Съпругата на украинския президент Олена Зеленска иска децата в страната

...
Съпругата на украинския президент Олена Зеленска иска децата в страната
Коментари Харесай

Олена Зеленска: Децата ни трябва да се считат за поколение победители, не за жертви на войната

Съпругата на украинския президент Олена Зеленска желае децата в страната ѝ да гледат на себе си не като на потомство, претърпяло тежка война, а на " потомство спечелили " , съобщи АП.

(Видеото е архивно: Time включи Олена Зеленска измежду най-влиятелните персони в света)

След ден, прекаран в рехабилитационен център за украински деца в западния град Ужгород, Олена Зеленска сподели през вчерашния ден, че работата с новото потомство е както морално обвързване, по този начин и " стратегически приоритет " за бъдещето на Украйна.

Много от децата ще се завърнат в градове на фронтовата линия след едвам няколко седмици в лагера – прекомерно малко време, с цел да се възстановят от контузиите, с които се сблъскват още веднъж и още веднъж. 
 Съпругата на украинския президент Олена Зеленска (в средата с бяла тениска) с деца в лагера в Ужгород
" Темата би трябвало да се засегне неотложно, незабавно щом се появи, преди да прерасне в освен това ", сподели Зеленска пред АП в изявление в лагера. 

Фондацията, която носи нейното име и е финансирана напълно от задгранични дарения, сътвори лагера дружно с благотворителната организация " Гласовете на децата ". 

Проучване, направено тази година от фондация " Олена Зеленска " и Висшата икономическа школа в Киев, откри, че 44% от децата в Украйна имат признаци на посттравматичен стрес. 

От началото на войната Зеленска се трансформира в всекидневен дипломат на Украйна в целия свят. Тя беше първата от фамилията на президента Зеленски, която излезе отвън страната след нашествието на Русия в Украйна, с цел да приказва за украинската идея. Тя обаче е не по-малко дейна и в Украйна, както и елементарно разпознаваема за разселените фамилии и ранените бойци, които посещава. 

Зеленска взима присъединяване във всекидневните действия с децата в лагера. 

" За да подсигуряваме, че децата ни няма да се трансфорат в едно изгубено потомство, ние, като възрастни, би трябвало не просто да бъдем дейни, само че и бързи ", сподели Зеленска. " Трудно е, само че съм сигурна, че политическата воля, съчетана с интернационално съдействие, може да реализира чудеса ", съобщи тя.

" Чувствам се виновна, тъй като разбирам, че всички погледи са вперени в нас ", акцентира Зеленска. " Дори да не правиш нищо особено, хората въпреки всичко правят оценка по какъв начин фамилията на президента работи по време на война – какво прави, къде е, по какъв начин се държи ", добави тя. 

Зеленска означи, че от началото на нашествието Украйна е в непрекъсанта филантропична рецесия, като един от най-големите проблеми са разслените хора и няколкото милиона бежанци в чужбина . Сраженията пречат на това децата да посещават учебно заведение на място, а прекъсването на електричеството на територията на цялата страна принуди доста учебни заведения в релативно безвредни региони да преминат към онлайн форма на образование. 

" Войната би трябвало да спре, би трябвало просветителната инфраструктура да е в редовност и родителите да се усещат в сигурност ", сподели тя. " Много желаеме тези деца да могат да вървят на учебно заведение, да виждат своите учители и да поддържат връзка. Но за момента това е невероятно ", добави Зеленска. 

Според нея основен фактор за прекъсването на войната е това на Русия да бъде търсена отговорност. 

" Само тогава ще победим ", съобщи тя. " Може да не стане бързо, само че би трябвало непрекъснато да мислим за това по какъв начин би трябвало да наподобява всичко, тъй че нищо да не бъде забравено и никой да не е подценен ", заключи Олена Зеленска. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР