Сърдечно-съдовите заболявания в България са убиец номер 1. Moдерното лечение

...
Сърдечно-съдовите заболявания в България са убиец номер 1. Moдерното лечение
Коментари Харесай

Проф. Иво Петров: При инсулт времето за реакция е решаващо, нуждаем се обучителни центрове

„ Сърдечно-съдовите болести в България са палач номер 1. Moдерното лекуване на мозъчните инсулти прохожда доста постепенно у нас, а той се употребява от десетки години в другите страни. Гигантски проблем е това и той изисква колаборация сред институциите. Участниците в процеса като НЗОК, Министерството на образованието, БЛС би трябвало да си приказват. “

Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ кардиологът проф. Иво Петров.

„ Скандално е толкоз доста българи да пътуват с цел да се лекуват от тези болести, а у нас да имаме толкоз доста лечебни заведения. В Чехия има 11 центъра за лекуване на инсулт към този момент. Световната федерация по лекуване на мозъчен инсулт бяха у нас за конгреса, който организирахме в София тази седмица. Срещнах ги с министъра на опазването на здравето. Има стъпки в вярна посока, само че е извънредно време да се случат нещата към този момент “, разяснява проф. Петров.
Всяка една болница има неврологично поделение. То би трябвало да бъде усъвършенствано всяка година с нова техника.
„ Тежките инсулти са обект на тази терапия. Тези, които евентуално са съдбовни. Трябва да се прави и навременна, точна диагностика. Трябва да има положителни невролози и интервенционисти. Нищо изключително. Трябва да се приложи практиката за лекуване на миокардния инфаркт. Ние там сме първенци по навременно лекуване. Тя просто би трябвало да се предложи при инсултите “, уточни кардиологът.
Времето е живот при тези болести. Пациентите с инсулт би трябвало бързо да се транспортират от лечебните заведения. Всичко би се получило от една стройна организация.
„ Нуждаем се от по-скоро обучителни центрове. Такъв обучителен център има в УМБАЛ Св. Иван Рилски. Трябват ни още няколко такива обучителни центрове, с цел да стане процедура на всички места “, счита проф. Петров.

„ Профилактиката и навременното разкриване на болесттите е съществена цел на Дружеството на кардиолозите в България. Трябва да се редуцира тютюнопушенето, да се открива на време захарният диабет и да се прави постоянно физическо натоварване. Имаме проект за ограничаване на кардиологичните заболявания в България и сме го предали на Министерството на здравеопазването “, сподели още той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР