Сърцето ни не е свободно, то е заето и запазено

...
Сърцето ни не е свободно, то е заето и запазено
Коментари Харесай

Френска ягодова торта Frasier

Сърцето ни не е свободно, то е заето и непокътнато за тази изискана ягодова торта, която ни плени от пръв взор

Необходими Продукти

Класически пандишпан


● яйца - 3 бр. L
● захар - 90 г
● брашно - 90 г
● ванилия - 1 ч.л. дестилат

Крем Мюселин


● прясно мляко - 500 мл
● масло - 250 г стайна температура
● захар - 230 г
● яйца - 4 бр. L
● брашно - 70 г
● ванилия дестилат - 1 ч.л.
● ликьор от череши - 35 мл
● ягоди - 500 г
● кристална захар - 60 г
● желатин - 5 г

Начин на подготвяне

Фурна 165-170 градуса;

Форма с кръг с диаметър 22 см, застлана с хартия за печене, и намазани стени с масло и поръсени с малко брашно.

Пандишпан

Яйцата се разрушават с миксер на приблизително висока скорост със захарта, до момента в който усилят тройно размера си и станат пухкави и гъсти. По време на разбиването се прибавя и ванилията. Пресява се брашното над купата с яйчената примес и се прибавя, като се разбърква деликатно с шпатула.

Сместа се изсипва в тортената форма с кръг, заглажда се деликатно. Пече се на 165-170 градуса за към 15-20 мин. до суха клека сложена в средата на печивото. Изважда се, охлажда се за към 10 мин. и се изважда върху решетка. Долната хартия за печене се отстранява.

Крем Мюселин

Млякото се сгорещява с половината захар. Яйцата се разрушават с телена бъркалка с останалата половинка захар, прибавя се и брашното, прибавя се и ванилията. На струйка се изсипва горещото мляко при непрестанно безредие или разтрошаване на слаба степен на миксера.

Изсипва се назад в тенджерата и се сварява крем на сдържан котлон при непрестанно безредие. Готовият крем се трансферира в плоска тавичка, покрива се компактно с фолио и се оставя да се охлади изцяло.

Когато кремът се охлади се прибавя на порции маслото на кубчета и се разрушава с миксер до приемането на гладка и хомогенна примес. Добавя се ликьор от череши, разбърква се.

В кръгла форма се слага пандишпанът. Около стените на формата и пандишпана се слага ацетатна хартия или хартия за печене. Нека да е по-висока от стената на формата. Сиропира се със захарен сироп или ликьор разводнен с малко вода, както направих аз, не повече от 5 с.л.

Ягодите се почистват, сортират се почти да са с един размер и нарязват на половинки. Подреждат се към стените на формата една до друга, върху пандишпана.

Кремът се слага в пош, срязва се да е с дребен отвор и се слага първо сред ягодите, а по-късно половината от него се разпределя върху пандишпана. Останалите ягоди се нарязват на приблизително огромни кубчета и се разхвърлят върху крема. Отгоре се слага останалата част от крема, заглажда се.

Така приготвената торта се прибира в ледник, с цел да стегне, към 2-3 часа., оставих я цяла нощ.

В дребна касерола се прибавят 5-6 бр. срязани на половинки ягоди. Посипват се със захарта по рецепта и се заливат със 100 мл вода. Поставят се на сдържан котлон да кипнат за към 2- 3 мин. Прецеждат се.

В дребна купичка се изсипва желатинът и се залива с 3 с.л. студена вода. Оставя се да набъбне и по-късно се прибавя към горещия сироп, разбърква се до цялостното му стопяване. Охлажда се до стайна температура.

Изважда се тортата и се залива с охладената желатинова примес, разпределя се, като тортата се покраща в профил. Отгово се прибира в ледник до цялостното стягане на глазурата.

Инфо: gastronomeonline.com/fraisier

Крем Мюселин е така наречен немски маслен крем, който постоянно се работи с доста масло. Може да се размени с крем Шибуст, като вместо масло към охладения сладкарски крем се добави 250 г разрушена на сняг сметана. Разбърква се с шпатула и се прибавят 7-8 г разперен авансово желатин в малко гореща вода, по желание е използването на типовете крем.

Спазих рецептата, по този начин както е показана с крем Мюселин.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР