Трагедия в училище в Белград. 13-годишен застреля 8 свои съученици

...
Трагедия в училище в Белград. 13-годишен застреля 8 свои съученици
Коментари Харесай

От нашите пратеници в Белград: Цветя и свещи пред училището в памет на жертвите

Трагедия в учебно заведение в Белград. 13-годишен простреля 8 свои съученици и охранител. Ранени са още 6 деца, а учителка е в тежко положение. Няма данни за потърпевши български деца, увери за Българска национална телевизия посланикът ни в Белград Петко Дойков.



Тежък и безпределно печален ден за Сърбия. В момента пред учебното заведение, където 13-годишният Коста простреля осем свои съученици и един охранител, има доста хора, пристигнали да отдадат респект към жертвите и да възпламенят свещ в тяхна памет.



От на следващия ден в Сърбия стартира тридневен печал, а днешният ден беше избран от президента Александър Вучич на страната като един от най-трудните.



" Днес е един от най-трудните дни в най-новата история на Сърбия. Обединени в тъгата би трябвало да потърсим аргументите и отговорността измежду всички нас. Да потърсим решения, тъй че нещо сходно, колкото и непредсказуемо и ненадейно да е то, да не се повтаря в никакъв случай. Момчето ще бъде настанено в особено поделение на психиатрична клиника. Баща му, като собственик на оръжието, което явно е съхранявано погрешно, макар че е имал всички разрешителни, е задържан. Майката също е арестувана ", съобщи Александър Вучич - президент на Сърбия.

Момчето желало да хвърли коктейли Молотов, с цел да не разреши на никого да влезе, тъй че да може да довърши чудовищното си дело. Призна го през днешния ден. Уплашил се е при първия Молотов и се е отказал да ги хвърля. В новия му клас, евентуално тъй като е бил друг, никой не го е приемал и по тази причина по личните му самопризнания, е решил да извърши нападението.



Какво знаем досега за нападателя - седмокласник на име Коста, определян досега като непретенциозно дете от заможно семейство. Неговите претекстове към момента се обясняват. Появиха се разнообразни версии - от получена двойка до тормоз от страна на съученици. Изяснено е обаче, че нападението е част от злокобен проект.



Утре часовете в учебните заведения в Белград се чака да стартират с едноминутно безмълвие в памет на децата, а екип от психолози са призовани да окажат съответна помощ на учениците, на работещите в учебното заведение и на родителите.



фотоси: Българска национална телевизия и Българска телеграфна агенция

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до сръбския си сътрудник Александър Вучич, във връзка нещастието.

" Подобни произшествия, при които деца губят живота си без време и без причина, не могат и не трябва да ни оставят безучастни ", написа президентът.

Президентът показва съпричастност от името на българския народ и от свое име, като пожелава бързо възобновяване на потърпевшите при трагичния случай.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР