Китай осъди уйгурски учен на доживотен затвор

...
Съобщава се, че виден уйгурски академик е осъден на доживотен
Коментари Харесай

Съобщава се, че виден уйгурски академик е осъден на доживотен затвор от Китай за „застрашаване на държавната сигурност“.

Присъдата на Rahile Dawut беше потвърдена, след като тя обжалва решение от 2018 г., според базираната в САЩ правозащитна група Dui Hua Foundation.

57-годишният професор загуби обжалването си този месец.

Китай е обвинен в престъпления срещу човечеството срещу уйгурското население и други предимно мюсюлмански етнически групи в Синдзян.

Правозащитни групи смятат, че Китай е задържал повече от един милион уйгури против волята им през последните няколко години в голяма мрежа от това, което държавата нарича " лагери за превъзпитание".

Той е осъдил стотици хиляди на затвор.

„Присъдата на професор Рахиле Даут е жестока трагедия, голяма загуба за уйгурския народ и за всички, които ценят академичната свобода“, каза Джон Кам, изпълнителен директор на фондация „Дуи Хуа“.

Той призова за незабавното й освобождаване и безопасно завръщане при семейството й.

Нейната дъщеря, Акеда Пулати каза, че се тревожи за майка си всеки ден.

"Мисълта, че моята невинна майка трябва да прекара живота си в затвора, носи непоносима болка. Китай, покажи своята милост и освободи моята невинна майка", каза тя в изявление, публикувано от Dui Hua.

Таен процес срещу г-жа Dawut през декември 2018 г. в съд в Синдзян последва ареста й предходната година за „разколничество“, престъпление за заплаха държавна сигурност.

Източник от китайското правителство потвърди присъдата на доживотен затвор за Дуи Хуа, каза групата.

Г-жа Dawut е експерт по уйгурския фолклор и традиции и е преподавала в колежа по хуманитарни науки на Синдзянския университет преди ареста си.

Тя основа Центъра за изследване на етническите малцинства към университета през 2007 г. и провежда теренна работа в цял Синдзян. Тя е изнасяла лекции в университети в САЩ и Обединеното кралство, включително Харвард и Кеймбридж.

Дуи Хуа каза, че г-жа Даут е сред „дългия и нарастващ списък на уйгурските интелектуалци“ които са били задържани, арестувани и хвърлени в затвора от 2016 г. насам.

САЩ са сред няколкото държави, които са обвинили Китай в геноцид в Синдзян. Водещите правозащитни групи Amnesty и Human Rights Watch обвиняват Китай в престъпления срещу човечеството.

Китай отрича обвиненията.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Мао Нин каза в петък, че тя няма "никаква информация" за случая на г-жа Dawut, според AP.

Има около 12 милиона уйгури, предимно мюсюлмани, живеещи в Синдзян, който е официално известен като Синдзян-уйгурски автономен регион (XUAR) и се намира в северозападната част на Китай.

Поредица от полицейски файлове, получени от Би Би Си през 2022 г., разкриват подробности за използването на „лагери за превъзпитание“ в Китай и описват рутинното използване на въоръжени служители и съществуването на политика за стрелба за убийство за тези, които се опитват да избягат.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР