Сара Кюркчиева четири години търси формулата за продукти с екстракт

...
Коментари Харесай

Новото лице на Орфеевото цвете

Сара Кюркчиева четири години търси формулата за артикули с дестилат от Орфеевото цвете и от 2020 година козметичната линия Orpheus се предлага на американския пазар. Проектът е финансиран от фамилната компания " Фикосота " и тази година прогнозата е за продажби за над 1 млн. лева Цветето е предпазено и по тази причина се развъжда на клетъчно равнище в задгранични лаборатории.
Легендата споделя, че когато Орфей изгубил обичаната си жена Евридика, заплакал и от сълзите му в Родопите се родило " възкръсващото " цвете, наричано още Орфеево цвете. Растението (Haberlea rhodopensis) е удивително стабилно на суша - устоя месеци без вода и може да се възвърне от хербаризирано стъбълце, откакто се полива задоволително. Защитеният растителен тип вирее единствено в Родопите и съществува от милиони години. Интересът към цветето и неговите регенериращи свойства предизвика Сара Кюркчиева да сътвори българска козметика с марката Orpheus, която съдържа дестилат от неповторимото растение. Продуктите са подготвени предходната година, създават се и се продават в Съединени американски щати, а " пиронът " е попадането им в селекция дарове на американския Forbes и в ранглиста на изданието за най-хубавите антиейдж серуми на 2020, както и отличаването им с няколко интернационалните награди.
Орфеевото цвете Само година след дебюта
Създаването на козметичната гама е финансирано от " Фикосота " на Красен и Жечко Кюркчиеви, само че планът се ръководи от независим екип отпред със Сара Кюркчиева. Марката е създадена с главен фокус Съединени американски щати, създава се в американска лаборатория и целият бизнес там минава през американското сдружение на компанията - " Фикосота маркетинг Ню Йорк " .

" 2020 беше формалният дебют на марката и това е първата ни година на пазара. Генерирахме продажби за няколкостотин хиляди лв., въпреки и единствено за второто полугодие, а през 2021 с развиването на бизнеса чакаме те да надвишават 1 млн. лв. ", разяснява за " Капитал " Сара Кюркчиева - основател, основател и ръководещ марката Orpheus.

Тя цитира и други цифри, описващи възходящия тренд: " Само година след дебюта си на американския пазар, освен това във време на пандемия, потребителите на Orpheus от Съединени американски щати са се нараснали повече от шест пъти, а лоялните клиенти - с към 20%. От началото на 2021 отчитаме 36% средномесечен растеж на общите продажби. "

Българските консуматори на марката също порастват - през първото тримесечие на тази година те са над четири пъти повече спрямо октомври - декември на 2020. " България взема все по-голям дял от общите ни продажби и през януари - март следим 18% средномесечен растеж на оборота. За този резултат способства и решението ни от тази година да създадем доставките от Съединени американски щати (където се създава Orpheus) до България изцяло безвъзмездни и експресни ", изяснява Кюркчиева.
Капитал - брой 14 Проблем, родил концепция
Началото е преди четири години и половина. По това време Кюркчиева работи във " Фикосота " и дава отговор за нов козметичен бранд - All Nature Herbs & Oils. Продажбите му в Азия потеглят добре, първите мнения са отлични, само че последващите резултати не са задоволително приемливи и планът е спрян. Работата по него обаче носи опит и знания на Кюркчиева. По същото време тя ненадейно развива свръхчувствителност на кожата, налагаща поредност от срещи с кожни лекари, последвани от лечения без необикновен резултат. " Започнах да извозвам от ден на ден време в лабораторията на компанията и да диря решение на личните си кожни проблеми ", споделя тя.

Така открива поредност лабораторни научни проучвания за Орфеевото цвете и неговите невероятни свойства. Впечатлена от мощните регенериращи благоприятни условия на " възкръсващото " растение, в края на 2016 година тя към този момент е подготвена с идея за основаване на нов бранд козметика със забавящ стареенето резултат.
Новите цветя
Идеята среща Сара Кюркчиева с проф. Димитър Джилянов от Института по физиология на растенията и генетика към Българска академия на науките, който от години учи и тества растението. Професорът и неговият екип от откриватели влизат в новосъздадения ръб на учените - съветници по плана. Започват взаимни полемики, нови изследвания и търсене на решение по какъв начин да се извлече дестилат от цветето, което е предпазен тип и вирее единствено на избрани места в Родопите. Отговор дава науката за растителните стволови кафези и по тази причина през 2017 година екипът на плана се обръща за съдействие към шведска лаборатория с опит в тази област. Професор Джилянов подарява три лабораторни стръка от Орфеевото цвете, с които задграничните специалисти стартират проучвания. Но след няколкомесечни старания опитите се оказват несполучливи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР