Сърбия има огромно влияние в македонското общество чрез Отворени Балкани.

...
Сърбия има огромно влияние в македонското общество чрез Отворени Балкани.
Коментари Харесай

Арбен Таравари: Отворени Балкани е вратата на Сърбия за зловредно влияние в Македония

" Сърбия има голямо въздействие в македонското общество посредством " Отворени Балкани ". Това вреди освен на македонците и албанците, само че и на цялата страна. След изборите ще желая динамичност в процеса за конституционните промени и да напуснем " Отворени Балкани ".


Това съобщи Арбен Таравари, кандидат-президент на Северна Македония от коалиция „ ВРЕДИ “, в изявление за Радио Свободна Европа.

" Ако печеля изборите, първото нещо, което бих направил, е да отида в Брюксел и да желая от европейските политици да ни дадат гаранции, че няма да има други условия пред Македония да продължи европейския път. На второ място, зависи кой ще е бъдещият мандатоносител. Бих го повикал, с цел да го помоля да даде подтик за конституционните промени и да стартираме с тях незабавно. На трето място, бих помолил политическите партии и държавното управление да напуснем " Отворени Балкани " като план, тъй като в него не остана никой с изключение на Македония и Сърбия ", изясни Таравари.

Конституционните промени

" Позицията на Европейския съюз и Европейската комисия е Македония ще стартира договарянията, единствено в случай че се създадат конституционни промени - това е неоспорим факт. Казах и през юни 2022 година, когато беше признато Европейското предложение за съглашението сред Македония и България - всички тези договаряния бяха непрозрачни. Приетото предложение обаче няма опция ", сподели политикът.

Сръбското въздействие в РСМ

" Нямам доказателства за съветско въздействие. Но знам, че има огромно сръбско въздействие в Македония, което е недвусмислено, изключително посредством „ Отворени Балкани “. Влиянието на Сърбия е голямо в македонското общество. Това не вреди единствено на македонците или единствено на албанците, а на страната като цяло ", изясни претендентът за президент.

" Сърбия има доста положителни връзки с Русия, тя е най-близката им страна от Западните Балкани. Ако има съветско въздействие в Македония, тогава то минава през Сърбия ", добави той.

Според Таравари в интервала 1998-2002 година " въздействието на Белград в Македония е било най-слабо, когато на власт бяха Любчо Георгиевски и Арбен Джафери ".

Политикът уточни, че участието на Скопие в НАТО е " добра профилактика за страната ".

" Все повече политици не могат да получат избрани удостоверения, изключително тези, които работят в структурите за сигурност на страната, които са под контрола на НАТО. Няма по-добър надзор от този, който НАТО може да има върху намаляването на съветското въздействие в Македония. Трябва да продължим и да бъдем членове на Алианса, само че и да опитаме да бъдем част от Европейския съюз. Колкото повече се стремим към Европейски Съюз, толкоз по-малко ще бъде въздействието на структурите, които не мислят положителното на Македония ", сподели още Албен Таравари. Той означи, че по параграфа " корупция " Северна Македония е измежду " най-лошите страни " в Западните Балкани, като прикани за правосъдна промяна.

Кандидатът на " ВРЕДИ " към момента няма отговор кой е сложил патрон пред вратата на дома му преди два месеца. Тогава той се раздели със съпартиеца си Зиядин Села, а тяхната партия „ Алианс на албанците “ се разцепи на две крила.

Таравари акцентира, че не се усеща като марионетка нито на Села, нито на ВМРО-ДПМНЕ. Той счита, че има преимущество против директния му съперник Буяр Османи от Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/, защото не се е замесвал в " кавги и афери ".

В коментар за обвиняванията против него от страна на Зиядин Села, че е " марионетка на ВМРО-ДПМНЕ ", Таравари съобщи:

" Пътищата ни се разминаха, само че към момента го почитам, тъй като сме работили дълги години дружно. Никога през живота си не съм бил нечия марионетка. Не си разреших да бъда марионетка на Села, тъй че не мога да бъда марионетка на ВМРО-ДПМНЕ или друга партия. Времето ще покаже кой е мислил вярно, а жителят ще покаже кой е прав в нашия случай, откакто се разделихме. "

Арбен Таравари уточни, че в случай че загуби изборите, ще се отдръпна от политиката.

БГНЕС напомня, че парламентарните избори в РСМ ще се проведат на 8 май, сряда, когато ще е и вторият тур на президентските избори. На 24 април, ще се състои и първият тур за избор на президент. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР