Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водещи като причина за смъртност.В

...
Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водещи като причина за смъртност.В
Коментари Харесай

Преодолени сърдечни проблеми също водят до сърдечна недостатъчност

Сърдечно-съдовите болести не престават да са водещи като причина за смъртност.
В Световната седмица на сърдечната непълнота, която Европейското кардиологично сдружение отбелязва от 6 до 12 май, български кардиолози оповестиха, че у нас над 150 хиляди души са диагностицирани с това заболяване.

Национално представително изследване от април т.г. на консултантска компания „ ЕСТАТ “ е посочило, че близо 80% от интервюираните са чували за сърдечната непълнота, само че не са стартирани с прогнозата, признаците и опциите на пациентите.

Проучването демонстрира още, че 12,8 на 100 от всички хора над 60 година живеят с това положение.

Според доцент Мария Токмакова - ръководител на Дружеството на кардиолозите в България, измежду аргументите за по-големия брой диспансеризирани е увеличение продължителността на живота, както и развиването на кардиологията, понижаване на смъртността от изострен миокарден инфаркт и така нататък

Според статистиката у нас от сърдечна непълнота страдат 2-2,5% от популацията. Експерти настояват, че като брой и квалификацията експертите у нас са задоволително, а достъпността до тях е доста по-добра спрямо други страни.

Кардиолозите настояват, че у нас са налични нужните лекарства и лечебни условия в клиниките, а също така се ползват и новаторски технологии.

Ние сме едни от водачите във връзка с пилотни планове за телемониториране, за предаване на данни онлайн – посочи проф. Иво Петров. Това разрешава управление и поправяне лекуването на пациенти, които са отдалечени от здравни центрове.

В Полша това мониториране се покрива от тяхната здравна каса, а у нас даже не е упоменато, означи проф. Петров. Той напомни изследване, съгласно което по-рядко се хоспитализират пациентите, които са имало по-продължителна първа хоспитализация. В този смисъл телемедицината и смарт устройствата, предаващи данни, могат да послужат по подобен метод. Това има и финансово изражение, само че страната би трябвало да създаде политика, ориентирана към тези цели.

Сърдечната непълнота може да е разследване на други претърпени сърдечни проблеми. Сред признаците са лесна уморяемост, сърцетуптене, зной, загуба на вкус, бързо повишаване на тежестта без смяна на хранителния режим, кашлица и други, само че това са признаци, присъщи и за други заболявания. Затова експертите предлагат при съмнение човек да отиде на обзор, даже единствено да се отхвърли подозрението.

Доц. Токмакова подчертава, че в случай че за прилагате на високи технологии са нужни време и средства, то доста по-лесно е да се увеличи информираността и образованието на пациенти, а резултатите ще бъдат също много удовлетворителни.

Световната седмица на сърдечната непълнота продължава до неделя. Във връзка с нея ще бъде извършена акция измежду пациентите в 13 български града. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР