Самото събитие се случи в края на май, но истинският

...
Самото събитие се случи в края на май, но истинският
Коментари Харесай

Пекин преминава в настъпление срещу САЩ в сферата на високите технологии

Самото събитие се случи в края на май, само че същинският му смисъл едвам в този момент стартира да се демонстрира. И въпросът наподобява е, че концепцията за сериозната взаимозависимост на Китай от вноса на полупроводници - основна част от всяка съвременна технология - постепенно се трансформира в нещо от предишното. И в този момент тече комплициран развой, кой от кого зависи сериозно. И освен във връзка с полупроводниците.

Какво се случи в края на май? Китайските управляващи са подложили “Микрон ”, американска корпорация, оперираща в страната, която главно създава чипове памет, на " обзор на сигурността ". И резултатът се оказа противен: признаха, че продуктите на корпорацията заплашват сигурността на Китай. След това тя просто беше изхвърлена от страната.

Тогава стартира разправията: в какъв смисъл заплашва, за какво, за бога, остарял сътрудник внезапно беше привикан, тестван и разгласен за неспособен? Публикациите на пекинските медии не помогнаха доста за разгадаването на мистерията. От една страна, споделиха, че хората от “Микрон ” са фенове на лобистката активност, похарчили са милиони долари, с цел да убедят Конгреса на Съединени американски щати да наложи наказания против Китай особено върху чиповете памет. И това някак си не е доста обичайно: или сте сътрудник, или змия в пазвата..

Но, въпреки това, по-късно се появиха други изявления, които се занимаваха съответно с сигурността на съответните американски артикули, и то освен на една корпорация, а като цяло. Това са доста обемисти документи, които ни припомнят за всичко едновременно през последните години. В по-голямата си част приказваме за световен шпионаж.

И по този начин ние четем и за разкритията на Едуард Сноудън, и за подслушването на диалозите на съдружниците на Съединени американски щати, и за по-малко известни за нас обстоятелства. Например, че Китай е уловил 42 милиона мостри от разнообразни компютърни вируси единствено през 2020 година, от които 53,1 % идват от Съединени американски щати. Или за програмата “Телескрийн ” на Агенцията за национална сигурност - това нещо е проникнало в мрежите на 45 страни или райони за последното десетилетие, шпионирайки 287 основни отдела и институции там.

Всъщност това е просто показване в списание на пълен отчет, направен от Националния център за реакция на вируси. Физически е невероятно да се преразкажат всички обстоятелства, изводът е задоволителен: Съединени американски щати са се трансформирали в шпионска империя с световни мащаби.

Тук е елементарно да се стигне до извода, че случаят с “Микрон ” не е инцидентен, китайците са приели съществено опасността от наблюдаване. И други американски корпорации схванаха това доста добре. Известно е, че като че ли инцидентно едновременно американският милиардер Илън Мъск, изпълнителният шеф на “Епъл ” Тим Кук и изпълнителният шеф на “ДжейПиМорган ” Джими Даймън отпътуваха за Китай (един след друг). Ситуацията е разбираема: в продължение на няколко години Пекин понасям американските обвинявания за безусловно едно и също нещо – кибершпионаж. И в този момент внезапно към този момент не устоя. Какво се случва? Трябва да се уреди на място и да се договорят за нещо.

И има доста неща, които се случват (появата на нови артикули, например), които анализаторите към този момент нарекоха в една от публикациите във “Форин Афеърс ” " скрита китайска софтуерна гражданска война ", която заплашва американското владичество.

Тази гражданска война се разделя на доста имена на артикули, анализът се усложнява от обстоятелството, че Съединените щати не разрешават всички нови такива артикули да бъдат изпращани или създавани там. По-нататък в игра влизат съдружниците на Вашингтон - Япония, Южна Корея, Тайван, към които се насочва производството от Китай. В същото време цената на акциите на техните съперници от Шанхай, Шенжен и впрочем внезапно пораства.

Но тук е належащо (виж по-горе) да се вземе поради, че всяка американска корпорация има свои лични ползи и не на вятъра в този момент се обръщат към Китай, с цел да схванат вероятностите си. Съединени американски щати не са монолит (меко казано) и едно е общата геополитическа конкуренция, друго е оцеляването на обособени корпорации, които не е наложително да се подчиняват на Вашингтон.

И едно е ясно. Когато Съединени американски щати започнаха софтуерна война против Китай преди пет години, Пекин беше спокоен и похарчи големи суми пари, с цел да сътвори своя лична софтуерна база. И в този момент тишината свърши. Започна контранастъплението.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР