Сърбия чака възможност, за да ни нападне“, заяви премиерът на

...
Сърбия чака възможност, за да ни нападне“, заяви премиерът на
Коментари Харесай

Според Албин Курти Сърбия чака възможност, за да нападне Косово

„ Сърбия чака опция, с цел да ни нападне “, съобщи министър председателят на Косово Албин Курти в изявление за английския вестник „ Телеграф “, представено от „ Коха диторе “.

Косовският министър председател сподели в изявлението си, че до момента в който наличието на войски на НАТО е " доста " в северната част на Косово, където има сръбско болшинство, като цяло то " не се е нараснало доста и наличието (на силите на НАТО в Косово – КейФОР) е алегорично ". Според косовския министър председател „ символичното “ наличие на НАТО в Косово не би било задоволително, с цел да се предотврати вероятно нахлуване от страна на Сърбия, отбелязва косовското издание. 

По тази причина, съгласно косовския министър председател, Англия би трябвало да изпрати още сили в Косово, с цел да предотврати война на Западните Балкани. 

„ Англия е част от НАТО и работи и оперира като такава. Мисля, че би трябвало да има повече сили на НАТО в Косово “, съобщи Курти. Той добави, че „ може да би трябвало НАТО да се ангажира повече с Косово както във боен аспект, по този начин и в политически “.

Тези изказвания на Курти идват откакто сръбският президент Александър Вучич загатна, че ще се опита да си възвърне Косово, като сподели, че „ Сърбия ще изчака най-хубавия вероятен миг и ще се възползва от случая “, отбелязва „ Коха диторе “. 

Косовският министър председател акцентира, че Сърбия има 48 бази по границата с Косово, от които 28 са военни, а 20 бази са на жандармерията. Той разказа сръбския президент като „ дребния Путин “ и сподели, че Вучич има свои лични желания да нападне Косово, написа Телеграф.

Курти сподели, че няколко пъти е желал от Брюксел силите на НАТО в Косово да бъдат увеличени, като е отправил това искане и преди съветското навлизане в Украйна през февруари 2022 година, и след нападението в северното косовско село Банска през септември 2023 г. 

През септември косовски служител на реда и трима сръбски въоръжени мъже бяха убити при престрелка, откакто към 30 маскирани мъже откриха огън по полицейски патрул покрай косовското село Банска.

200 английски военни бяха изпратени след нападението в Северно Косово като подкрепление към към този момент разположените там 400 английски бойци на КейФОР за деескалация на напрежението.

Според информация на вестник „ Коха диторе “ след това спомагателните английски войски са напуснали страната, а силите на НАТО в Косово наброяват 4500 души.

След нападението в Банска председателката на Комисията за външни работи към английския парламент Алиша Кърнс упрекна Запада, че се проваля в това да отбрани Косово от сръбската и съветската експанзия и прикани английското държавно управление да се погрижи „ на Балканите да не бъде приета политика с център Белград “.

„ Поради заканите към нас от страна на Сърбия и заради връзките ѝ с Кремъл, в случай че имаме повече потенциал и качества за нашата войска и полиция и повече войски на НАТО (в Косово), това би повишило сигурността на нашата страна и нашия район “, сподели Курти. 

„ Вярвам, че до момента в който Сърбия не признае Косово, до момента в който Сърбия поддържа 48 оперативни бази към нашата страна и до момента в който Сърбия е непосредствен съдружник на Кремъл, би трябвало да има повече потенциал от наша страна и повече войски на НАТО " в Косово, добави косовският министър председател.

По негови думи Косово към този момент изразходва повече от два % от брутния си вътрешен артикул за защита, като по този метод извършва задачата на НАТО, която доста страни членки на Алианса не извършват.

Курти описа за времето, прекарано в пандиза в Липян (Липлян) и Пожарец (Пожаревац) от 1999 година до края на 2001 година, когато е бил изтезаван от сръбския режим. По това време Вучич беше министър на информацията, напомня „ Коха диторе “.

„ Той (Вучич) към момента е на власт, а аз станах министър председател, само че нямам ненавист към сърбите. Но се надявам обаче Сърбия да промени позицията и метода си към Косово, с цел да възстановяваме връзките си. Вярвам в справедливостта без възмездие. Не имам вяра в отмъщението. Ако има възмездие, тогава не може да има правдивост ", сподели Курти.

В отговор на мненията на Курти представител на Министерството на защитата на Англия сподели, че Англия продължава да оказва дейна поддръжка за суверенитета и независимостта на Косово и че играе основна роля в запазването на стабилността на Западните Балкани.

„ Войските на Англия сега са ситуирани като част от мироопазващата задача на НАТО в Косово от 4000 души. Мисията способства за запазването на среда на сигурност и независимост на придвижване за всички общности в Косово “, сподели представителят, представен от „ Коха диторе “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР