Съобщава се, че само адвокатът на семейството, Салех Никбахт, ще

...
Съобщава се, че само адвокатът на семейството, Салех Никбахт, ще
Коментари Харесай

Иран забранява на семейството на Махса Амини да пътува, за да получи най-голямата награда на Европейския съюз за правата на човека

Съобщава се, че единствено юристът на фамилията, Салех Никбахт, ще може да пътува, с цел да получи премията от тяхно име.

Наградата на Европейски Съюз, кръстена на руския отстъпник и притежател на Нобелова премия за мир Андрей Сахаров, е основана през 1988 година в чест на лица или групи, които пазят правата на индивида и главните свободи. Това е „ най-голямата респект, отдадена от Европейския съюз на работата по правата на индивида “, съгласно уеб страницата на Европейския парламент.

По-рано през септември Махса Амини получи премията. 22-годишната кюрдска иранка умря, откакто иранската морална полиция я арестува за хипотетично нарушение на строгия закон на страната за носене на забрадки, който принуждава дамите да покриват косите и цялото си тяло. Смъртта й докара до всеобщи митинги, които бързо прераснаха в апели за събаряне на духовните управници на Иран.

Иранските дами, ядосани от гибелта на Амини, изиграха централна роля в митингите, като някои избраха да останат без зад...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР