Съобщава се, че украинските удари са поразили бази в Русия, в които са разположени свръхзвукови бойни самолети

...
Украинските сили изглежда са увеличили усилията си да отслабят руското
Коментари Харесай

Украинските сили изглежда са увеличили усилията си да отслабят руското въздушно превъзходство във войната, като атакуват бази, в които са разположени свръхзвукови бойни самолети дълбоко в руската територия.

Киев съобщи, че е нанесъл удар с дрон срещу руската военна въздушна база Шайковка на около 200 километра (130 мили) североизточно от украинската граница в понеделник. През уикенда руското министерство на отбраната съобщи, че друг украински дрон е ударил военното летище Солци в района на Новгород, също на стотици километри северно от Украйна.

Доминацията на Москва в небето е основна пречка за контранастъплението на Украйна. Украинските сили си пробиват път през гъсти минни полета и множество слоеве отбрана по фронтовите линии през последните седмици, като същевременно редовно попадат под атака отгоре.

Ето защо Киев си постави като приоритет получаването на изтребители F-16 от своите съюзници. Но въпреки че Холандия и Дания се съгласиха тази седмица да предоставят самолетите, ще отнеме много месеци, преди украинските пилоти да бъдат обучени да ги използват. Междувременно Украйна изглежда се опитва да направи пробив във въздушната мощ на Русия, като насочва своите въздушни бази.

Военната авиобаза Шайковка експлоатира свръхзвукови бомбардировачи с голям обсег на действие Туполев Ту-22М3, които са били използвани от Русия за нанасяне на удари по цели в Украйна от началото на нейната пълномащабна инвазия миналата година. Само миналата седмица украинските военновъздушни сили съобщиха, че самолети, летящи от Шайковка, са изстреляли четири крилати ракети Х-22 към Украйна.

Андрий Юсов, говорител на Министерството на отбраната на Украйна, каза, че атака с дрон срещу базата Шайковка в руския регион Калуга в понеделник е оставила „най-малко един повреден самолет“.

Говорейки пред украинската медия Liga.net, Юсов каза, че ударът е бил извършен „в ясна координация с Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна“, добавяйки, че тази конкретна задача е изпълнена от територията на Русия.

Украйна изпълнява различни задачи от Русия „в много други случаи“, добави той.

Файлова снимка на руски свръхзвукови бомбардировачи Туполев Ту-22М. Файлова снимка на руски свръхзвукови бомбардировачи Туполев Ту-22М. ЮРИ КАДОБНОВ/AFP/Getty Images

Русия не е коментирала официално последния инцидент. Въпреки това База – руски блог в социалните медии, който има тесни контакти със службите за сигурност на страната – каза, че украински дрон се е разбил в базата Шайковка в понеделник и че „неизползван самолет на летището е бил повреден“. Там се казва, че информацията не е официално потвърдена.

Друг руски канал в Telegram, Mash, също съобщи за инцидента.

„Украински БЛА кацна на територията на летището около осем часа тази сутрин. Според нашата информация, това е бил цивилен хеликоптер, оборудван с IED (самоделно взривно устройство) и подсилена батерия – той е бил забелязан навреме и е свален“, каза Mash.

По-рано губернаторът на региона Владислав Шапша съобщи, че в района на Киров е била „отблъсната“ атака на БЛА. Авиобазата е на около 15 километра северно от град Киров.

Юсов каза, че Русия се опитва да омаловажава инцидента. „Поне един самолет е повреден. Както в повечето случаи, руският режим се опитва да скрие истинския размер на загубите и щетите“, каза той.

Унизителен морал

Атаката в понеделник беше втората атака срещу руска военновъздушна база, в която се намира мощно оборудване само за три дни.

Министерството на отбраната на Русия съобщи в събота, че украински дрон е повредил самолет на военно летище в Солци в северозападната област на Новгород. Украйна не коментира този инцидент.

Руското министерство каза, че дронът е ударил полето в събота сутринта и е причинил пожар. Твърди се, че дронът е бил забелязан и „ударен от малки оръжия“. В изявлението на министерството не се предоставят подробности за щетите, само се казва, че няма жертви в резултат на атаката.

Анализ на сателитни снимки на базата от CNN показа, че това летище е използвано и за разполагане на свръхзвукови бомбардировачи Ту-22М3.

Планетни лаборатории Планетни лаборатории

Изображение, направено на 8 август, показва множество бомбардировачи Ту-22, паркирани там. След това изображение, направено на 21 август, изглежда показва овъглена земя, където е бил паркиран един от самолетите Ту-22М3, докато останалата част от самолета изглежда е била преместена.

Две изображения в социалните медии, геолокирани от CNN, показват подобен самолет в пламъци в същата база.

Украински медии съобщиха, че атаките срещу руски бази през последните няколко дни са унищожили няколко самолета, включително два бомбардировача, цитирайки неназовани представители на украинското военно разузнаване.

Според базирания във Вашингтон мозъчен тръст Institute for the Study of War (ISW), няколко руски военни блогъри твърдят, че украинските сили са използвали малък и сравнително евтин дрон квадрокоптер, за да извършат атаката, и критикуват руското министерство на отбраната, че не съхранява самолети в хангари, където биха били защитени.

ISW добави, че докато повредата или унищожаването на два бомбардировача Ту-22М3 няма да има сериозен военен ефект, реакцията на руските военни блогъри показва, че „такива дълбоки атаки подкрепят по-големите украински усилия за влошаване на руския морал“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР