Сърбия - единствената страна в Европа, която отказа да санкционира

...
Сърбия - единствената страна в Европа, която отказа да санкционира
Коментари Харесай

Документите на Пентагона: Сърбия се е съгласила да даде оръжие на Украйна

Сърбия - единствената страна в Европа, която отхвърли да глоби Русия за нахлуването ѝ в Украйна, се е съгласила да достави оръжия на Киев или към този момент ги е изпратила . Това разкрива конфиденциален документ на Пентагона, представен от " Ройтерс ".

Материалът - резюме на отговорите на европейските държавни управления на настояванията на Украйна за военно образование и " смъртоносна помощ " или оръжия, беше измежду, които изтекоха в интернет пространството през последните седмици.

Озаглавен " Европа: Отговор на продължаващия спор сред Русия и Украйна ", документът под формата на диаграма изброява " оценените позиции " на 38 европейски държавни управления в отговор на настояванията на Украйна за военна помощ.

Графиката демонстрира, че Сърбия е отказала да даде образование на украинските сили, само че се е заела да изпрати смъртоносна помощ или към този момент е предоставила такава . Освен това се показва, че Белград има политическа воля и военна дарба да доставя оръжие на Украйна в бъдеще.

Документът е маркиран с гриф " Секретно " и NOFORN, което не разрешава разпространяването му на непознати разследващи служби и военни. Той е с дата 2 март и носи печата на кабинета на Обединените началник-щабове.
 Вучич отсече: Сърбия не продава оръжие на Украйна и Русия
Вучич отсече: Сърбия не продава оръжие на Украйна и Русия

След като Москва изиска пояснения за появили се информации

Правителството на Александър Вучич изповяда неутралитет във войната в Украйна макар дълбоките исторически, стопански и културни връзки на страната с Русия.

" Ако този документ е правилен, то той или демонстрира двуличието на Вучич във връзка с Русия, или че той е подложен на голям напън от Вашингтон да достави оръжия на Украйна ", съобщи Януш Бугайски, специалист по Източна Европа от Института за външна политика Jamestown Foundation.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати а Пентагонът извършва оценка на вредите, нанесени на националната сигурност на страната.
 Вучич се оправдава, че Сърбия не управлява реекспорта си на оръжия за Украйна
Вучич се оправдава, че Сърбия не управлява реекспорта си на оръжия за Украйна

А продажбата на оръжия е значима за Сърбия, по този начин се изхранвали хората в страната

Графиката на Пентагона разделя отговорите на настояванията на Украйна за помощ в четири категории: страни, които са се заели да дават образование и смъртоносна помощ; страни, които към този момент са дали образование, смъртоносна помощ или и двете; страни с военна дарба и политическа воля " да обезпечат бъдеща смъртоносна помощ ".

Австрия и Малта са единствените две страни, маркирани с " Не " и в четирите категории.
 Вучич: Сърбия няма желание да наложи никакви наказания против Русия
Вучич: Сърбия няма желание да наложи никакви наказания против Русия

Надява се на постоянни газови доставки на положителни цени

Разкриването на диаграмата идва малко повече от месец след публикуването на документи в проруски канал в " Телеграм ", за които се твърди, че демонстрират доставката от сръбски производител на оръжия на 122-милиметрови през ноември.

През март Москва заяви, че е поискала от Белград публично пояснение за хипотетичните доставки.

Сръбският оръжеен производител Krusik Corp. на Украйна, а самият Вучич назова обвиняванията " отявлена неистина ".

" Не сме изнасяли никакви оръжия или муниции за Русия или Украйна ", увери той по време на посещаване в Катар на 5 март.

От началото на войната през февруари предходната година Вучич се пробва да балансира околните връзки с Москва с задачата си за присъединение към Европейския съюз.

Сърбия е единствената всред 44-те европейски страни, която на Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР