Съоснователят на талибаните молла Абдул Гани Барадар ще ръководи новото

...
Съоснователят на талибаните молла Абдул Гани Барадар ще ръководи новото
Коментари Харесай

Съоснователят на талибаните Барадар ще ръководи новото афганистанско правителство

Съоснователят на талибаните молла Абдул Гани Барадар ще управлява новото афганистанско държавно управление, което може да бъде оповестено скоро, съобщи Ройтерс. Агенцията се базира на източници от ислямистката формация. Талибаните не престават да водят война с воюващи против тях групировки, пробвайки се в това време да предотвратят стопански колапс.

В държавното управление с изключение на Барадар, който управлява политическото бюро на талибаните, ще влязат молла Мохамад Якуб, синът на починалия създател на талибаните молла Омар, и Шер Мохамад Абас Станикзай, споделиха източниците на Ройтерс. " Всички висши водачи са пристигнали в Кабул, където подготовката за оповестяване на новото държавно управление е в последния етап ", съобщи представител на талибаните, поискал анонимност.

Талибаните, които превзеха Кабул на 15 август, откакто превзеха по-голямата част от страната, се натъкнаха на опозиция в долината Панджшер, на север от столицата. Съобщава се за тежки боеве и жертви. Няколко хиляди бойци от районни милиции и елементи от някогашните държавни сили, са се събрали в труднодостъпната котловина под водачеството на Ахмад Масуд, сина на някогашния пълководец на муджахидините Ахмад Шах Масуд. Усилията посредством договаряния да се откри решение на спора наподобява са се провалили, като и двете страните взаимно се упрекват за това.

За интернационалните донори и вложители появяването на законно държавно управление е решаваща за справяне с проблеми като сушата и опустошенията от спора, чиито жертви се пресмятат на 240 хиляди афганистанци. Хуманитарни организации предизвестиха, че страната е застрашена от филантропична злополука и че стопанската система, от дълго време подвластна от задгранична помощ, е покрай колапс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР