Сандвичите, които се продават в будките около училищата, са пълни

...
Сандвичите, които се продават в будките около училищата, са пълни
Коментари Харесай

Проучване около училищата: Е-та и палма в сандвичите за деца

Сандвичите, които се продават в будките към учебните заведения, са цялостни с Е-та и палма. Това демонстрира изследване на асоциация " Активни консуматори ", осъществено в шест града на страната - София, Варна, Перник, Велико Търново, Благоевград и Шумен.

Изследвани са 36 типа артикули на разнообразни компании. Експертите са открили, че в тях има приблизително по 20,5 броя Е-та, като рекордьорът е сандвич с 35 Е-та. Според ръководителя на асоциацията Богомил Николов повода за това е, че те се натрупват. Само в хляба се съдържали по 2-3, в колбасите- 3-4, настрана има и в сосовете. На другия полюс пък бил артикул с моцарела, който съдържа единствено 5 добавки. Половината от сандвичите пък са с палмова лой, като нормално тя се влага от имитиращ млечен артикул или сос, сочи още изследването.

" Както е известно, има строги регулации в учебните заведения и лавките вътре в тях. Можем да кажем, че общо взето те съблюдават положителни стандарти. Но е доста елементарно за децата да излязат отвън постройката и да си купят нещо към учебното заведение. Там се оферират чипсове, сладки и какво ли не. Ние взехме решение да проучим какво има в сандвичите, тъй като за другите артикули, общо взето, обществото знае повече. Оказва се, че пакетираните сандвичи не са толкоз публикувани, колкото смятахме. Може това да е добра вест, не знам ", разяснява пред " ръководителят на асоциацията Богомил Николов. Проучването посочило, че търговците оферират главно приготвена на място храна - пици, дюнери, наздравици, принцеси, хот-дог или сандвичи. Експертите са открили, че множеството артикули се съхраняват не в ледник, а по рафтовете.

" Това е неприятна процедура и контролните органи би трябвало да извърнат внимание на това ", разяснява Николов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР