Сърбия зачита принципа на териториалната цялост, а Европейският съюз (ЕС)

...
Сърбия зачита принципа на териториалната цялост, а Европейският съюз (ЕС)
Коментари Харесай

Вулин: Сърбия зачита принципа на териториалната цялост, а ЕС - не

Сърбия зачита правилото на териториалната целокупност, а Европейският съюз (ЕС) не го прави. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин, представен от ТАНЮГ.
 Сърбия: Четири страни отдръпват решението си да признаят Косово
Сърбия: Четири страни отдръпват решението си да признаят Косово

Не се уточнва тъкмо кои са те

Той напомни, че Сърбия е на европейския път от десетилетия и добави, че наподобява, че е подобаващият миг военният неутралитет да прерасне в политически.

Вулин недоумява, че някой може да изиска от Сърбия да наложи наказания на Русия и да признае така наречен Косово, и всичко това в една и съща резолюция ". Според него, това демонстрира цялостно непознаване на политическата конюнктура в Сърбия.

" Дори не мога да схвана по какъв начин по този начин от Сърбия се желае повече медиен плурализъм и в това време изисква възбрана на медии, чиито създатели са от Русия, тъй като правят съветска агитация. ", съобщи още Вулин.

Припомняме, че членове на комисията по външни работи на Европейския парламент приканиха през днешния ден за взаимно признание сред Сърбия и Косово, като за първи път законодатели на Европейски Съюз насочат подобен апел към Белград, в допълнение към повторните апели към пет членки на Европейски Съюз (Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания) за признание на независимостта на Косово и използване от Прищина на обещаното съглашение за повече специфични пълномощия на косовското сръбско малцинство.

Попитан да разяснява позицията на Европейски Съюз, че Сърбия може да напредне към Европейски Съюз, в случай че признае по този начин нареченото Косово, президентът на Сърбия Александър Вучич разяснява, че Олаф Шолц е споделил същото. " Забелязахме това, макар че мнозина на нашата политическа и социална сцена не желаеха да го виждат. Но " цялостната нормализиране на връзките " към момента е в развой на публични договаряния и не се приказва за взаимно признание ", сподели президентът на Сърбия, оповестява b92.

Той уточни, че Сърбия знае, че би трябвало да живеем един до различен и да си сътрудничим, само че че " що се отнася до похищението върху статута на страната и териториалната целокупност, ние почитаме интернационалното обществено право, към което се базира целият свят. Териториалната целокупност в този момент наподобява най-популярната фраза, " в този момент просто дублирам, че всичко, което отстоявате, когато става дума за Украйна, дано ние да го отстояваме ".
 За първи път депутати от Европейски Съюз призоваваха Сърбия да признае Косово
За първи път депутати от Европейски Съюз призоваваха Сърбия да признае Косово

Вучич: Ще бъде забавно в Брюксел, когато вземат решение за Украйна, Молдова, Западните Балкани, нямам доверие, че ще пречупят България за Северна Македония

" Интересно ще бъде на 23-ти в Брюксел, когато би трябвало да се вземат решения за Украйна, Молдова, Западните Балкани... За първи път никой не знае какво ще се случи ", сподели той. " Мога да допускам, че Украйна ще получи статут на претендент, само че няма да е по този начин, т.е. ще им дадат купата претендент, само че ще би трябвало да се удостовери на конференция. Ще бъде сходно с Молдова, а що се отнася до Западните Балкани, нямам доверие, че ще пречупят България във връзка с Северна Македония и Албания, а това е огромен проблем и тези две страни го заслужаваха. Очакваме огромни рецензии за наша сметка. Но запитвам какво би трябвало да вършим в този момент, да признаем Косово ли? ", разяснява Вучич.

Той уточни още, че евроскептицизмът нараства с всеки минал ден. " Но ще би трябвало да се опитаме да настроим нещата рационално. Емоционално ли сме потиснати от изявлението за Косово и Метохия или от напън заради външна политика? Със сигурност сме, само че би трябвало да се държим рационално и да водим политика в сходство с нашите съществени ползи ".

На въпрос дали Сърбия върви по пътя на Европейски Съюз, той отговори, че страната е " безусловно на европейския път ". " Както споделих преди 110 дни... Хората тогава си мислеха, че ще важи за 3, 7, 10 дни... И тези изводи не престават 110 дни, все пак, което идва от разнообразни страни и натиска върху Сърбия ".
 Олаф Шолц прикани Сърбия и Косово да потърсят разговор
Олаф Шолц прикани Сърбия и Косово да потърсят разговор

Канцлерът желае страните да поемат явен ангажимент за разрешаване на разногласието за независимостта на Косово
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР