Сърфистите често са обект на нападения от хищните акули(снимка: CC0

...
Сърфистите често са обект на нападения от хищните акули(снимка: CC0
Коментари Харесай

Компютърeн модел разкри защо акулите нападат сърфистите


Сърфистите постоянно са обект на набези от хищните акули
(снимка: CC0 Public Domain)

Десетки хора биват атакувани всяка година от акули. Макар че броят на нападенията понижава година след година, за туристическите градчета даже един-единствен случай е тежка драма – той ужасява туристите. Сега учени настояват, че посредством компютърно моделиране са удостоверили остаряла доктрина – че акулите атакуват сърфисти, тъй като ги бъркат с тюлени.

Голям % от офанзивите са дело на огромните бели акули, които атакуват сърфистите, до момента в който последните седят върху дъските си или гребат. Гледани изпод, сърфистите имат контур, сходен на този на перконогите (тюлени и морски лъвове) – а тези животни са измежду естествената плячка на огромната бяла акула, отбелязва.

Водени от изследователката Лора Райън, учени от австралийския университет Макуори неотдавна се в допълнение тази доктрина. Те използваха огромен набор от камери, с цел да снимат подводно видео на обекти като сърф-дъски, хора върху дъските, пърпорене с ръце по повърхността на водата и други обстановки.
още по тематиката
Кадрите са снимани в огромен язовир в зоопарка Таронга в Сидни. Самите фотоси са направени на известна дълбочина под повърхността на водата с камери GoPro върху подводен скутер, който се движи с „ типичната скорост на умерено корабоплаване на хищни акули”.

Впоследствие фрагментите са оценени благодарение на компютърни модели, основани на съществуващи невронаучни данни за акулите, симулирайки метода, по който млада огромна бяла акула би възприела формите и придвижванията на другите обекти.

Анализът удостоверява, че младите огромни бели акули фактически са склонни да бъркат хората върху сърф-дъски с перконоги, защото евентуално ги възприемат като доста сходни – това е изключително правилно за хората на къси дъски.

Промяната на цветовете на дъските надали ще помогне, защото се счита, че са далтонисти. Учените обаче търсят други превантивни ограничения, като прибавяне на високоинтензивни светодиоди към долната страна на дъските, с цел да „ разчупят” силуета им.

„ Разбирането за какво се случват нападенията от акули може да ни помогне да намерим способи да ги предотвратим, като в същото време запазим сигурността и на хората, и на акулите”, споделя Райън.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР