Сърбия и други бивши югославски държави трябва да направят повече

...
Сърбия и други бивши югославски държави трябва да направят повече
Коментари Харесай

ООН: Отричането на геноцида пречи на прогреса на сръбското общество

Сърбия и други някогашни югославски страни би трябвало да създадат повече в битката с отричането на геноцида и речта на омразата, в случай че желаят обществата им да вървят напред, съобщи специфичният консултант на Организация на обединените нации по въпросите на предотвратяването на геноцида Алис Вайриму Ндериту пред Радио Свободна Европа, представени от БГНЕС.

По време на визитата си в Белград Ндериту съобщи, че от политическите елити в страните, които са претърпели геноцид, зависи да създадат точна оценка на предишното и да признаят виновността си, с цел да разрешат на по-младите генерации да гледат към бъдещето.

" Докато има групи хора, които са авторитетни и отхвърлят, че е имало геноцид в Сребреница или че е имало геноцид в Руанда, или че е имало Холокост, за едно общество остава доста мъчно да върви напред ", сподели тя. " Те, по-младите генерации, би трябвало да гледат в бъдещето и да мислят позитивно за него ", сподели Ндериту.

Във връзка със стенописа на босненския сръбски пълководец Ратко Младич, който се оказа в центъра на спор сред поддръжници и съперници на наказания за военни закононарушения, Ндериту съобщи, че стенописът въобще не е трябвало да бъде рисуван.

79-годишният Младич управлява босненските сръбски сили по време на войната в Босна през 1992-1995 година и е наказан от трибунала на Организация на обединените нации за военни закононарушения, в това число за убийството на повече от 8000 мюсюлмански мъже и момчета в източния град Сребреница през 1995 година Той излежава доживотна присъда, а обжалването на присъдата му от 2017 година за геноцид, закононарушения против човечеството и военни закононарушения беше отхвърлено от трибунала, основан в Хага, през юни.
Венецуела желае Испания да се извини за геноцида над локалните нации
Президентът на Венецуела Николас Мадуро съобщи, че испанският крал Фелипе VI би трябвало да се извини за геноцида над локалните нации в Амери...

Но мнозина в Сърбия към момента считат Младич за воин от войната, а стенописът му, който се появи на фасадата на постройка в центъра на Белград един месец откакто съдът за военни закононарушения удостовери присъдата му, още веднъж разпали пристрастеностите измежду поддръжниците и враговете на командира, наименуван " касапинът от Босна ". Оттогава насам стенописът на няколко пъти е бил обект на мятане на багра и всякога бързо е бил връщан в първичния си тип.

" Смятам, че този стенна живопис притегли вниманието към Сърбия, и то по неправилни аргументи ", сподели Ндериту. " Трябва да отидем по-далеч и да се заемем с въпроса за какво хората желаят да се разпознават с Ратко Младич дотолкоз, че са подготвени да пазят неговия стенна живопис. "

Служителят на Организация на обединените нации съобщи, че главният проблем остава желанието на политиците да толерират отричането на геноцида и възхваляването на военнопрестъпници.

" Необходимо е да се оправим с тези разкази от предишното, да се борим с езика на омразата и отричането на геноцида. Основният проблем е точно този - отричането на геноцида и възхваляването на военнопрестъпници ", сподели Ндериту пред РСЕ.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР