Сърбия заслужава да върви с бързи стъпки към ЕС. Това

...
Сърбия заслужава да върви с бързи стъпки към ЕС. Това
Коментари Харесай

Алексис Ципрас: Сърбия заслужава да върви с бързи стъпки към ЕС

Сърбия заслужава да върви с бързи стъпки към Европейски Съюз. Това съобщи министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас след четиристранната среща, която се организира край Варна.

„ Бих желал да изразя насладата си, че съм във Варна, град с гръцко наличие още от древността, както и задоволството си, че съм тук с ръководители на другарски страни. Бихме могли да изиграем основна роля в името на напредъка, мира, стабилността и общо развиване на района “, уточни Ципрас.

Той добави, че Балканите са доста значим за Европа район, който в предишното е пораждал безпокойствие и борби, само че през днешния ден може да породи съдействие. „ Четирите страни можем да умножим силата, която всяка от нас има, в една обща цел.

"Днес обсъдихме концепцията, която коментирахме в Кавала, идващото председателство на Европейски Съюз – българското, да бъде всъщност едно балканско председателство “, сподели Ципрас. По думите му е належащо да се съживи дневният ред на Европа от Солун от 2003 година, където е взето решение за разширение на Европейски Съюз. „ Това значи диалог всъщност за бъдещето на Западните Балкани и включването им в Европейски Съюз. Ще поканим и други водачи на Европейски Съюз. Обсъдихме опцията в границите на българското председателство да бъде проведена среща на върха на Европейски Съюз за Западните Балкани “, разясни Алексис Ципрас.

Той акцентира, че, с цел да може Европейски Съюз да изиграе ролята, за която е предназначен на интернационалната сцена, с цел да укрепне народна власт, би трябвало да реши личните си проблеми. „ Гърция ще играе значима роля и съм уверен, че да вземем за пример обединяването на Кипър е едно от тези огромни провокации, които стоят пред Европейски Съюз. Връзката на Европейски Съюз с страни като Сърбия, които са в предприсъединителен интервал, е различен проблем, който би трябвало Европейски Съюз да реши. Що се отнася до този предприсъединителен ход на страните от Западните Балкани, би трябвало да се основава и на избираемостта, само че и на една нова визия. Затова ние взехме решение да имаме тясно съдействие в редица сфери – енергийна, стопанска система, превоз, сигурност “, сподели още Алексис Ципрас.

Той благодари на домакина за гостоприемството и добави, че с неспокойствие чака идната, трета среща, която следва в Белград.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР