Сънят е един от основните фактори, които могат да повлияят

...
Сънят е един от основните фактори, които могат да повлияят
Коментари Харесай

5 от най-честите причини за лош сън

Сънят е един от главните фактори, които могат да повлияят на цялостното ни здравословно положение, и играе голяма роля за настроението и успеваемостта ни денем. И макар обстоятелството, че прекарваме забележителна част от живота си спейки, не постоянно се радваме на здрав и пълностоен сън.

Ето няколко аргументи, които могат да попречат на цялостното ни възобновяване, и хрумвания по какъв начин да ги преодолеем.

Светлина

Синята светлина, предавана от мобилни телефони, таблети, компютри или тв приемника, може да бъде разрушителна за съня, тъй като тези талази имат огромно влияние върху циркадния темп. Синята или бяла светлина е сигнал към мозъка да се разсъни.

Решението : Можете да намалите въздействието върху съня, като употребявате устройства с по-малки екрани, намалявате яркостта или употребявате програмен продукт, изменящ светлината. Също по този начин помислете за слагането на разнообразни източници на мека светлина през нощта.

Температура

Ако температурата в стаята е прекомерно висок или ниска, това води до разтревожен сън. На тялото му е нужно да се саморегулира и стартира да работи по-усилено.

Решението : За максимален комфорт, настройте отоплението сред 18 и 22 градуса. С помощта на външен термостат също може да регулирате парното или климатика съгласно желанията си.

Звук

Ако живеете в многолюден квартал, външният звук е част от живота. Някои хора привикват с него, само че постоянно неочаквани или периодически шумове (рев на мотор, тропот, стихия, гръмък купон), могат да ни разсънят.

Проблемът е, че това „ шумово замърсяване “ може да наруши съня ни, поради което да се усещаме изтощени и без сила на идващия ден. Ако сме подложени на непрекъснати офанзиви с звук обаче, това може да има негативно влияние върху здравето в дълготраен проект.

Решението : Ако не може да си повозите шумоизолация на стените, помислете за белия звук. Това е разбъркване на звукове с друга периодичност и активност. Примери за натурален бял звук са непосредствен водопад, течащата вода от чешмата, звук от прахосмукачка, миксер или вентилатор. Това са повтарящи се монотонни звуци, които успокояват.

Комфорт

Удобството на матрака, възглавницата, чаршафите могат да повлияят на качеството на съня ви. Вашият матрак би трябвало да бъде комфортен, тъй че да се разсъните отпочинали, същото важи и за възглавницата. Видът на възглавниците, които употребявате, зависи от вашето състояние на спане и от персоналните ви желания – няма универсална форма и размер, подобаващи за всички.

Лайфстайл

Консумацията на тежка храни или изобилното хранене късно през нощта може да попречи на съня, тъй като храносмилателната система работи интензивно, с цел да усвои храната, което затруднява тялото.

Кафето също може да повлияе доста на съня. Кофеинът е стимулант, който краткотрайно ни кара да се усещаме по-бдителни, като блокира химикалите в мозъка, предизвикващи сън, и усилва производството на адреналин. Повечето хора пият кафе заран или денем. Най-добре е последната чаша да бъде изпита най-късно 6 часа преди лягане.

Решението : Ако чувствате апетит преди лягане, хапнете нещо леко като кисело мляко, банан, ябълка. Изберете протеинови храни, богати на триптофан, който оказва помощ да се подтиква мелатонин – хормонът на съня. Пилешко и пуешко, мляко и млечни артикули, ядки и семена също са добър избор.

източник: profit.bg

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР