Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов потвърди, че групата би

...
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов потвърди, че групата би
Коментари Харесай

Христо Иванов иска технократски кабинет с 3-ти мандат

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов удостовери, че групата би приела трети мандат и би пробвала да събере още веднъж останалите три партии от разпадналата се коалиция за " технократски " кабинет.

Иванов съобщи, че при този сюжет Демократична България първо ще предложи на Народното събрание да гласоподава за декларация с общи национални цели - в това число приемане на еврото към 1 януари 2024 година и възможна конституционна промяна - към които да се търси по-голяма поддръжка.

Той даде за образец гласуванията в пленарната зала в петък, когато няколко оферти (като повдигането на прага за регистрация по ДДС) събраха повече от 200 депутатски гласа. Това, което се случи малко преди този момент, обаче беше. От няколко дни се провалят и съвещания на съществени парламентарни комисии, без които не може да " пробият " законопроекти като този за промяната в КПКОНПИ.

Христо Иванов предизвести, че възможни нови предварителни избори може да се окажат загуба на време за страната, тъй като няма сериозна електорална смяна, която да докара до по-стабилно болшинство. Вместо това предизборната акция би довела до още повече опълчване сред хипотетичните бъдещи съдружни сътрудници.

По думите му - партиите би трябвало да се " оттеглен обратно " и да се върви към кабинет с експертни министри. Това би съответвало на ултиматумите, които Има Такъв Народ слагат в последните седмици против присъединяване на Кирил Петков и Асен Василев в изпълнителната власт.

Иванов се разгласи и срещу досегашната процедура на делене на министерствата по партийни квоти, която е довела до взаимни съмнения в корупция сред 4-те партии.

Дали предлагането му ще срещне поддръжка от страна на " Продължаваме промяната ", към момента не е ясно. Не е ясно и дали президентът Румен Радев въобще ще реши да даде мандат на " Демократична България ", в случай че ГЕРБ в действителност откажат да се възползват от своя - както най-малко до момента заявяваха от партията на Борисов.

По-рано Асен Василев разяснява пред публицистите, че е съумял да, като насочи взор към последващи предварителни избори. Василев не оцени високо и възможностите за договаряния с Има Такъв Народ при вероятно връчване на мандата на групата, ръководена от Тошко Йорданов, като съпостави това с " настъпване на една мотика два пъти ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР