Само заедно можем да поддържаме и развиваме Бургас като едно

...
Само заедно можем да поддържаме и развиваме Бургас като едно
Коментари Харесай

Опитният мениджър Димитър Сотиров посочи осем причини да е кандидат за общински съветник от ГЕРБ в Бургас


Само дружно можем да поддържаме и развиваме Бургас като едно по-добро място за живот, безапелационен е Димитър Сотиров

Димитър Сотиров е на 39 години, фамилен с две деца и повече от 15 години опит в ръководството на околната среда. Определя се като целенасочен, виновен и предан човек, със мощно развито възприятие за правдивост. Сцената на локалната политика е ново начинание за него, само че има вяра, че професионалният опит и силата, които има, ще допринесат за бъдещото стабилно развиване на Бургас.

- Г-н Сотиров, с каква мотивация влизате в тази акция за локални избори? Досега не сте взели участие в локалната политика.

- Политиката е ново начинание за мен, само че убеденост, че ще се оправя, ми дават 15-те години опит в областта на възобновимите енергийни източници и околната среда, като през този интервал съм заемал разнообразни експертни и управнически позиции в обществения и частния бранш. От 2015 година ръководя личен бизнес в областта на консултантските услуги по околна среда и се гордея, че аз и моят екип сме работили и все още работим по едни от най-големите планове в браншове като превоза, възобновимите енергийни източници, индустрията и промишлеността.

Включвам се в акцията за локални избори като претендент за общински консултант от гражданската квота на Политическа партия ГЕРБ, воден от разбирането, че желая да оказа помощ градът, в който пребивавам повече от 38 години, да стане още по-добро и желано място за живот и насърчаване на бизнес.

 

- Как един общински консултант може да направи живота на жителите на града и общината по-лек?

- Решенията, които взема един Общински съвет, са свързани с определянето на политиката за създаване и развиване на общината и в частност засягат извънредно значими въпроси на жителите на обитаемоте места.

Общинският съвет на община Бургас е орган на локалното самоуправление, избира се от популацията на общината и се състои от 51 общински съветници. На 29 октомври жителите ще гласоподават и дефинират бъдещия общински съвет. Каквато и да е подредбата, уверен съм, че би трябвало да има диалогичност при решаването на значимите въпроси за града и неговите поданици.

- Кои са целите, за които Вие ще работите?

- Основните ми цели са тясно свързани с опита и знанията, които имам, а точно:
Прилагане на устойчиви модели за дейно взаимоотношение сред администрацията, бизнеса и локалните общности, в това число тяхното информиране и повишение на прозрачността и отчетността. Устойчиво и интегрирано градско развиване за възстановяване качеството на живот и растежа на територията на общината. Привличане на вложения в създаване на нови производства и рационализиране на инфраструктурната обезпеченост на територията на общината. Подобряване на градската среда посредством облагородяване на междублокови пространства и зелени площи. Създаване на дребни местни паркове, зелени коридори, кътове за спорт, игри, занимания и отдих. Увеличаване на каузи употребена възобновима сила за обществени, културни, спортни, търговски или промишлени здания. Развитие на съществуващата инфраструктура за зареждане на електрически автомобили и обособяването на нискоемисионни зони. Подобряване на локалните системи за мониторинг за по-добър надзор и осведоменост на жителите за качеството на околната среда. Актуализация на методиката при образуване на такса битови боклуци с цел  въвеждане на по-справедлива за жителите и бизнеса система. Развитие и усъвършенстване на системите за сметосъбиране и по-строг надзор върху компаниите, ангажирани с почистването на града.
 

- Коя е първата задача, с която бихте се заели в случай че влезете в Общинския съвет?

- Първата задача ще бъде и първият ми по ред приоритет, а точно ще стартира работа върху възстановяване на взаимоотношението и връзката сред администрацията, бизнеса и локалните общности, тъй като всеки може да бъде потребен на града, в който живее, даже и да не взе участие директно в локалната политика.

Използвам вашата естрада да моля жителите да се обръщат към мен с всяка една концепция или виждане за по-зеленото развиване на Бургас. Убеден съм, че единствено дружно можем да поддържаме и развиваме Бургас като едно по-добро място за живот.

- По отношение на развиване на пристанище Бургас?

- Бургас е пристанищен град и през годините не е спирал да се развива, като подобен във всяко едно от вероятните посоки за оползотворяване на географските си дадености. Благодарение на непрестанното развиване на Пристанище за публичен превоз Бургас към сегашния миг има обособени терминали, на които се обработват товари, и терминал, на който могат да дебаркират круизни и туристически кораби.

Товарните терминали част от Пристанище за публичен превоз Бургас дават услуги по обработка на товари и поща. До колкото имам информация през последните пет години на пристанищните терминали „ Бургас Изток-2 “ и „ Бургас Запад “ са построени и въведени в употреба 3 нови корабни места и сега се построява още едно ново такова. Товарооборотът на добре менажираните терминали също се повишава.

В пристанищните действия са ангажирани и доста хора, като огромна част от тях е належащо да имат характерна подготовка, което им подсигурява положителни приходи. По данни от 2023 година частните пристанищни оператори в Бургаския залив обезпечават директно към 1500 работни места и индиректно още към 3000 души, посредством потреблението на външни компании, ангажирани с разнообразни по тип и темперамент действия, съпътстващи приемането, обработката, складирането и експедицията на товарите. Наличието на товарно пристанище, летище и връзка с автомагистрала са изключителни плюсове за развиването на града и дава на общината съществено преимущество при привличането на разнородни вложители.

Тук бих желал да засегна и тематиката за зоната за публичен достъп и нейното естествено бъдещо уголемение. Имам поради полемиката по отношение на корабни места № 7, № 8, № 9 и № 10, които се ръководят от единствения държавен пристанищен оператор, само че тук разтварям една огромна скоба, че същите не се употребяват за претоварни и складови действия от повече от двадесет години, заради градивната им некадърност да одобряват модерни товарни кораби и неналичието на прилежащи към тях складови площи. Именно по тази причина запазването им като товарни кейови места е лишено от всякаква логичност и смисъл. Това, несъмнено, не пречи на някои хора да популяризират в общественото пространство заблуждаващи обстоятелства и недостоверна информация.

По мое мнение най-разумният метод, който би трябвало да бъде прибавен към обособената зона за публичен достъп е наклонността да продължи с оглед устойчивото развиване на града. Зоната може да бъде разширена, като към нея бъдат включени спомагателни площи с отпаднало предопределение, част от Пристанищен терминал „ Бургас Изток – 1 “.

 
 Най-разумният метод, който би трябвало да бъде прибавен към обособената зона за публичен достъп, е наклонността да продължи с оглед устойчивото развиване на града
- Като еколог в случай че се наложи да вземате решение в Общинския съвет за изтриване на зелени площи в изгода на частна самодейност, ще го извършите ли?

- Развитието на града през последните 16 години е в посока да се подтиква построяването на удобна среда за живот. Не считам, че бъдещият Общински съвет ще има човек или група от хора, които да внесат сходно предложение, само че в случай че разгледаме въпроса хипотетично, аз не бих подкрепил унищожаването на поземлени парцели с съответно предопределение за озеленяване (зелени площи).

Ако ми позволите, бих желал да направя едно конкретизиране. Териториите, планувани за озеленяване в границите на града, са ясно избрани в настоящите устройствени проекти (ОУП и ПУП), което подсигурява тяхното запазване.

- Бургазлии се оплакват от миризми на въздуха, запрашеността, какво бихте създали за по-чист въздух?

- Действително тематиката за замърсяването на въздуха в Бургас е извънредно сензитивна за жителите. Опитът ми през последните 15 години в областта на ръководството на околната среда демонстрира, че ограниченията за попречване на сегашни и бъдещи замърсявания или причиняване на дискомфорт на жителите са непрекъснати, допълващи се и се дефинират и ползват в синхрон от разнообразни структури на централната и локалната власт в лицето на Министерството на околната среда и водите и съответните общини.

Законодателството дава главните пълномощия по надзор и налагане на наказания за индустриалните обекти на Министерството на околната среда и водите и неговите структури в лицето на Изпълнителна организация по околна среда и водите, Регионалните инспекции по околна среда и водите и Басейновите дирекции.

Относно неприятните миризми във въздуха – още веднъж доста сензитивна тематика за хората, макар, субективните чувства на всеки. И въпреки всичко това е казусът, за който може и би трябвало да се търси решение само със взаимните старания и регулации на национално и локално равнище, според от характерните и съответни условия във всяко обитаемо място. Но изрично би трябвало да се работи по това.

- Бихте ли завишили глобите за нераглементирани сметища и контрола върху замърсителите в градска среда?

- Нерегламентираните сметища и замърсявания са сериозен проблем, който сътворяваме ние жителите, като за това не мога да оправдая никой извършител.

В момента глобите според настоящото екологично законодателство са извънредно високи. Но идва и моментът за успеваемостта – с изключение на да бъдат глобени замърсителите, процедурата да приключи и с действителната събираемост на наложените наказания. В взаимозависимост от естеството на замърсяването, включително типа на отпадъците, санкции и наказания за замърсяване на околната среда могат да се постановат от общинската администрация за жители и компании в границите на града и съставните селища и от страната в лицето на Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейновите дирекции за индустриалните предприятия.

По мое мнение вероятно завишение на глобите единствено по себе си като инструмент без съответен надзор не би имало безусловно никакъв резултат. За ефикасното противопоставяне е належащо да има непрекъснат и праволинеен надзор, като този надзор е споделен и взаимен сред общинските и държавни структури в лицето на Министерството на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Друг извънредно значим и доста добре работещ инструмент е гражданската интензивност и неотстъпчивост, които играят роля на регулатор в развитите градски общества. За всеки подаден сигнал администрацията е длъжна да направи инспекция и предприеме съответните дейности.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР