Самоличността на световноизвестния художник Банкси отдавна е обект на спекулации

...
Самоличността на световноизвестния художник Банкси отдавна е обект на спекулации
Коментари Харесай

Съдебен спор може да принуди Банкси да разкрие самоличността си

Самоличността на световноизвестния художник Банкси от дълго време е обект на спекулации и следствия. Сега той може да бъде заставен да разкрие същинското си име - в случай че спор за картина на починалата кралица Елизабет, изобразена като примат с бижута, приключи в съда, оповестява английското издание „ Гардиън “.

Двама колекционери на творби на изкуството подхващат правосъдни дейности против компанията на графити актьора - Pest Control, след нейния явен отвод да удостовери достоверността на Monkey Queen. След тригодишни опити да получат отговор Ники Кац и Рей Хауз са изгубили самообладание и завеждат дело против Pest Control за нарушение на контракт.

Те цитират уеб страницата на Pest Control, в който се показва, че компанията издава документ за достоверност на " картини, принтове, статуи и други опити за творчество ".

Банкси, прочут с изображенията си с шаблони, се разказва като " първокласен варварин ", който осмива престижи посредством творби на изкуството на публични места. Неговата отчасти накъсана картина " Любовта е в кофата за отпадък " беше продадена за повече от 18,5 млн. паунда на търг през 2021 година, а подписаните му принтове се продават за пет и шестцифрени суми.

Компанията Pest Control е основана от художника през 2008 година, откакто в интернет се продават подправени принтове, и играе основна роля на пазара на творбите му. Твърди се, че документът за достоверност е от значително значение за реализиране на оптималната цена при продажбата на творбите му.

Истинската идентичност на Банкси от десетилетия е мистерия за медиите и обществеността. Робърт Дел Наха от Massive Attack, Джейми Хюлет от Gorillaz и Нийл Бюканън, някогашен водещ на телевизионното предаване Art Attack, са били обвинени.

През 2008 година „ Дейли мейл “ го " разобличава " като Робин Гънингам, 34-годишен тогава някогашен възпитаник в държавно учебно заведение, макар че художникът отхвърля това. Никой не е съумял да откри безапелационна връзка сред Гунингам и Банкси. Това би унищожило мистиката му и вероятно цената, която творбите му доближават.

Интервю от 2003 година с кореспондент на Би Би Си съдържа единствения прочут случай, в който той разкрива първото си име. В записа, който се появи неотдавна, Банкси е запитан дали същинското му име е " Робърт Банкс ", на което той дава отговор: " Роби ".

Кац и Хауз споделят, че на вятъра са се опитвали да получат мнение от Pest Control дали Monkey Queen е една от същинските гравюри на Банкси от лимитирания тираж от 150 екземпляра.

Те изпращат творбата на Pest Control, като изясняват, че са я придобили за 30 000 паунда през 2020 година от наследството на неотдавна умрял одобрен колекционер на Банкси, само че наподобява, че няма никакви съпътстващи документи, които да разказват историята на колекционирането ѝ.

65-годишният Кац, лондончанин, който има сбирка от творби на изкуството, включваща огромен брой произведения на Банкси, декларира, че Monkey Queen коства сред 55 000 и 70 000 паунда и е засегнат от забавянето на Pest Control: " Намираме се в ничия земя, а това са доста пари. Те настояват, че са формалните валидатори на творчеството на този художник. Но това продължава към този момент 3 години. През всичките три години ни дърпаха за опашката ".

Сега единствената опция е да се подхващат правни дейности, прибавя той: " Съдим Pest Control за нарушение на контракта. Те имаха три години, с цел да създадат това, за което им платих 50 паунда, което по всички стандарти е задоволително време, с цел да се оправят със обстановката. "

" Много съм отчаян от Банкси. Той направи по този начин, че никой да не може да валидира произведение без неговия документ. Това се отразява фрапантно на цената на творбите му. Ако имам картина на Леонардо да Винчи, няма " Leonardo Control ", който да я удостовери. Просто щях да я отнеса на специалистите, които да ми кажат дали това е произведение на изкуството на Леонардо да Винчи, или не. В случая с Банкси, даже и да имате експертно мнение, което да споделя, че творбата е негово, в случай че то няма документ Pest Control, не можете да разчитате на този специалист ”, разяснява Кац.

Джон Брандлър, водещ експерт в региона на графитите, декларира: " Вярвам, че това е същинско произведение на Банкси, само че на тези колекционери 3 години стоят без отговор от Pest Control. Това е чиста операция на пазара, тъй като Банкси ще сертифицира единствено творби, които желае да бъдат притежавани от избрани лица “.

" Това не е засвидетелствуване на достоверността. Ако някой открие Тициан на тавана, никой не споделя: " Кой си ти и за какво го имаш? ". Или е Тициан, или не е. При Банкси въпросът е: " Кой си ти и за какво би трябвало да ти го споделям? ", прибавя Брандлър.

Но Брандлър отбелязва, че цените на Банкси са " много по-ниски от тези преди 3 години ". Той открои " Полицейска кола ", която изобразява автомобил, вдигнат върху тухли: " Преди две-три години тя щеше да коства сред 1,5 и 2 млн. паунда. Преди към месец тя беше продадена в Париж за 300 000 евро. "

" Процесът на засвидетелствуване на достоверността ни е постоянен и изчерпателен, а от време на време и нескончаем. Издали сме доста хиляди документи за достоверност ", се сподели в изказване на Pest Control.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР