Самобичуването като религиозен ритуал е зловеща и кървава работа. Във

...
Самобичуването като религиозен ритуал е зловеща и кървава работа. Във
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Българското самобичуване

Самобичуването като набожен обред е злокобна и кървава работа. Във Филипините на Разпети петък стотици непринудено увисват разпънати на кръстове, до момента в който други постановат личните си гърбове до кръв с бамбукови камшици. Така споделят, " преживявали " страданията Христови, посред хиляди туристи, които си вършат селфита с опръскани със ситни капки кръв смарт телефони.

В исляма и по-точно в шиизма, самобичуването е с инструмент от езическата ера - вериги с остри детайли, в памет на Хусейн ин Али, умрял в борбата край Кербала, година преди Аспарух да забие меча си оттатък Дунава и да каже - " Тук ще бъде България ". Без да се явяваме на изпит се сещате, че става въпрос за 680 година.

„ Не би трябвало обвиняванията да са единствено към образованието, тъй като всички сътворяваме бъдещите генерации и най-много родителите “, изясни Виктория Бисерова

Слава Богу, ние сме надалеч от сходни ритуали, само че българското самобичуване, не е с кожени въжета, пирони, пръчки и желязото, то е с думи.

Поредният образец видяхме тази седмица, когато от Организацията за икономическо съдействие и развиване, в която членуват най-развитите стопански системи от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, разгласява заключенията от своята Програма за интернационално оценяване на учениците или кратко - PISA.

Това е първото сходно световно проучване след края на Коронавирус епидемията, която анулира предходното изследване. Затова специалистите чакаха резултатите с голям интерес, тъй като те демонстрират по какъв начин са се отразили две години на локдауни по целия свят на гимназистите в 81 страни.

Той добави, че макар общите резултати има и български възпитаници с добър резултат

И тук идват значимите изводи, които обективно видяно демонстрират, че затварянето на над милиард и четиристотин милиона възпитаници, отдалеченото образование, объркването и неусвоеният материал имат съответно измерение върху знанията и резултатите на учениците в другите страни.

Ние обаче посрещнахме тези резултати по присъщ метод - " Българските възпитаници най-зле в Европа ", " Българските деца нямат обикновени познания ", " Учениците ни са необразовани "! Кънтят камшици, вериги, забиват се пирони, изричат се тежки думи по адрес на учебното заведение, на децата, учителите, родителите... Класическо българско самобичуване.

Но, уважаеми възпитаници, обръщам се към вас и ви апелирам - когато учите нещо ново, пробвайте се да погледнете на него постоянно в по-широк подтекст, на инат на обичайния български обществен мазохизъм. Защото вие, единствено преди 3 години преживяхте най-голямото комплициране и разстройване в международното обучение след Втората международна война - нещо, което не се е случвало нито на вашите родители, нито на нашите баби и дядовци.

Най-големият спад в резултатите по математика не е в България, а в Германия, Испания, Португалия, Полша, Гърция, Черна гора. Спадът е резултатите по математика е световен, с няколко изключения. Както отбелязва " Икономист " учебните заведения в Швейцария са били онлайн единствено 6 седмици, до момента в който в Европа приблизително 15-годишните са учили вкъщи 29 седмици. Учениците в Япония и Сингапур пък не са имали лятна почивка, с цел да наваксат пропуснатото. В Южна Корея пък помолили 30 000 пенсионирани учители да се включат в отдалеченото образование през 2020 година, с цел да оказват помощ да учениците с материала. И резултатите са забележими. 

Според учители казусът не е броят на педагозите

Разбира се, всичко това не значи, че просветителната система не би трябвало да се трансформира, изключително в свят, който се трансформира с месеци. Но да вменяваме възприятие за виновност по сходен метод не е изключително почтено. Резултатите по четене се утежняват към този момент цяло десетилетие освен в България, а на всички места. И за това има разумно пояснение, което не е обвързвано единствено с учебното заведение. 

Информацията от ден на ден настава към съзнанието не посредством текст, а посредством видео форми. Знанието е на един клик в търсачката или въпрос към " новия многознайник " - чатът с изкуствен интелект. В резултат на това закърнява устрема към запаметяване, закърняват връзките сред другите детайли на знанието, изчезва паметта. Без подтекст, струпване и надграждане, сега в главите на 15-годишните е някакъв тик-ток пъзел, а не цяла картина. Децата се концентрират все по-трудно, употребяват все по-малко думи, когато беседват. Всички го усещаме. 

Това са същинските провокации пред просветителните системи в света сега - по какъв начин да създадем знанието задоволително забавно, с цел да бъде възприемано посредством новите форми на връзка, тъй като световната картина на PISA демонстрира, че старите не работят и е необходим нов и доста друг метод.

Но още веднъж - това не важи единствено за младите българи, на които желая да кажа - не се повличайте по течението на всеобщото недоволство и самобичуване. То е ретро, излишно е и убива както националното ни самочувствие, което така и така липсва, само че по този начин и смазва вашето персонално самочувствие. А то ще ви би трябвало. И когато някой ви каже какъв брой дребна страна била България, се усмихнете общително и на това самобичуване, тъй като страната ни не е дребна - тя е десетата по величина страна в Европейския съюз, на който вие сте жители. И не отстъпвате по нищо на нито един ваш връстник по света.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР