Санджей Брамавар [Software AG] ПрофилСанджей Брамавар е изпълнителен директор на

...
Санджей Брамавар [Software AG] ПрофилСанджей Брамавар е изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Санджей Брамавар: В България Software AG расте с 30-50 души на година

Санджей Брамавар

[Software AG] Профил

Санджей Брамавар е изпълнителен шеф на немската софтуерна компания Software AG от лятото на тази година. Преди това е работил над 14 години в IBM, където е отговарял за разнообразни индустриални клиенти, както и в подразделението IBM Watson. Завършил е инженерни науки в Делхи, има магистърска степен по корпоративни тактики от INSEAD и МВА от University of Leeds. България беше една от първите страни, която Брамавар посети като изпълнителен шеф. Software AG е първият start-up в Германия, учреден преди над 49 години – през днешния ден компанията има офиси в над 70 страни и продължава да е софтуерен водач и пионер в области като цифрова промяна, интеграция, IoT, AI, RPA. В България компанията открива офис през 2006 година, а сега има над 220 чиновници, които създават основни артикули за компанията, вкарват новаторски решения за клиенти от целия свят или са част от световни отдели като маркетинг, PM, IT и други Още по тематиката
Технологии: Бизнесът на оптимистите

IT секторът продължава да пораства и да зрее, а огромният боязън от липса на фрагменти лека-полека избледнява
28 ное 2016
Волфрам Йост: Екипът ни в България пораства най-бързо

Главният механически шеф на Software AG пред " Капитал "
28 окт 2016
За умните неща и бизнеса

Няколко образеца по какъв начин интернет на нещата към този момент трансформира бизнес модели и какво значи това за стопанската система на бъдещето
26 окт 2016
Какво прави Software AG друга от другите софтуерни компании?

- На първо място, историята ни. Помислете какъв брой са фирмите, които са стартирали като софтуерен бизнес през 1969 година и са живи през днешния ден. Когато започнах работата си като изпълнителен шеф, се срещнах с нашия създател доктор Петер Шнел и даже той не можеше да повярва, че компанията ще бъде на 50 години през 2019 година Разказваше ми по какъв начин с негов другар са обикаляли Съединени американски щати през 1969 година във Ford Mustang, с цел да се срещат с компании и да им приказват за потребността от програмен продукт, защото тогава още нямало такива решения. Горди сме с историята си - компанията стартира с прекачване на база от данни и през днешния ден това е най-бързото решение в промишлеността. Едно от нещата, които ни прави специфични, е цялостният фокус върху клиентите ни. Второто са технологиите ни, които притеглят както клиенти, по този начин и експерти към самата Software AG, които желаят да работят с тези технологии. Третото е опцията ни да комбинираме платформи - знаем и разбираме по какъв начин да правим една сложна интеграция в дадена организация. А в този момент с работата ни в региона на интернет на нещата и изкуствения разсъдък разширяваме още тези благоприятни условия. И на четвърто място, което съгласно мен в действителност ни отличава от останалите, е неутралността. Ние не сме обвързани с една платформа, а клиентите ни могат да избират с кои облачни или други платформи да работят нашите артикули. И не на последно място стои финансовата ни непоклатимост - залагаме на печелившия напредък, а не на подобен без ограничавания върху разноските. Това ни разрешава да влагаме в хората и технологиите ни.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Какви са задачите ви като изпълнителен шеф, в кой бранш виждате капацитет за напредък?

- На първо място стои цифровата промяна - всяка компания, която желае да оцелее, би трябвало да мисли върху новите бизнес модели и по какъв начин работи с данните. Ние сме на този пазар да помогнем на фирмите да се трансформират цифрово. Но защото става дума за доста огромен пазар, би трябвало да сме фокусирани и по тази причина залагаме на избрани сегменти - най-много индустриалното произвеждане. Пуснахме платформата си ADAMOS (ADAptive Manufacturing Open Solutions) дружно с машиностроителни компании като DMG MORI, Dürr, ZEISS, ASM PT и още доста други. Ние способстваме с технологията, софтуерните благоприятни условия и изкуствения разсъдък, а те са мощни в производството на съоръжение. Заедно сътворяваме цялостна умна платформа в индустриалния бранш.

Друга област са телекомуникациите, където доста оператори работят с нашата софтуерна платформа. И трети е ритейл секторът, където с помощта на интеграцията на интернет на нещата можем да сме доста мощни като наличие.

За мен като нов изпълнителен шеф ще е най-важно да надградим мощните ни страни, а по-късно да растем в нови области. В момента съм във етапа да чувам екипа си и по тази причина навестявам офисите на компанията ни по света.

Software AG растеше и посредством придобивания в последните години. Вие на какво ще заложите - още придобивания или органически напредък?

- На първо място ще следим от какво има потребност клиентът и пазарът в този момент и в бъдеще. И тогава можем да решим по какъв начин да отговорим на тези потребности - посредством вътрешни наши решения, т.е. органично, или посредством придобивания. А за мен постоянно има и трета опция - посредством партньорства с други компании. Не имам вяра единствено в една алтернатива, а в съчетание на наличните варианти.

Къде виждате България в цялата тази конструкция и процеси?

- На сериозно значимо място. София е вторият ни максимален R&D център в Европа. В същото време в България се раждат и построяват доста експерти. Което не е единствено наше мнение - задоволително е да забележим останалите компании на пазара - SAP, VMWare и други, които са създали обилни вложения тук. Software AG влага в България към този момент 12 години. В София се създават основни артикули за компанията, само че тук не вършим единствено развойна активност. Имаме цифров маркетинг отдел, който оперира на световно равнище, ИТ отдел с фокус върху инфраструктура, осведомителна сигурност, облачни технологии и поддръжка на разнообразни фирмени системи, както и доста мощен консултантски екип, който внедрява нашите решения при клиенти най-вече от Западна Европа. Ще продължим да влагаме в България, като растем с 30 - 50 души на година.

Къде виждате Software AG след пет години?

- Смятам, че ще сме водач в областите, където изберем да бъдем и където клиентите ни желаят. Но несъмнено няма да създаваме програмен продукт за всеобщия потребителски пазар.

Кои са главните трендове в бранша, за които сте най-обнадежден?

- Да, има голям звук към когнитивните технологии и изкуствения разсъдък. Но истината е, че тази технология се развива толкоз бързо, че можем да вземем информация от най-различни източници, да я комбинираме със напълно други по конструкция и тип данни и да получим обстоен разбор от тях. Можем да получим взаимовръзки, които в една обичайната система са невъзможни. Това става посредством една самообучаваща се система. Както и доста други компании, ние се възползваме от тези благоприятни условия.

Друг тренд е интернет на нещата, изключително в подтекста на Индустрия 4.0. До 2050 година ще имаме 30 милиарда свързани устройства, което е голям брой. Как вадим, комбинираме и проучваме тези данни? В тази информация има толкоз огромна стойност и ние като компания желаеме да сме отпред в предлагането на такива решения.

И на трето място идва блокчейн, която като технология към момента е в ранна фаза, само че има голямо бъдеще във връзка с всевъзможни транзакции, както в промишлеността, по този начин и в банковия и финансов бранш.

Споделяте ли терзанията на някои специалисти за възможния напредък на изкуствения разсъдък?

- Не, тъй като твърдо имам вяра, че технологиите, които построяваме в този момент, ще добавят хората, а няма да ги заместят. Например в телекомуникационната промишленост има антени, които всяка година би трябвало да се преглеждат образно за наслойка и провали. И аз самият не знаех, че има добра и неприятна наслойка, която би трябвало да бъде открита от експерти. Но технологиите в тази област са толкоз напреднали, че инспекцията може да бъде направена изцяло автоматизирано с дрон, а не да се рискуват човешки животи. И това е единствено един образец.

Интервюто взе Константин Николов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР