Сърбия изрази протест по повод изявленията, направени по време на

...
Сърбия изрази протест по повод изявленията, направени по време на
Коментари Харесай

Сърбия с протестна нота към Албания заради премахване на граница

Сърбия изрази митинг във връзка изказванията, направени по време на взаимното съвещание на държавните управления на Албания и Косово на 2 октомври в Тирана. Министерството на външните работи извика през днешния ден посланика на Албания в Сърбия Илир Бочка, с цел да му връчи протестна нота, в който изрази неодобрение по отношение на изявленията, отнасящи се до премахването на границата сред Албания и Косово и Метохия, заяви РТС.
Подобни изказвания, които допускат обединяването на Албания и сръбската провинция Косово и Метохия и основаването на Велика Албания, са оправдана причина за безпокойствие, както от страна на по този начин и на други страни, ангажирани със запазването на стабилността и усилването на съдействието в района, се споделя в нотата, представена от БГНЕС.
 Историк: Сърбия желае изход на море и заплашва съществуването на Черна гора Историк: Сърбия желае изход на море и заплашва съществуването на Черна гора
Преброяването в Черна гора, оповестено за идната година, е основна тематика, с която отиващото си държавно управление шокира жителите, като твъ...
В нея се акцентират непрекъснатите старания на Сърбия за развиване на двустранните политически и други връзки със прилежащите страни и за доближаване на позиции, по които няма единодушие. В този смисъл се показва упованието, че в бъдеще Албания ще се въздържа от изказвания, които подкопават двустранните връзки сред Белград и Тирана и биха могли да дестабилизират района.
Реакцията на Белград е поради изказване на по време на взаимно съвещание на държавните управления на Албания и на Косово, че пристанището в Дуръс също ще бъде Косово.
По мотив медийни изявления за връчване на протестна нота на албанското външно министерство на сръбски дипломатически представители в Албания се прецизира, че краткотрайно ръководещият сръбското посолство в Тирана е бил поканен в албанското Министерство на външните работи на 6 октомври, с цел да му бъде връчена протестна нота, която той отказал да одобри заради неприемливите визии, изразени в нея.
БГНЕС напомня, че в свое изказване през вчерашния ден министър-председателят на Албания Еди Рама съобщи, че чака Александър Вучич да се извини от името на Сърбия за изказването на сръбския министър на защитата Александър Вулин, който той дефинира като " естествено злополучие ".
 Еди Рама: Очаквам президентът на Сърбия да се извини на Албания Еди Рама: Очаквам президентът на Сърбия да се извини на Албания
Премиерът на Албания Еди Рама съобщи през днешния ден, че чака Александър Вучич да се извини от името на Сърбия за изказването на сръбския министъ...
Той акцентира, че никой в държавното управление на Сърбия не може да наскърбява държавното управление на Албания, албански министър или министър-председателя.
До това се стигна след реакцията на сръбския министър на защитата Александър Вулин, който упрекна Рама, че се стреми към основаване на Велика Албания, като в изявлението си употребява обидна подготовка против албанците, които назова „ шиптъри ”. Според Вулин, албанците могат да се сплотяват и да окупират непознати територии, до момента в който даже на личната си земя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР