Съоснователите на Елджой Галин Бонев (вляво) и Александър Михайлов [``Елджой``]

...
Съоснователите на Елджой Галин Бонев (вляво) и Александър Михайлов [``Елджой``]
Коментари Харесай

Умното е-колело

Съоснователите на " Елджой " Галин Бонев (вляво) и Александър Михайлов

[``Елджой``] Финансирането на компании във време на неустановеност носи най-големи дивиденти. Или най-малко по този начин настояват във фондовете за рискови вложения. Една сходна договорка стана факт в разгара на епидемията от ковид (макар да е контрактувана преди това) и може да докара до разширение на производството на електрически колела в България и до по-дигитално ръководство на продадените нови модели. Основаната преди 5 години варненска компания " Елджой " получи инвестиция от 630 хиляди евро. Вдигането на капитала се води от Владимир Давчев, създател на BGMenu (продадена на холандската Takeaway преди две години), а в него вземат участие още фондът Eleven и бизнес ангели като съоснователя на Telerik Светозар Георгиев и Тодор Брешков от фонда LAUNCHub Ventures.

Не бе обявено кой от вложителите с какво финансиране от общата сума се включва, само че новата акционерна конструкция дава някаква концепция. Основен акционер в компанията остава съоснователят Галин Бонев с над 53%, следван от Давчев с малко над 13%, Eleven с съвсем 11%, другия съосновател - Александър Михайлов, с 10%, компания на Георгиев с към 7% и други.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Досега компанията се развиваше със лични средства. Преди три години стартира да си партнира и с бизнес мрежата, подкрепяща зелени планове и начинания - " Клийнтех България ", която влага в нея 112 хиляди евро. Приходите на " Елджой " порастват, като за последната регистрирана до момента година - 2018 година, доближават 311 хиляди лева при облага от 14 хиляди лева по отношение на 262 хиляди лева оборот година по-рано.
Давчев съобщи пред " Капитал ", че е избрал " Елджой " за първото си съществено инвестиране след BGMenu, защото производителят дава отговор на разбиранията му за устойчива и екологично съобразена подвижност. " Пазарът на електрически колела в международен мащаб пораства бурно и считаме, че с бизнес модела и проектите си за цялостна екосистема " Елджой " ще е в доста положителни позиции след сегашната обстановка с ковид, която също ще се отрази съществено на бранша ", съобщи Давчев.

Основната цел на компанията е посредством новата инвестиция да разшири производството си, да навлезе на нови пазари и да развие цялостна платформа за е-байкове. В момента " Елджой " прави към 1000 електрически велосипеда на година в две съществени версии (с ниска и висока рамка), които продава в България и изнася за няколко страни в Европа. Средната им цена е към 1700 евро, а пробегът им на ток е към 100 км според от стила на каране, изискванията и терена.

" Ще повишим потенциала на фабриката ни във Варна до 15 000 велосипеда на година, като тази цел би трябвало да бъде реализирана до две години ", споделя пред " Капитал " създателят на компанията Галин Бонев. Но главната концепция зад инвестицията надалеч не е повече произвеждане, а основаването на цялостна екосистема от хардуер и програмен продукт, която да направи покупката и използването на електрическо колело нещо надалеч повече от просто каране на велосипед на ток.

Екипът към този момент е уголемен до 17 души, а компанията има и нов основен софтуерен шеф - Синан Ауад, който е работил във VMware и GE Healthcare. Основната му задача е създаването на софтуерна платформа, която да бъде в основата на новия " интелигентен " модел на компанията, който ще излезе следващата година.

Според Бонев доста консуматори не са осведомени с електрическото колело и задачата на Eljoy е и да ги образова, като им даде елементарно налична смарт услуга с добавена стойност. " Нашият таргет са хората, които нямат визия от електрически велосипед и не се интересуват дали скоростите и спирачките са Shimano или нещо сходно. Идеята ни е да пресъздадем преживяването като при Apple, само че в областта на е-байковете. Става дума за цялостна екосистема - с изключение на колелото като батерия и мотор вграждаме GPS и датчици, посредством които велосипедът събира всевъзможни данни за използването му, които изпраща към облака. Така можем да променяме настройки, да следим батерията и така нататък ", споделя Бонев. Според него системата ще може да се обновява с ъпдейти, както се случва с моделите на Tesla, които непрекъснато ще вкарват нови усъвършенствания и функционалности.

" Ще можем да запазим батерията за по-дълго, като променяме настройки според от това къде се употребява колелото - в града или в планината. Ако потребителят не зарежда батерията, както би трябвало, ще пращаме рекомендации. След 10 000 км може да каним клиента за посещаване на сервиз и така нататък Колелото може да бъде проследено, в случай че бъде откраднато, и така нататък ", споделя създателят на " Елджой " и добавя, че всички данни за потребителската интензивност ще са анонимни и няма да се споделят.

Основна цел на " Елджой " ще са по-големите европейски пазари, а след време и Съединени американски щати. В момента компанията създава дилърската си мрежа, която планува напълно нов метод за продажба на продуктите на компанията.

Екипът възнамерява да дава на франчайз така наречените подове (от британски pods) - огромно преносимо ремарке с виртуален тренажор, т.е. един тип магазин. Подът ще показва бързо и елементарно опциите на байковете и всеки консуматор ще може да тества, конфигурира и поръчва велосипедите.

Подовете ще бъдат давани изцяло оборудвани на дилърите на " Елджой " против ниска месечна такса, която да избива вложенията в тях. " По този метод ние ще разтеглим мрежата си в разнообразни страни, а бизнесмени на всякаква възраст ще получат късмет за личен бизнес по подготвен модел ", прецизира Давчев.

Според Бонев по този начин дилърът доста елементарно може да доближава до евентуалните клиенти. " Местният сътрудник може да реши къде да го сложи. Идеята е да сме покрай хората и даже в случай че няма наличност, в границите на малко време те да получат поръчаните колела ", добавя създателят на " Елджой ". Новият модел ще бъде показан на огромни пазари в Европа, а след време и в Съединени американски щати.

В " Елджой " желаят да не са подвластни от китайски и други снабдители на съставни елементи. По тази причина те сами вършат болшинството от частите за моделите си като батериите, а за главната част - рамките, ще разчитат и на българския производител " Сайкъл ГЕТС ".

" Не ни е цел да станем най-големият производител на е-байкове, а да работим върху развойната активност. Искаме да запълним нашия си потенциал, тъй като е значимо да имаме опит от първа ръка по какъв начин най-добре да произвеждаме и да развием модела си ", разяснява Бонев. Той добавя, че след време проектите са за аутсорсване на производството и в други страни, да вземем за пример в Съединени американски щати, с цел да са по-близко до пазара.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР