Съобразяват новото статистическо райониране на страната както с правителствената политика

...
Съобразяват новото статистическо райониране на страната както с правителствената политика
Коментари Харесай

Новото райониране - и според изискванията на ЕС за брой население

Съобразяват новото статистическо райониране на страната както с държавната политика за развиване на районите, по този начин и с условията на Европейски Съюз за броя население , което ще се възползва от бъдещите европейски стратегии след 2020 година
Това стана ясно от думите на заместител -министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова , която взе участие в провеждащото се през днешния ден в Габрово съвещание на Регионалния съвет за развиване на Северен централен регион.

Зам.-министър Николова изясни, че новият метод за районна политика, ще претърпи цялостна смяна, с цел да се минимизират наличните несъответствия .

Според анализите сходни трендове има освен в България, само че и в целия Европейски Съюз. Основната причина за това е европейското финансиране, което се насочва главно в огромните центрове , уточни заместник-регионалният министър.

Тя съобщи, че в идващия програмен интервал се залагат ограничения за по-децентрализиран метод на правилото на интегрирани вложения, обхващащи избрана територия . Това ще разреши да има по-комплексно решение на проблемите, по отношение на ресурсите на всеки характерен район, неговите естествени и стопански дадености.

 Административен миш-маш в мажоритарното райониране видяха от ДБГ
Административен миш-маш в мажоритарното райониране видяха от ДБГ

Трябва да се извърши настоящо броене на популацията

" Бъдещият програмен интервал на Европейски Съюз ще бъде фокусиран повече върху интегрирани териториални вложения, за сметка на секторните политики ", изясни Николова.

Очаква се и възобновяване и на стратегическите документи за районно обмисляне. " Към момента съществуват 370 стратегически документи за районно развиване, с които не може да се образува цялостна политика, камо ли да се извършва и действително ползва ", даде образец Николова. По думите й плануваните промени в това отношение плануват и основаването на нови районни структури, които ще предопределят опциите за бъдеще капиталови и сложни планове за решение на съответни проблеми в районите.

Трите разновидността за ново райониране на страната показа зам.-министър Деница Николова. Тя разяснява мощните и слабите страни на тези разновидности и акцентира, че нито един вид не планува закриване на общини, регионални администрации или унищожаване на услуги .

 Ново министерство за западащите региони желаят от Република България
Ново министерство за западащите региони желаят от Република България

Северозападът е плачещо бебе, а държавата-майка не поставя ограничения

" Подходът ни е за интегрирани вложения в регионите, по отношение на естествените и географски дадености в тях, ползвайки построените връзки и партньорства . Стремим се да приемем най-устойчивия модел, който да разреши по-добро развиване в бъдеще, отчитайки всички макроикономически и демографски индикатори ", изясни Николова.

Според заместник-министъра разновидността, предусещащ разделянето на страната на четири статистически региона би бил най-хубав за развиването на Габрово и страната като цяло . Този вид залага на териториалните особености и е най-подкрепян при публичните разисквания.

 Три разновидността за райониране предлага Министерство на регионалното развитие
Три разновидността за райониране предлага Министерство на регионалното развитие

Четвърти предлага Института за пазарна стопанска система

" Т.нар. вид 2 планува Северна България да се обособи в един район по поречието на река Дунав . Така ще има опция да се употребяват капацитетите на реката и Стара планина. Има еднородност сред областите, опция за развиване на общи партньорски планове ", разяснява Николова. Вариантът планува и отделяне на Черноморски район , където ще се употребява капацитетът за развиване посредством стратегиите за морско териториално обмисляне. " Излизането на София, каквото предложение има, ще докара до съществуване на моноцентричен регион, а ние търсим полицентричен модел на развиване на страната ", сподели още заместник-министърът.

В рамките на съвещанието беше обещано предложение да се изключи област Благоевград от Югозападния и да се включи в Тракийско-родопския регион . " Има причини за това, тъй като въпреки всичко Благоевград споделя южната граница с останалите области на юг , само че по този начин ще се пресечен връзките сред Благоевград и Западна България от позиция на транспортен кулоар 4 по Автомагистрала " Струма " и няма да се употребяват капацитетите за финансиране на връзките север-юг ", посочи заместник-регионалният министър.

Дискусията бе водена от регионалния шеф на Габрово Невена Петкова и кмета на Община Габрово Таня Христова в наличието на народни представители, кметове на общини, регионални шефове, представители на министерства и др.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР