Съоснователката на Vitaclean Кристина Велкова би искала да преместят производството

...
Съоснователката на Vitaclean Кристина Велкова би искала да преместят производството
Коментари Харесай

Душ за по-чиста вода

Съоснователката на Vitaclean Кристина Велкова би желала да реалокират производството си в България

© Надежда Чипева - Продажбите варират сред 500 и 1000 продукта на месец, а прогнозата е приходите тази година да доближат 1 млн. паунда.

- Производството е в Южна Корея, а купувачите са главно от Съединени американски щати, Западна Европа и Азия.Дали дадена компания ще се развие сполучливо, или бизнесът ще се провали зависи най-много от екипа, който я ръководи. Затова и доста бизнес водачи поучават младите бизнесмени преди всичко да си намерят добър сътрудник, с който да основат стартъпа си. Макар Кристина Велкова и Сара Дъглас да не следват съответни правила, точно положителната им взаимна работа води до разрастването на бизнеса.

Вече две години двете взаимно развиват английската компанията Vitaclean, която създава повсеместен душ с вградени пречистващи водата филтри, етерични масла и витамин C. Сега в бизнеса им към този момент има частен вложител и двете дами целят да разширят портфолиото си от артикули. Те застават и зад няколко дела, като с продажбите си оказват помощ на организации в битката с трафика на деца и построяването на планове за чиста вода.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Случайно запознанство

Още на 9 години родената във Велинград Кристина Велкова напуща страната и дружно със фамилията й отиват да живеят в Съединени американски щати. Вдъхновена от стилната промишленост, тя приключва университета Fashion Institute of Technology в Ню Йорк. Там тя се специализира в индустриалния развой на конфекциите, без да допуска, че след време точно това ще й помогне за развиването на личния й бизнес. През годините тя работи и като модел, поради което постоянно пътува по света. " Започна да ми прави усещане, че във всяка страна водата за битови потребности е доста друга и се отразява директно на косата и кожата ми. На някои места е по-твърда, с повече хлор или варовик ", споделя Велкова пред " Капитал ".

Кариерата я води в Лондон, където на бизнес събитие се среща със Сара Дъглас, която към този момент има един построен и продаден бизнес зад тила си. " Тогава дълго време си говорихме за твърдата вода в Лондон, която изсушава кожата и има отрицателни дерматологични последици. " Събрани от общ проблем, те вземат решение дружно да намерят и решението му. Така двете стартират да изследват методите за пречистване на вода и намират разнообразни благоприятни условия, които сплотяват в душа Vitaclean. Идеята им прераства в компания, която основават в края на 2017 година във Англия. За началната инвестиция оказва помощ фамилията на Сара Дъглас, която има 60% от компанията, а Велкова останалите 40%.

Елементи за по-чиста вода

За оптимално филтриране на водата в душа-слушалка има три разнообразни филтриращи детайла. В горната му част се намират микрофибърните филтри и керамични топчета, които оказват помощ за улавянето на твърдите частици. В дръжката му пък се зарежда капсула с витамин C и етерични масла, които по думите на Велкова, като се изключи че пречистват водата, оставят чувството за ароматерапия и оказват помощ за възстановяване на косата и кожата.
Илюстрация
Увеличаване
[Vitaclean] Смаляване

Подвижният душ е с размери, които пасват на общоприетите маркучи, тъй че да може да бъде елементарно инсталиран в съвсем всяка баня. Цената му е 60 паунда, като към нея се включва и по един брой от всеки филтър. Впоследствие те се явяват консуматив, който клиентите могат да закупуват настрана. " Керамичните топчета се сменят на всеки три месеца, а цената им е 7 паунда. Капсулата с витамин C и етерични масла пък устоя почти 4 седмици и коства 12 паунда ", прецизира съоснователката. Микрофибърните филтри пък се продават в комплект по три броя на цена 15 паунда, а промяната им зависи от това какъв брой е мръсна водата. Vitaclean предлага и абонаментен проект, при който потребителите могат да получават определения от тях артикул с отстъпка на всеки един, два или три месеца.

По думите на Кристина Велкова в България един микрофибърен филтър би издържал към три месеца, само че в Ню Йорк доста по-малко. Етеричните масла пък могат да бъдат поръчани с разнообразни аромати – цитрус, кокос, лавандула, роза и други Освен че пречиства водата, с помощта на дизайна му душът-слушалка икономисва и до 25% вода, без да понижава силата на струята.

Душовете се създават в Южна Корея и могат да бъдат поръчани онлайн от всяка точка на света. Младите бизнесмени вземат решение да нареждат продуктите си и в някои физически магазини за да ги разпространяват. Във Англия да вземем за пример могат да бъдат открити във веригата Selfridges. В Ню Йорк, Тексас и Хонконг също са позиционирани в някои известни вериги магазини, измежду които американския Urban Outfitters.

По-голямата част от покупките са направени през онлайн поръчки, а по думите на Велкова на месец продават общо сред 500 и 1000 броя душове. Повече от половината от приходите идват от Съединени американски щати, а останалите главно от Западна Европа и Азия. Един паунд от покупката на всеки артикул пък младата компания подарява на благотворителна организация. До края на тази година прогнозата на съоснователките е, че за 2019 година ще доближат към 1 млн. паунда доходи, което съставлява двуцифрен растеж по отношение на предходната година.

" Знанията за индустриалните процеси от университета доста ми помогнаха при развиването на Vitaclean. Сега обмисляме да преместим производството на продукта в Европа, като доста ми се желае това да е в България ", споделя Велкова.

С нюх към рекламата

Компанията се концентрира главно върху онлайн бизнеса, като за задачата влага огромна част от извоюваните средства в реклама. Екипът залага на връзка в обществените мрежи, където постоянно основателките сами показват продуктите. В Instagram да вземем за пример Кристина Велкова има над 38 хиляди почитатели, а Сара Дъглас близо 36 хиляди " Рекламите несъмнено доста ни оказват помощ за продажбите. Изпратихме продукта също на наши другари с много почитатели, които харесаха душа, показаха го и стартира да става известен ", споделя Велкова.

Предимството на онлайн бизнеса е, че не изисква огромен екип, с цел да се ръководи. Затова и двете съоснователки работят главно с фрийлансъри дизайнери и програмисти.

Преди четири месеца в английската компания влиза и първият частен вложител, който по думите на българката е непосредствен другар на Сара Дъглас, имал интерес към компанията още от самото й начало, а в този момент получава и % от нея. Двете не престават да държат мажоритарен дял във Vitaclean, а с инвестицията ще засилят рекламното си наличие, с цел да могат да стигнат до повече хора. " Сега бизнесът ни пораства доста бързо и евентуално в даден миг ще се наложи да наемем човек на цялостен работен ден ", споделя Велкова.

Компанията цели също да усили портфолиото си от артикули, като всички те бъдат в областта на хубостта и грижата за тялото. Към момента оферират на уеб страницата си скраб за тяло с мирис на кафе на цена 20 паунда и създават серия от натурални артикули като шампоани и балсами за коса. " Имаме доста хрумвания за артикули, с които хем да бъдем потребни на потребителите, хем да оказваме помощ на околната среда и общностите в потребност ", споделя в умозаключение Велкова. Q/A

Кои са съперниците ви на пазара?


Кристина Велкова: Има сходен американски артикул, само че той е позициониран в първокласната гама и коства 300 $. Не считам, че са наш пряк съперник, тъй като продаваме на друга група консуматори. Популярни са и душовете на Soniak, които са по-евтини от нашия, само че не оферират композиция капсули с витамин C, етерични масла, микрофибърен филтър и керамични топчета.

Какви благотворителни дела поддържа компанията ви?

Кристина Велкова: Партнираме си с организацията Drop4drop, които построяват планове за чиста вода. Миналата година построихме бунар в Танзания, а през юни тази година още един в Малави. Следващият ни план с тях е в Индия. Работим и с фондация Solyna, която се бори с трафика на девойки в Камбоджа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР