Сърбия е в шок и скръб след стрелба в белградско

...
Сърбия е в шок и скръб след стрелба в белградско
Коментари Харесай

Все още не са ясни мотивите за стрелбата в училището в Белград

Сърбия е в потрес и тъга след пукотевица в белградско учебно заведение. 14-годишен простреля 8 свои съученици и охранител. Ранени са още 6 деца. Учителка е в тежко положение. 14-годишният стрелец е имал квалифициран проект, скица на учебното заведение, лист с деца, които желал да убие, имал и коктейли Моллотов в раницата си, изясни началникът на полицията в Белград Веселин Милич.

След нападението момчето единствено се обадило на полицията. Мотивите му за нападението остават неразбираеми. Бащата на нападателя е задържан. Няма данни за потърпевши български деца, изясни за Българска национална телевизия посланикът ни в Белград Петко Дойков.





Хронологията на нещастието

40 минути след първия звънец, злокобен проект на седмокласник трансформира главното учебно заведение в центъра на Белград в сцена на една от най-големите нещастия в актуалната история на Сърбия.

Въоръжен с револвер, с пет заредени пълнителя, седмокласникът Коста Кечманович разкрил огън в учебното заведение. Първата му цел бил охранителят на входа. След това прострелял две девойки.



" Дъщеря ми видяла по какъв начин охранителят пада. Втурнала се назад в класната стая и предизвестила учителката ", сподели Астрид Мерлини, майка на дете от учебното заведение.

Нападателят траял да стреля. Убил още 6 деца и прострелял тежко учителка по история.

" Видях деца да бягат от учебното заведение. Плачеха и викаха. Скриха се зад едно кафене. Тогава чух три изстрела ", споделя жена.

" Легнах до убития си другар и се престорих на мъртъв ", споделя оживяло дете.

От полицията оповестиха, че нападението е било добре планувано. Коста Кечманович го подготвял от месец. Имал лист с жертвите си и схема на постройката.



В 8,42 часа седмокласникът се обадил в полицията и споделил, че е умъртвил приятелите си.

Часове наред рев на родители отекваше по улиците край учебното заведение. Пред постройката, майки и татковци обезверено се опитваха да открият децата си по телефоните.



Други обикаляха лечебните заведения.

Сръбски медии оповестяват, че в незабавния център, лекарите и медицинските сестри плачели, до момента в който се опитвали да спасят децата.

" Малко след 9 часа ни докараха 3 деца и една учителка. Децата са към 13-годишни. Едно от тях е в доста тежко положение ", споделя доктор Милика Асанин.

Нападетелят е от заможно семейство, на здравни служащи. Баща му е доктор.

" Дъщеря ми е в един клас с него. Каза, че е положително, безшумно момче ", споделя Астрид Мерлини

Пистолетът, с който е стрелял седмокласникът, е регистриран на името на татко му. В раницата на момчето имало още един револвер и коктейли Моллотов. Бащата на Коста съобщи, че държал оръжието си в сейф, който се заключвал с код.

Според някои родители, седмокласникът е бил унизен от съучениците си. Една от версиите е, че всеобщото ликвидиране било провикирано от двойка по история.



В петък в Сърбия стартира тридневен печал. Потънали в тъга и потрес, сърбите търсят и доста отговори.

" Вероятно нападението е можело да бъде планувано. Остават доста въпроси. Трябва да разберем, дали това е можело да не се случи ", споделя Михайло Грушич, комшия

Масовите стрелби в Сърбия са необичайност. Законите за носене на оръжие са извънредно строги. След войните от 90-те години, обаче, доста хора в страната имат нелегално оръжие.

През 2013-та година деец от войните умъртви 13 души в сръбско село. През 2015-та мъж простреля 6-ма души на сватбено празненство в северната част на страната. Година по-късно при пукотевица в кафене бяха убити петима души, а 21 - ранени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР