Самолет с десетки хора, евакуирани от Нигер след военния преврат

...
Самолет с десетки хора, евакуирани от Нигер след военния преврат
Коментари Харесай

Кризата в Нигер: Самолет с десетки евакуирани кацна в Рим, сред тях са четирима българи

Самолет с десетки хора, евакуирани от Нигер след военния прелом предходната седмица, кацна в Рим, заяви италианският външен министър Антонио Таяни, представен от ДПА, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според италианската организация АНСА, на борда на евакуационния полет е имало общо 87 души, измежду които 46 италиански жители, 21 американци, четирима българи и двама австрийци. По данни на Таяни в Нигер има към стотина италианци.

По-рано Франция осведоми, че първият евакуационен полет с над 260 души на борда е изхвърчал от нигерската столица Ниамей. От първичните данни не стана ясно дали в самолета е имало и жители на други страни, с изключение на на Франция.

Друг полет бе плануван за по-късно през вчерашния ден по информация на генералния щаб на френската войска. Трети аероплан също беше в подготвеност да вземе на борда си хора за евакуация.

Франция предложи да поеме евакуацията на жители и на други европейски страни. Тогава немското министерство на външните работи посъветва жителите на Германия да се възползват от тази опция.

Париж сподели, че изтегля жителите на Франция след затварянето на въздушното пространство на Нигер предвид на риска хора да останат блокирани в африканската страна. Други европейски страни също започнаха да извозват по въздух свои жители след пуча в Нигер.

Преди седмица военната хунта, предвождана от военачалник Абдурахаман Чиани, смъкна от власт нигерския президент Мохамед Базум. В петък Чиани се самопровъзгласи за новия водач на Нигер. Малко по-късно превратаджиите суспендираха констутицията на страната и разпуснаха всички държавни институции
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР