Сърбия арестува за 5 часа 4 български лекари от Първа

...
Сърбия арестува за 5 часа 4 български лекари от Първа
Коментари Харесай

Сърбия арестува 4 български лекари за прегледи в Босилеград


Сърбия арестува за 5 часа 4 български лекари от Първа градска болница, отишли да проведат една филантропична акция – безвъзмездни медицински прегледи на българското население в град Босилеград, Западните околности, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Медицинските прегледи са съгласувани и са въз основата на един писмен продан сред нашите лекари и Здравния дом в Босилеград, които са осведомени за тяхното идване.

Нашите лекари са пристигнали в града към 11.00 часа локално време. В Културно-информационния център, където е трябвало да се извършат прегледите, тях са ги чакали към 50-60 души от локалните села и град, които са имали потребност от обзор.

В същия миг, когато нашите лекари идват контрольор от медицинските управляващи от град Ниш влиза в КИЦ „ Босилеград “. Той е бил съпровождан от към 20 служители на реда, които задържат четиримата лекари и ги държат в полицейското ръководство на Босилеград до към 17.00 часа. Те не са били разпитвани.

„ Представителят на сръбските медицински управляващи открива, че нарушаването на българските лекари е, че те не е трябвало да организират прегледите в КИЦ-а, тъй като не отговарял за тази цел, съгласно сръбските закони. В тази връзка той не глоби лекарите, а глоби шефа и ръководителя на КИЦ, като най-вероятно актът за това нарушаване ще стане явен по-късно. Става дума за една доста огромна санкция “, съобщи за БГНЕС проф. Лозан Митев, ръководител на Гражданската самодейност „ Западни околности “.

Кореспондентът на БГНЕС от Белград напомня, че през последните дни в сръбския щемпел се организира дейна акция против настояването на българите от Димитровград, другия огромен град с българско население в Западните околности, за връщане на остарялото му име – Цариброд.

Днешният случай в Босилеград става на фона и на изгонването отпреди десетина дни на огромен български вложител, който искаше да открие индустриална мощ в града.

„ Моето мнение е, че задържането на българските медици е акт, който е в цялостно несъгласие с публично заявената българо-сръбска политика на сплотяване от двете държавни управления “, безапелационен е проф. Митев.

От министерството на външните работи обявиха за БГНЕС, че са известени за случая с българските лекари. Български дипломати са се намесили в отбрана на арестуваните медици. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР