Санкциите не уплашиха руснаците, но сериозно промениха трапезата им. Войната

...
Санкциите не уплашиха руснаците, но сериозно промениха трапезата им. Войната
Коментари Харесай

Санкциите удариха най-лошо домашните любимци на руснаците

Санкциите не уплашиха руснаците, само че съществено трансформираха трапезата им. Войната в Украйна накара множеството западни компании да изтеглят бизнеса си, а с това изчезнаха и доста от обичаните марки храни и напитки  на руснаците, изключително на младото потомство. Щандовете обаче са цялостни, само че към този момент с локално произвеждане.

Другото следствие от наложените наказания е скокът на цените. Най-много, съвсем 3 пъти са поскъпнали цигарите и медикаментите. Странно, само че гречката, която си е чисто съветски артикул, също е скочила тройно.

Coca-Cola, Fanta и Sprite са измежду напитките, които към този момент липсват, само че това пък даде късмет на локални предприемчиви предприемачи.  Сега руснаците могат да избират сред CoolCola, Fancy и Street. Произвежда ги съветската компания  " Очаково ", основана още по руско време през 1978 година



CoolCola се пробва да докара на усет същинската кола, настояват руснаци. бутилките на марката Fancy с усет на портокал и Street с лимон и лайм имитират дизайна и цветовете на Fanta и Sprite.

Да се намести в пазарната ниша опитва още през април и компанията " Славда груп " от съветския Далечен изток, която пусна Grink Cola. През май надалеч на север в Коми локалната фабрика пусна лична марка газирана напитка – Komi Cola.

И двете други възможности обаче бяха признати със смесени усеща, защото потребителите се оплакваха, че нито една напитка не е " сладка и пенлива ".

Покрай драмата с газираните питиета внезапно скочи потреблението на мая, класическа съветска напитка, освен това и здравословна.



Много руснаци се тюхкат за норвежката сьомга, която изчезна от щандовете. Но вместо нея магазините са заредени с алена пъстърва и сельодка от Далечния изток и Камчатка.

Много по-безболезнено се одобри неналичието на уискито, тъй като на всички места има водка в обилие. При това стотици марки по всеки усет и за всеки джоб. 

Луксозните западни мезета към нея липсват, само че кисело зеле с клюква и кисели краставички „ малосольные “ постоянно ще се намерят на добра цена, тъй като са родно произвеждане.

Западните марки облекла също ги няма, а в случай че тук там се срещне някоя, то тя е от ликвидация преди разпродажба на магазина и върви много скъпичко.



Като цяло цените на облеклата са скочили фрапантно,  оплакват се московчани. Това роди и следващия анекдот: " Пристига грузинец в Москва. Влиза в ГУМ на Червения площад, гледа витрините с красиви облекла и пита продавачката: " Девойче, за какво на етикетите са написани телефонни номера? ".

Въпреки глобите руснаците са радостни и не падат духом. Подготовката за Нова Година и Рождеството по остарял жанр е в разгара си.



Ресторантите са цялостни, пред питейните заведения и нощните заведения се вият опашки от младежи. Цигарите, алкохолът и енергийните питиета се продават на младежите единствено против проявление на паспорт.

Руснакът ще оцелее с варени картофи и елда, в случай че се наложи, само че театрите и църквите са претъпкани. Никой не може да ни наложи духовни наказания, настояват поданици на Москва. На това мнение е и журналистката от радио Бизнес FM Наталия Космачова.

„ Мисля, че стопанската система ни е релативно постоянна за момента. Относто недоимъкат по магазините, малко се преувеличава, че щандовете са празни и няма нищо. Напротив, всичко има. Набляга се на засиленото родно произвеждане. Относно млечните артикули има даже остатък и голямо обилие. Да, искрено ще споделя, че към този момент не ядем червен хайвер с лъжици! Има хайвер, само че е деликатес, среща се, само че е доста поскъпнал и не всеки може да си го разреши. Да, признавам, че към този момент не ядем всекидневно на закуска филии с хубава сочна алена сьомга. Изчезнала е, или идва през заобиколни пътища, скъпа е много. Не виждам в последно време банани и ананас. Обикалях с колата няколко вериги супермаркети и на никое място не видях ананас. Е, какво да се прави и преди сме живели без ананас и в този момент ще го преживеем някак си. Затова пък имаме в обилие неповторими сочни и ароматни мандарини от Абхазия! ", споделя Наталия Космачова.

На нея доста й липсва обичаната козметика. Не може да откри спиралата за мигли с която е привикнала от години, постанова се да я заменя с друга марка.



".Няма да повярвате, само че най-потърпевши са не толкоз хората, колкото домашните любимци! Имам куче, не мога да му намеря нужните медикаменти, бяха вносни от Западна Европа. Напълно са изчезнали, споделиха ми, че повече няма да ги внасят. Така стои и въпросът с всички артикули, храни и аксесоари в магазините за домашни любимци. Тъжна картина, само че това е ситуацията, би трябвало някак да се оправим ", продължава Наталия Космачова.



„ Оцеляхме в апетит и бедност по време на Втората международна война. Ще оцелеем и в този момент.  Народът страда не толкоз от неналичието на артикули, колкото от растящите цени. Но ние сме мощни и ще се оправим! “, прибавя преподавателката от Санкт Петербург Татяна Сергеевна Кузмина.

Автор Оля Ал-Ахмед
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР