Съоснователят и бивш главен изпълнителен директор на фалиралата борса за

...
Съоснователят и бивш главен изпълнителен директор на фалиралата борса за
Коментари Харесай

Сам Банкман-Фрийд е арестуван, след като САЩ му повдигнаха наказателни обвинения

Съоснователят и някогашен основен изпълнителен шеф на банкрутиралата борса за крипто търговия FTX беше задържан на Бахамските острови и се чака да бъде екстрадиран в Съединени американски щати. Неговият арест е първият съответен ход от страна на регулаторите за задържане на лица виновни за многомилиардния банкрут на FTX предишния месец. Сам Банкман-Фрийд и компанията Alameda Research евентуално за забъркани още банкрутите в крипто бранша и са упреквани в операция на пазара за персонално облагодетелстване.
Сам Банкман-Фрийд, някогашният основен изпълнителен шеф и основател на крипто борсата FTX, e задържан на Бахамските острови единствено ден преди плануваното свидетелстване пред Комитета за финансови услуги на Камарата на представителите на Съединени американски щати. Миналата седмица Фрийд разяснява в Тwitter, че е прекомерно ангажиран, нерешителен и не знае дали би могъл да се яви на свиделстването преди да се запознае с всичко, което се е случило, което съгласно него още не е могъл да направи.

Изненадващият арест последва след приемането на публично съобщение от Съединени американски щати, че са повдигнали наказателни обвинявания против Фрийд и евентуално ще бъде поискано неговото изгонване. " Бахамските острови и Съединени американски щати имат общ интерес да подведат под отговорност всички лица, свързани с FTX, които може да са предали публичното доверие и да са нарушили закона ", сподели министър-председателят Филип Дейвис в свое обществено изказване.
Реклама
Новината за задържането беше доказана от прокуратурата на Ню Йорк. " По-рано довечера бахамските управляващи арестуваха Самуел Банкман-Фрийд по искане на държавното управление на Съединени американски щати въз основа на запечатано обвиняване, подадено от SDNY. Очакваме да пристъпим към разпечатване на обвинителния акт "
Сам остана самичък
Още преди да са ясни обвиняванията New York Times цитират източник, от който излиза наяве, че обвиняванията включват финансови измами, машинация с скъпи бумаги, интрига за машинация с скъпи бумаги и пране на пари. Миналата седмица основната изпълнителна директорка на Alamaeda Research беше видяна в кафене в Ню Йорк, което провокира спекулации за обвързвано с FTX съглашение, което тя би могла да е приела.

Арестът идва 31 дни откакто FTX подаде молба за фалит. В изявление, оповестено от Fortune единствено часове преди да бъде арестуван, Банкман-Фрийд споделя, че не е мислил за углавен развой или " нещо сходно " и е бил фокусиран само върху връщането на парите на потребителите. " В момента не мисля толкоз напред ", споделя той пред The Block в изявление от предходната седмица. " Ще пристигна време, когато би трябвало да помислим по-напред за живота ми... само че нямам визия какво ще върша в дълготраен проект. "
Пренатоварен и нерешителен
Преди да бъде арестуван, Банкман-Фрид споделя, че не може да пътува до Вашингтон и заради натоварения си график и опасения за своята сигурността. " Аз съм много претрупан и не планирах да давам показания до напълно неотдавна ", разяснява той в Twitter Spaces. " От позиция на сигурността...за мен е доста мъчно да се движа сега и да пътувам, тъй като папараците са на всички места "
Сам Банкман-Фрийд (вдясно) при едно от последните му обществени появявания във конгрес на New York Times Източник: New York Times Events Реклама
По-късно денем от Сената разкритикуваха Сам Банкман-Фрид за отхвърли да се яви на настрана чуване тази седмица, наричайки решението му " невиждана абдикация от отговорност ". " На процедура всеки основен изпълнителен шеф, финансов регулатор и чиновник на администрацията на републиканците и демократите се е съгласявал да свидетелства както пред Сената, по този начин и пред Камарата на представителите, когато е свикан - по този начин работи надзорът на Конгреса ", разяснява ръководителят на комисията Шерод Браун.

Джон Рей, новият основен изпълнителен шеф на FTX, назначен да следи процеса на банкрут на компанията, през вчерашния ден изложи главните структурни дефекти, довели до колапса на многомилиардната империя.Той означи невиждан " цялостен неуспех на корпоративния надзор на всяко равнище на организацията ".
Спорът за случилото се със бранша и операциите над USDT
Според Wall Street Journal, Сам Банкман Фрийд интензивно се е опитвал да дестабилизира стейбълкойна Tether-USDT преди колапса на FTX. За разлика от множеството репортажи на главните медии, които цитират хора, осведомени с въпроса, публицистите от WSJ цитират известия от група за изпращане на сигнали като доказателство. Странното е, че тази група за сигнали включва освен Сам, само че и изпълнителен шеф на Binancе-CZ, някогашният изпълнителен шеф на Kraken Джеси Пауъл, техническият шеф на Tether-Пауло Ардуино и даже създателят на Tron Джъстин Сън. Може да се каже, че това не е елементарния колективен чат за сигнали и сигурно разкрива доста за крипто промишлеността

Според Ардуино, Аламеда се е опитвала да понижи цената на USDT, с цел да срине съзнателно крипто пазара. Той счита, че Сам прави това, с цел да понижи цената на пасивите на Аlameda, т.е. нейните крипто задължения. В интерес на истината има блокчейн доказателства, които потвърждават, че Alameda интензивно е продавала USDT. Сам споделя в групата, че дребните продажби не би трябвало да са проблем, само че CZ отвръща, че многократните продажби на Аlameda могат да тласнат USDT под $, което се и случва. Alameda стартира да продава USDT на 10 ноември. USDT пада под прага си в същия ден, което плаши мнозина в крипто общността, като се има поради, че Alameda е най-големият адресат на USDТ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР