Тази „летяща тухла“ може да лети достатъчно бързо, за да разтопи боята си

...
Самолетите определят изяществото и ловкостта. Техните остри линии или контурни
Коментари Харесай

Самолетите определят изяществото и ловкостта. Техните остри линии или контурни повърхности говорят за тяхната скорост и полезност. Е, освен ако не е грозно пате като F-4 Phantom II, самолет толкова неудобен, че пилотите го нарекоха „летящата тухла“. Но тази „летяща тухла“ имаше голяма мощност, така че можеше да хвърля огромно количество боеприпаси по вражески цели, толкова много сила, че можеше да изгори собствената си боя.

Разработване на реактивни изтребители на ВМС

h2>

Въздушните сили на армията на САЩ и ВВС навлязоха в ерата на реактивните самолети с P-59 Airacomet и P-80 Shooting Star. Ранните изтребители за преследване разполагаха с реактивни двигатели, но иначе бяха бледи. Американските реактивни изтребители наистина постигнаха успех с F-86 Sabre, герой от Корейската война и началото на Студената война.

Но развитието на ВМС на САЩ се проведе по-бавно. През по-голямата част от Корейската война той все още управлява F9F Panther, реактивен изтребител от второ поколение с предимно прави крила. Пилотите го летяха чудесно и постигнаха добри резултати, особено срещу остарелите севернокорейски военновъздушни сили, но появата на F9F Cougar с неговите стреловидни крила значително подобри ситуацията за флота.

Все пак, Военноморските сили се нуждаеха от здрав защитник на флота, който беше бърз, можеше да носи голям полезен товар и да превъзхожда вражеските самолети на височина. F8U Corsair спечели следващия договор. Но компанията McDonnell ненавиждаше загубата на договора и се задълбочиха, за да превърнат неуспешното си участие в селекцията през 1953 г. в победител за ВМС.

Пътят от F3H Demon до F-4 Phantom II

Военноморските сили имаха някои притеснения относно F3H, самолет, от който закупиха няколко през 1952 г., но след това се отказаха за Vought F8U. Макдонъл смени двигателя, подобри ъглите, направи го по-голям и преосмисли оръжията.

Военноморските сили проявиха интерес, но казаха на компанията, че искат щурмови самолети. Така че Макдонъл се върна през своите оръжия, като се съсредоточи върху бомбите и оръдията. След това военноморските сили се върнаха и казаха: "Всъщност, направете го прехващач на далечни разстояния."

Вместо да изплюят напитките си и да попитат: "Ти сериозно ли!?" дизайнерите изпуснаха дълга въздишка, запалиха цигари, сложиха си кана кафе и преосмислиха зареждането на оръжието и други детайли още веднъж. Самолетът получи радар и място за четири ракети въздух-въздух Sparrow III.

Разочарованите дизайнери обмисляха да го нарекат F4 Satan, но се спряха на F-4 Phantom II. С още няколко корекции и подобрения, полученият двуместен изтребител можеше да преодолее Мах 2 при хоризонтален полет, да носи осем тона боеприпаси и да се издигне на височина по-бързо от всичко, с което би се сблъскал.

Беше, хм , грозен обаче според повечето пилоти. Но с два турбореактивни двигателя те все пак бяха готови да се качат вътре и да изпитат безумното ускорение.

Пилот изгаря боята си

Британският военноморски пилот Джонатан Уейли взе Phantom за разходка . Беше чул слухове, че Phantom всъщност не може да премине Мах 2, и го взе за тест.

Той накара екипажа да премахне всички външни пилони, кабини и всичко друго, което би го забавило надолу. Той го издигна до надморска височина, включи пълно допълнително изгаряне и бавно се спусна, докато летеше напред възможно най-бързо. Ускорението и максималната скорост го впечатлиха по целия път до 500 фута над морското равнище.

"Така че в крайна сметка стигнахме до свръхзвуково ниво на морското равнище на около 500 фута и го върнахме обратно." той каза. „Излязох и каза: „Самолетът е напълно изправен, благодаря много. Можете да го вземете“. Получих телефонно обаждане от инженера и каза: "Какво, по дяволите, правиш с този самолет?" Така че аз казах: "Защо?" и той каза: "Елате и го вижте." И се върнах и нещото беше толкова горещо, че цялата боя по предния ръб на крилата беше изгоряла и самолетът се нуждаеше от пълно повторно боядисване."

Да, той наистина беше летял толкова бързо че е изгорил собствената си боя.

F-4 Phantom II има дълга и легендарна кариера с над 5000 самолета, обслужващи армии по целия свят, включително военноморските и военновъздушните сили на САЩ.< /p> Вижте коментарите

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР