Съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков коментира в страницата си

...
Съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков коментира в страницата си
Коментари Харесай

Петков за коалицията с ГЕРБ: Не е коалиция, а напротив

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков разяснява в страницата си във Фейсбук вчерашното решение на ПП-ДБ да направи съдружно ротационно държавно управление с ГЕРБ. Опитвайки се да успокои симпатизантите на партията си, които в огромна степен я подкрепяха поради острите поръчки за унищожаване на " модела ГЕРБ ", той твърди, че новото държавно управление не би трябвало да се назовава " съдружно ".

Според него даже в противен случай – във формата с двама министър-председатели, ротиращи се на 9 месеца – в действителност демонстрира недоверието сред двете ръководещи обединения. Петков акцентира, че даже когато Мария Габриел стане министър председател, съставът на Министерския съвет ще остане същия, т.е. множеството му членове ще са от ПП-ДБ.

Той обаче пропуща да означи, че в Народното събрание действително ГЕРБ ще може да диктува всички дейности и решения на Министерския съвет и с цел да се случи каквото и да било, Бойко Борисов ще има последната дума.

Да имаме държавно управление с министри, които ще работят за България, без да крадат и да можем да осъществим доста от нашите очаквания за смяна – аз надълбоко имам вяра, че е допустимо с формата за ръководство, който сме показали ", написа Петков в обявата си във Фейсбук.

" Първо, този формат не е коалиция, напротив – той е основан точно тъй като не можем да създадем коалиция с ГЕРБ. Коалицията щеше да е доста по-лесна, в случай че си имахме доверие, само че ние, както споделих и преди, си нямаме. И тъй като си нямаме, би трябвало да влезем в тази комплицирана структура на сменяне на министър-председател след 9 месеца. Важно е да се означи, че промяната на министър-председател ще е реалност, само че министрите остават същите. Този модел на ръководство, когато има неспособност две партии да са в коалиция, само че и неспособност да се направи кабинет без общо гласоподаване в Народното събрание, е единственият вероятен - заимстваме го от страни като Ирландия, Израел и Румъния. Така че е значимо да се каже, че ротационният модел се ползва, когато две политически сили си нямат доверие, само че не могат и да излъчат държавно управление без гласовете на двете ".

В поста си той уточни още, че няма да взе участие в състава на Министерския съвет. Вчера излезе неофициална информация, че другият съпредседател на Министерския съвет – Асен Василев – ще бъде част от кабинета като министър на финансите.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР