Съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков публикува статус във фейсбук,

...
Съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков публикува статус във фейсбук,
Коментари Харесай

Кирил Петков за правителство с ротационни премиери: Искрено вярвам, че в тази ситуация това е най-доброто

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков разгласява статус във фейсбук, в който разяснява оповестеното през вчерашния ден съгласие сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за кабинет с втория мандат, в който Мария Габриел и Николай Денков да са министър председатели на ротационен принцип.

Ето какво написа Кирил Петков:

Едно от нещата, които не обичах в политиците, когато бях в ролята на наблюдаващ, е да изясняват какви са аргументите за нарушаване на някакво заричане. В подобен миг постоянно се вади от 100 кладенци вода, с цел да се изясни за какво нещо е направено не както е дадено.

Първо, би трябвало ясно да се признае, че обещанието да няма нито един човек, обвързван с ГЕРБ в предстоящ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел. Ако нашите другари и гласоподаватели са се почувствали извънредно от този факт, се оправдавам!

Защо обаче откровено имам вяра, че в тази обстановка това е най-хубавото, което можем да сторим.
Да имаме държавно управление с министри, които ще работят за България без да крадат и да можем да осъществим доста от нашите очаквания за смяна - аз надълбоко имам вяра, че е допустимо с формата за ръководство, който сме показали.

Първо, този формат не е коалиция, в противен случай - той е основан точно тъй като не можем да създадем коалиция с ГЕРБ. Коалицията щеше да е доста по-лесна, в случай че си имахме доверие, само че ние, както споделих и преди, си нямаме. И тъй като си нямаме, би трябвало да влезем в тази комплицирана структура на сменяне на министър-председател след 9 месеца. Важно е да се означи, че промяната на министър-председател ще е реалност, само че министрите остават същите. Този модел на ръководство, когато има неспособност две партии да са в коалиция, само че и неспособност да се направи кабинет без общо гласоподаване в Народното събрание, е единственият вероятен - заимстваме го от страни като Ирландия, Израел и Румъния. Така че е значимо да се каже, че ротационният модел се ползва, когато две политически сили си нямат доверие, само че не могат и да излъчат държавно управление без гласовете на двете.

Виждам че някои споделят “Вие направете държавното управление, пък след 9 месеца може и да не подкрепите ”. Не! Точно противоположното - ще си спазим отговорността в тази формула и я вършим, с цел да стигнем най-малко до 18 месеца в ръководство. 18 месеца е минималният период за Шенген, еврозоната, работа по проекта за възобновяване и отпушване на всички инфраструктурни планове, които би трябвало да се случат, в случай че желаеме да вървим по пътя към една естествена европейска страна.

Мария Габриел беше ключът, с цел да може този модел да бъде конструиран. Тя е човек, който има безспорни качества и компетентност в Брюксел. Никой не се залъгва, че с цел да не останат единствено на думи еврозоната и Шенген, някой би трябвало да ги случи в Европа. Мисля, че даже и най-големите критици на ГЕРБ не могат да отрекат, че Мария Габриел има повече опит от доста други, с цел да могат тези две задания да се изработят в Европа. Аз персонално имам вяра, че с нея като вицепример и министър на външните работи първите 9 месеца, а след това като министър председател, ще ни даде действителен късмет това да се случи. Също имам вяра, тъкмо и тъй като не е била в България толкоз години, я прави друга от другите политически фигури, с цел да бъде тя значима сглобка на този ротационен механизъм, без да изневеряваме на нашите вярвания и същинска битка с корупцията.

Сега тук идва голямата рецензия “Вие се предадохме и в този момент няма по какъв начин да борите корупцията ”. Тук желая ясно да кажа: в случай че битката с корупцията зависи от това дали Мария Габриел е в или отвън държавно управление, това не е никаква битка. Ние ще бъдем непреклонни към всеки, който се опита да открадне и един лев от обществените средства, без значение дали този министър е от нашата или която и да е друга партия. Ние показахме към този момент с нашата работа с Има Такъв Народ, че в случай че би трябвало да избираме да си затворим очи пред евентуална корупция или да ни падне държавното управление, ние постоянно ще създадем това, което към този момент направихме първия път - ще изберем да ни падне държавното управление. Нали всички знаем, че действителната причина за рухването не беше Македония, а че изправени пред избора дали да платим непрозрачно парите за корекция на пътищата или да падне държавното управление, ние избрахме второто.

Така че по тази линия както вие, по този начин и всеки, който се замисля за сходно предложение, към този момент би трябвало да знае, че ние ще изберем да не сме на власт, пред това да си затворим очите пред корупцията. Ротационният механизъм дава опция за това и в двата интервала - първите 9 месеца Ники Денков може да подаде оставка, по-късно - всички министри също. Така че с тази структура, по тази тематика, не сме създали какъвто и да е компромис. Ще използваме тези месеци и с цел да сменим разпоредбите на ръководството за битка с корупцията. Ще се борим да включим назад всички контроли на страна с всички регулатори, които от дълго време са с изминал мандат.

Върнахме и назад тематиката за Изборния кодекс - а тя е основна за провеждането на почтени локални избори. Ще се борим за смяна в Конституцията - там към този момент зависи и от другите партии. Ако желаеме действителна смяна обаче, би трябвало да има триумф по тези тематики и да не зависи толкоз кое държавно управление е на власт, а действително да зависи от това какви институции имаме.

Сега към този момент да отидем до действителния различен избор, който стои, в случай че не създадем този механизъм - шести следващи избори. Тук не желая да изреждам всички проблеми с този вид, само че въпреки всичко ето някои действителни последствия от такава обстановка: 1) няма бюджет 2) губим парите от ПВУ 3) няма Шенген и еврозона 4) има разпад на държавността 5) няма промени в прокуратурата и регулаторите 6) името на България пред света става безусловно разрушено 7) пускаме псевдо националистите да порастват и хвърлят червени бои по европейските институции под предлога за поход за мир и печелят гласоподаватели с лъжите, че щял някой да праща българи да се бият в Украйна (това апропо за всички младежи във Възраждане - апелирам ви, не вярвайте на тези нелепости - това в никакъв случай няма да се случи).

Приятели, това е единствено дребна част от цената на следващи избори и постоянно съм считал, че в случай че човек е изправен пред алтернатива да избира сред два разновидността, които не са положителни, анализът какъв брой е неприятен единствено единият вид и забравяйки другия, сигурно дава стеснен разбор на този избор.

И тук желая да отговоря непосредствено на въпроса въз основата на тези причини, по какъв начин направих своя персонален избор за това решение. В тези моменти, с цел да е свободен да вземе такова решение, човек би трябвало да си даде същинска сметка кои сили го движат. Аз няма да бъда част от този министерски съвет. Спокоен съм да кажа, че властолюбието не е фактор за мен в това решение. На базата на всички тези причини, надълбоко в себе си усещам, че с 64 депутати на смяната от общо 240, това предложение за ръководството на България за идващите 18 месеца е най-хубавото, което можем да създадем.

Накрая ще споделя една лекция на обичан мой професор, която е и в основата на това решение. Благодаря на всички, които бяха част от неговото сглобяване и особено на Николай Денков и Мария Габриел, че бяха подготвени да застанат най-отпред, с цел да може изобщо да имаме този избор.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР