Сърбия се въоръжава, а президентът ѝ хвали търпението на Азербайджан

...
Сърбия се въоръжава, а президентът ѝ хвали търпението на Азербайджан
Коментари Харесай

Чака ли Сърбия възможност да окупира северната част на Косово?

Сърбия се въоръжава, а президентът ѝ хвали търпението на Азербайджан във връзка с Нагорни Карабах, написа Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Вестникът преглежда възможностите на Сърбия да окупира северната част на Косово.

Когато през януари беше доказано, че Съединени американски щати ще доставят 246 противотанкови ракети „ Джавелин “ на Косово, сръбският президент Александър Вучич даде обещание рекордни вложения във военната сфера.

Обявено беше закупуването на гаубици, противовъздушна защита против дронове, хеликоптери, а още тази година беше дадено на армията хиляда дронове.

" Когато влюбеният в статистиката сръбски президент стартира да жонглира с цифри, е рационално да посрещнем изказванията му с нараснало внимание, тъй като действителността не постоянно следва известията ", написа за FAZ журналистът Михаел Мартенс.

Но, както добавя той, Вучич не приказва на вятъра за военната промишленост - закупени са китайски системи FK-3 и други оръжия. По данни на стокхолмския институт SIPRI през предходната година Сърбия е вложила в армията повече пари, в сравнение с останалите пет страни от Западните Балкани, взети дружно.

Вестникът напомня изразеното от Вучич удивление, когато Азербайджан си върна контрола над Нагорни Карабах, за който от десетилетия спореше с Армения.

Какво значи това за Косово

Вучич изясни по какъв начин Азербайджан е правил всичко вярно - години наред е укрепвал стопанската система, армията, изключително специфичните сили, и търпеливо е чакал геополитическите условия да се трансформират.

" За аудиторията му беше ясно какво в действителност има поради. " - отбелязва създателят.

" Националистите от дълго време приказват намерено за това. Когато политическата обстановка в света се промени в интерес на Сърбия - да вземем за пример при погром на Украйна или изборна победа на Доналд Тръмп - може да пристигна моментът да си върнат северната част на Косово, която е обитаема със сърби, посредством военни дейности. " - установи Мартенс.

Той цитира Катарина Джокич, боен специалист от института SIPRI, която споделя, че няма огромна заплаха от стандартен спор сред Белград и Прищина, до момента в който в Косово са ситуирани войски на НАТО. Освен това тя отбелязва, че Сърбия е стопански подвластна от Европейски Съюз, тъй че не може да си разреши наказания.

По-нататък тя описа за големите проблеми на Сърбия, свързани с персоналния състав на армията, напускането на хора, неприятното положение на танковите елементи.

„ Нахлуването с танкове би било евентуално пагубно начинание за Сърбия, в случай че Косово получи в точния момент ракети „ Джавелин ", които, както демонстрираха бойните дейности в Украйна - те дейно унищожават танковете “, показва Джокич.

Американски източник на FAZ предвижда, че Прищина може да чака с години за тези противотанкови ракети, тъй като сега Украйна е приоритет за Съединени американски щати.

Напомня се и за опълчването на американските републиканци против доставката на ракети за Косово, заради което се допуска, че Тръмп при положение на победа може да предотврати тази доставка.

Атака от страна на специфичните сили?

Експертите и " западните военни аташета " по този начин или другояче не имат вяра в танкова инвазия на Балканите.

" В Прищина евентуално считат, че офанзивите на паравоенни или незаконни структури, подкрепяни от Белград, са по-вероятна и реалистична опасност. Това в действителност го видяхме през 2023 година " - сподели Катарина Джокич, визирайки нападението в Банска.

Джокич съобщи също, че би трябвало да се вземат поради настроенията на сърбите в северната част на Косово - в случай че те считат, че албанците са опасност за тях, тогава е допустима и съпротивата на локалното население. В подобен случай сръбските специфични елементи сигурно биха имали поддръжката на жителите в северната част на Косово.

Въпросът за войната и мира на Балканите е мощно подвластен от Съединените щати, които договориха всички предходни мирни съглашения след споровете в Босна, Косово и Македония.

Сърбия изпраща муниции на Украйна

Според FAZ, Вучич е съумял да завоюва благоволението на Вашингтон посредством всеобхватна доставка на муниции, които доближават до Украйна.

Разбира се, Вучич обществено отхвърля това, наред с другото и поради проруските настроения в Сърбия, които медийният му уред систематично ускорява от години. Но зад кулисите всички знаят каква е истината.

Особено внимание заслужава 122-милиметровата ракета, създадена от сръбската компания " Едепро ", която има обхват от към 40 километра - два пъти повече от множеството ракети от този диаметър. Тя е изключително подобаваща за украинците, защото ракетата може да се изстрелва от пусковата установка вид Grad, с която те разполагат.

" Това е обсегът, с който Украйна преодолява врага. Това ѝ дава големи преимущества. " - съобщи неназован боен специалист за FAZ.

Добре информиран източник в Белград също по този начин с горделивост твърди, че сръбските артилерийски муниции са по-точни от българските, които също се доставят на Украйна.

Сръбските муниции към момента се употребяват по бойните полета на Украйна против Русия, а не на Балканите. Дали това ще остане по този начин, през днешния ден е по-малко несъмнено, в сравнение с единствено преди няколко години. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР