подкрепа за законопроекта изрази проф. Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ като акцентира, че не може аптечния пазар е друг от свободния пазар и не може да бъде оставен да работи независимо без интервенция от страната. По думите му практиката за лекарствен туризъм би трябвало да бъде прекъсната и акцентира, че от партията също ще създадат оферти сред първо и второ четене на законопроекта.

Предложения ще внесат и от ПП-ДБ, сподели депутатът от ПП-ДБ доцент Васил Пандов, съгласно който би трябвало да се подсигурява свързаността сред другите регистри. „ Аптеките не би трябвало да вземат участие в обезпечаването на съгласуваност сред регистрите, а тя би трябвало да бъде обезпечена от държавните институции “, сподели той.

С 58 гласа „ за “, 29 „ срещу “ и 46 „ въздържал се “ народните представители обаче отхвърлиха законопроекта за изменение на ЗЛПХМ на „ Възраждане “, с който се оферираше да се създада държавни регионални денонощни аптеки.

Според доцент Пандов такава смяна в ЗЛПХМ не е нужна, защото към този момент съществува методика, по която НЗОК и Българският фармацевтичен съюз договарят финансов тласък за аптеки в труднодостъпни региони, както и за денонощни аптеки. „ Това е подобаващия механизъм, по който би трябвало да се работи. Освен това липсва и финансова аргументация за направените оферти.   

Петър Петров от „ Възраждане “ означи, че законопроектът цели да обезпечи по-добър достъп на популацията до медикаменти. Той уточни задачата е да има денонощни аптеки допълнително общини, а в дребните общини да се обезпечат автомати за медикаменти.

От „ Възраждане “ допълниха, че не може да се каже какъв брой средства ще са нужни преди от Министерството на здравеопазването да са създали разбор на потребностите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР