Самолет за далечно радиолокационно проследяване и контрол А-50 и военнотранспортен

...
Самолет за далечно радиолокационно проследяване и контрол А-50 и военнотранспортен
Коментари Харесай

Очите на Русия във въздуха А-50 и команден Ил-22М са свалени над Азовско море

Самолет за далечно радиолокационно следене и надзор А-50 и военнотранспортен аероплан Ил-22М на съветските въоръжени сили, са свалени над Азовско море. А-50, който е именуван " очите и ушите на Русия във въздуха " е паднал в морето, до момента в който Ил-22М, който е въздушен команден пункт, е съумял да кацне спешно в неделя вечерта. Тази вест се появи първо в няколко Телеграм канали, след което бе публично доказана и от главнокомандващия на украинската войска военачалник Залужний.

" Военновъздушните сили на Украйна унищожиха противников аероплан за далечно радиолокационно разкриване А-50 и противников център за въздушен надзор Ил-22. Благодарен съм на Военновъздушните сили за съвършено плануваната и изпълнена интервенция в региона на Азовско море! Слава на Украйна!, написа Залужний в формалния си телеграм канал.

Новината идва на фона на с ракети и дронове в последните седмици. Русия атакува Украйна през февруари 2022 година Украйна освободи 50% от територията, която Русия завзе преди две години, само че настъплението на Силите за защита беше спряно. Една от аргументите е, че Русия господства във въздушното пространство.

Изданието разгласява прихванат радио диалог сред водача на Ил-22М и ръководителя на полети на летище Анапа, в който той моли да извикат кола за спешна помощ и пожарникари на пистата.

Украинският народен представител Юрий Мисягин, заместник-председател на комисията на Върховната рада по национална сигурност, защита и разузнаване, сподели, че самолетите са били ударени.

" А-50 е свален, а Ил-22М е ударен, бил е във въздуха и се е опитал да стигне до най-близкото летище, само че е липсващ от радарите, откакто е почнал да се снижава покрай Керч ", написа той в канала си в Telegram.

Руският телеграм канал Рибар допусна, че един от самолетите е бил ударен от съветската Противовъздушна отбрана по простъпка.

Според други военни блогъри в Телеграм самолетите са свалени с Противовъздушна отбрана система " Пейтриът ".

Руското министерство на защитата не разяснява.

А-50 е аероплан за радиолокационно следене на огромни дистанции. Той е предопределен за наблюдаване на цели във въздуха, на сушата и в морето, както и за ориентиране на изтребители.

Според плана " Белоруски гаюн ", че в аерокосмическите сили на Руската федерация има единствено 9 такива самолета. Един подобен аероплан обслужва 19 души (5 души летателен, 11 души радиотехнически и 3 души инженерен персонал). Цената на подобен летателен уред е 330 млн. $.

Ил-22М е въздушен команден пункт, основан въз основата на самолета Ил-18. Този аероплан оказва помощ за ръководството на войските по време на бойни интервенции.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР