Съобщенията в някои медии, че БНБ е вдигнала основния лихвен

...
Съобщенията в някои медии, че БНБ е вдигнала основния лихвен
Коментари Харесай

БНБ не определя, а само обявява основния лихвен процент

Съобщенията в някои медии, че Българска народна банка е вдигнала главния лихвен % (ОЛП) от 0.00% на 0.49% са меко казано неточни. Не тъй като стойностите са погрешни, а тъй като просто по Закона за Българска народна банка Централната ни банка не може да дефинира съществена рента, тя просто афишира лихвата реализирана от действителни покупко-продажби на финансовия ни пазар.

С други думи записва пазарен факт върху, който няма никакво въздействие. То по този начин и написа в известието на Българска народна банка:

" На съображение член 35 от Закона за Българската национална банка Българска народна банка афишира, считано от 1 октомври 2022 година, главен лихвен % (проста годишна лихва) в размер на 0.49 на 100 ".
 Българска народна банка усили равнището на антицикличния буфер с 0.5 процентни пункта до 2 %
Ограничават кредитирането с по-високи финансови буфери

Според разбора на централната банка продължителните интервали на висок кредитен напредък основават предпоставки за повишаване на задлъжнялостта

Въпросният член 35 от Закона за Българска народна банка гласи: " Българската национална банка афишира главния лихвен % за съответния интервал според избрана от управителния съвет методика и го обнародва в " Държавен вестник ".

На страницата на Централната ни банка по въпроса са ОЛП може да се прочете следната информация: " Българската национална банка афишира главния лихвен % (ОЛП) за съответния интервал на съображение член 35 от Закона за Българска народна банка.

Българската национална банка пресмята главния лихвен % според " Методика за установяване на главен лихвен % ", призната с Решение № 149/16.12.2004, в действие от 1 февруари 2005 година, изм. с Решения № 118/26.11.2015 година и № 37/16.03.2017 година на Управителния съвет на Българска народна банка, в действие от 1 юли 2017 година

Размерът на ОЛП, в действие от първо число на всеки календарен месец, е еднакъв на междинната аритметична големина от стойностите на показателя ЛЕОНИА Плюс (LEONIA: LEv OverNight Interest Average Plus) за работните дни на предходния календарен месец.

Основният лихвен % е в действие за интервала от първия до последния ден на календарния месец, за който се отнася и е при бройна спогодба " действителен брой минали дни/360 ". Форматът на главния лихвен % е с 2 знака след десетичната запетая "

А какво съставлява ЛЕОНИЯ Плюс и по какъв начин той се образува? Според формалната информация на Българска народна банка ЛЕОНИА Плюс (LEONIA Plus: LEv OverNight Index Average Plus) е справочен показател на подписаните и изпълнените покупко-продажби с депозити овърнайт в български левове от всички банки, лицензирани от Българска народна банка, и клоновете на задгранични банки в страната, който Българска народна банка пресмята и разгласява от 1 юли 2017 година

" Индексът ЛЕОНИА Плюс е среднопретеглена стойност на лихвените проценти по всички покупко-продажби за даване на необезпечени депозити овърнайт в български левове на междубанковия пазар в България. Теглата се пресмятат въз основа на размера на предоставените необезпечени депозити овърнайт в български левове за деня ", написа в уеб страницата на Централната банка.
 Печалбата на банките
Печалбата на банките " скочи " с 24,3% за година, Българска народна банка изяснява за какво

Собственият капитал на банковата система в края на май доближава 16.3 милиарда лв.

Ако прегледате месечните стойности на ОЛП ще видите, че от 2017-а до в този момент те са нула. А са нула тъй като за същия интервал покупко-продажбите с овърнайт депозити в български левове или са липсвали (например през 2021-а) или са били сключвани на негативна рентабилност.

И до момента в който ЛЕОНИЯ Плюс може да има негативни стойности, Основния лихвен % не може да е по-нисък от 0.00. Така е по признатата от Българска народна банка методика в чиято точка първа написа: " когато тази междинна аритметична големина възлиза на стойност по-малка от нула, ОЛП се дефинира в размер, еднакъв на нула ".

Поради всички тези обстоятелства и регламенти години наред ОЛП стоеше на нула. Сега обаче, през втората половина на септември е имало покупко-продажби на паричния пазар - сред 113 млн. лв. и 198 млн. лв. дневно, който са били с позитивна рентабилност и са донесли позитивни стойности на ЛЕОНИЯ Плюс, което е формирало и съответния позитивен ОЛП от 0.49% за октомври. А Българска народна банка просто афишира този пазарен факт.
 Лихвите по заемите за популацията плъзнаха нагоре
Лихвите по заемите за популацията плъзнаха нагоре

Това демонстрират данните на БНБ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР